Hlavní obsah

Italská vláda schválila pomoc firmám ve výši 400 miliard eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Italská vláda v pondělí schválila nový nouzový dekret, na jehož základě budou mít firmy zasažené koronavirovou krizí přístup k likviditě a bankovním úvěrům v celkové výši přes 400 miliard eur (11,02 bilionů korun). S odvoláním na vyjádření premiéra Giuseppe Conteho o tom informovala agentura Reuters.

Foto: Remo Casilli, Reuters

Italský premiér Giuseppe Conte

Článek

Opatření spolu s předchozím balíčkem na podporu ekonomiky, který byl představen v březnu, umožní bankám poskytnout půjčky v hodnotě převyšující 750 miliard (20,67 bilionu korun) ve snaze odvrátit kolaps třetí největší ekonomiky eurozóny.

"Toto je skutečná palebná síla. Nevzpomínám si, že byla kdy v dějinách naší republiky zavedena takto silná opatření s cílem pomoci financovat naše podniky," řekl Conte po zasedání vlády. Slíbil také ještě tento měsíc představit další balíček opatření určený pro jednotlivce, které současná epidemie nemoci Covid-19 finančně postihla nejvíce.

Italská solidarita: Kdo má, ať dá. Kdo nemá, ať si vezme

Koronavirus

V Itálii na onemocnění způsobované novým koronavirem zemřelo přes 16 500 osob, tedy více, než je hlášeno z kterékoli jiné země. Vláda nejméně do 13. dubna uzavřela všechny podniky a obchody, které nejsou zcela nezbytné pro fungování společnosti.

Stát se zaručí za 90 procent bankovních půjček firmám všech velikostí, což by mělo do italské ekonomiky napumpovat kolem 200 miliard eur (5,51 bilionu korun). Až stoprocentní garanci poskytne na půjčky, které nepřesáhnou 25 000 eur (689 000 korun). Italská státní úvěrová banka Cassa Depositi e Prestiti (CDP) a agentura na podporu exportu Sace poskytnou podle schváleného dekretu do konce tohoto roku dalších 200 miliard eur (5,51 bilionu korun) garancí.

Italské společnosti, jež budou o peníze žádat, nebudou smět rok vyplácet dividendy.

Opatření, které může vstoupit v platnost díky uvolnění evropských pravidel pro státní pomoc firmám, má za cíl zajistit úvěrování ekonomiky tak, aby nevznikaly nucené ztráty bankám, které již tak čelí dalším rizikům spojeným s epidemií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám