Hlavní obsah

Korupční kauza v době koronaviru. Radní kvůli zakázce na dezinfekci rezignoval

„Vysvětlete úplatky, nebo odejděte,“ vzkázaly špičky ODS radnímu z Prahy 8.

Reklama

Radní na Praze 8 Josef Slobodník končí ve své funkci. „Nechci být prostředkem mediálních útoků na tuto radnici. Chci se očistit a dokázat, že s celou věcí nemám nic společného,“ vysvětlil v rezignačním dopise.

Článek

Seznam Zprávy zdokumentovaly a minulý týden zveřejnily, jak v době nouzového stavu, tedy bez výběrového řízení, domlouvá prostředník úplatek pro sebe a radního Prahy 8 Josefa Slobodníka z ODS v zakázce na dezinfekci veřejných prostor.

Slobodník v pondělí poslal starostovi Prahy 8 Ondřeji Grosovi e-mail, ve kterém mu píše, že rezignuje na post radního. Informaci Seznam Zprávám potvrdil mluvčí Prahy 8 Martin Šalek.

„Ve svém vyjádření pan Slobodník napsal, že odstupuje z funkce radního. Dále uvádí, že vzhledem k tomu, že nechce být prostředkem mediálních útoků na tuto radnici, že se chce očistit a dokázat, že s celou věcí neměl nic společného,“ uvedl Šalek.

Seznam Zprávy minulý týden zveřejnily zvukový záznam, kdy prostředník Slobodníka dojednával procenta ze zakázky na dezinfekci veřejných prostor na Praze 8. Procenta ze zakázky pak vyjednával pro sebe i pro radního.

Josef Slobodník na opakovaný dotaz Seznam Zpráv nereagoval a doteď nebyl schopen vysvětlit, proč přes prostředníka domlouval dezinfekci škol a proč prostředník žádal od čisticí firmy „10 až 15 procent pro sebe a pro radního“.

Starosta Prahy 8 Ondřej Gros na žádost o rozhovor nereagoval, místo toho poslal Seznam Zprávám prohlášení, v němž se ohrazuje proti „neprokázaným a vykonstruovaným“ domněnkám, které prý v reportáži zaznívají.

Na kauzu pak minulý pátek reagovala i Národní centrála proti organizovanému zločinu. „Mohu potvrdit, že náš útvar - Národní centrála proti organizovanému zločinu - se touto věcí zabývá. Více informací však poskytovat nebudeme,“ uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Policie zároveň oficiálně požádala Seznam Zprávy o poskytnutí zvukového záznamu ze setkání dvou podnikatelů - jednoho zastupujícího firmu nabízející dezinfekce veřejných prostor a druhého, který byl prostředníkem radního Prahy 8. Záznam setkání chce policie použít jako klíčový důkaz.

Reklama

Související témata:

Doporučované