Hlavní obsah

Návod, jak přesvědčit neposlušné, kteří na social distancing nevěří

Foto: Profimedia.cz

Možná máte v okolí někoho, kdo social distancing vytrvale porušuje. Poslechněte si tip, jak ho přesvědčit, že to má smysl.

Reklama

Článek

Promořit, či nepromořit? Roman Prymula a Andrej Babiš se na dalším postupu neshodnou. Vláda povoluje nekolektivní rekreační sport. A víme, jak přesvědčit systematické ignoranty. Poslechněte si denní souhrn toho nejdůležitějšího.

Prymulova otočka. Roušky se budou rušit jako poslední. Přísnou karanténu bych držel, kdyby byl na obzoru lék, populaci promoříme, prohlásil Roman Prymula v DVTV. Jeho plán podporuje ministr zdravotnictví Vojtěch, jenže premiér Babiš a šéf krizového štábu Hamáček si strategií řízeného promořování zas tak jistí nejsou.

Kritičtější opozice. Vláda toho plánuje dost, ale opozice má o řešení koronavirové krize vlastní představy. V pozměňovacích návrzích počítá s nouzovým stavem delším jen o 14 dní nebo vyšší podporou pro OSVČ.

„Pan prezident je v klidu.“ Prezident Miloš Zeman i premiér Andrej Babiš se testu na koronavirus vyhýbají, místo nich se otestovali jejich spolupracovníci. „Pan prezident se nechá testovat jen v případě, že bude pociťovat příznaky. Můžete být v klidu,“ tlumočí strategii prezidenta Jiří Ovčáček.

Chcete podrobnější souhrn?

Plnou verzi speciálního newsletteru se souhrnem toho nejdůležitějšího dění kolem pandemie koronaviru, si můžete objednat ZDE. Chodí každý všední den.

Spojené státy se připravují na svůj „Pearl Harbor“. Zemi podle zdravotnických odborníků čeká nejhorší týden. Zrychlující se nárůst obětí mezi Američany dohání Itálii i Španělsko – v Itálii v sobotu poprvé poklesl počet pacientů vyžadujících intenzivní péči. Německo hlásí pokles počtu nově potvrzených případů covid-19 už třetí den v řadě, Angela Merkelová ale datum uvolnění vládních opatření neoznámila.

Dostaneme svůj život zpátky? Možná. A možná taky ne. Zatím to netuší nikdo, konstatuje Miloš Čermák.

Přesvědčit neposlušné. Možná máte někoho takového ve svém okolí. Pravidla domácí izolace, nošení roušek a socializace maximálně ve dvou více či méně okázale ignoruje. Jak takovým lidem vysvětlit, že social distancing funguje? Nejvíc poslechnou experta, který působí, že ví, o čem mluví. Zadruhé, důležité je, aby kázání probíhalo v pozitivním tónu. Nakonec je důležité zahrát na city – nemůže jejich chování ohrozit jejich nejbližší?

Reklama

Doporučované