Sex, drogy a zlomené srdce. The Weeknd znovu plave v temných vodách

654

S albem After Hours navazuje The Weeknd na dva roky staré a úspěšné EP My Dear Melancholy, se kterým se vrátil ke svému staršímu a temnějšímu stylu. Jeden z nejpopulárnějších Kanaďanů současnosti pokračuje tam, kde skončil, a s novou kolekcí skladeb znovu otevírá dveře do svého láskou roztříštěného nitra a sebedestruktivního životního stylu. 

Temnota nebyla The Weekndovi nikdy cizí, přesto měla poslední regulérní řadovka Starboy z roku 2016 kromě tradiční „weekndovské“ atmosféry také zábavné a odlehčené momenty. Na After Hours ale záblesky radosti a štěstí nehledejte. Celým albem prostupuje pocit osamělosti, sklíčenosti a beznaděje, které místy střídá bezcitná chladnost. Katalyzátorem desky je bolest z nevydařeného vztahu, kterou The Weeknd utápí v drogách a náhodných známostech. A Kalifornie, která se díky úspěchu na hudební scéně stala jeho druhým domovem, se mu protiví.

Vedle zachyceného příběhu a celkové nálady je další složkou, která dělá z After Hours skvěle ucelenou nahrávku, také to, jak zpěvák zejména ve středu desky propojuje na sebe navazující skladby. Zatímco v Snowchild odkazuje na svůj původ v chladné Kanadě a naznačuje odchod z Los Angeles, dává tím už předzvěst následující skladbě Escape From LA. Heartless zachycuje jeho drogami opojený požitkářský lifestyle, kterou posléze umocňuje skladba Faith. Na jejím konci se The Weeknd nachází pravděpodobně v sanitním voze v důsledku předávkování, oslepen okolními světly, čímž chytře uvozuje pecku Blinding Lights.

Právě s touto nakažlivou skladbou zároveň The Weeknd na albu vstupuje do osmdesátkami ovlivněné pasáže. Většina alba se nese v duchu alternativního R&B, temné elektroniky a místy trapových beatů. V Blinding Lights ale dominují chytlavé synťáky, a podobnou atmosféru si zachovává i následná In Your Eyes, ozdobená saxofonem evokujícím ikonický riff z hitu Careless Whisper od George Michaela z roku 1984. Tyto prvky výborně zapadají do celkového zvuku alba, a i hlediska produkce je tak celý tracklist velice kompaktní.

Jednou z nejzajímavějších položek na desce je titulní After Hours, připomínající interpretovy začátky. V této šestiminutové temné skladbě s prvky house music zpěvák znovu oplakává ztracenou lásku, touží po jejím návratu, a dokonce také po založení rodiny, čímž v kontrastu se songy v srdci alba ukazuje velkou zranitelnost a žal.

Sám interpret před vydáním desky avizoval, že fanoušci nemají čekat hudbu vhodnou na poslech za denního světla. A měl pravdu. After Hours je velice solidním albem, které si říká o přehrání zejména tehdy, když potřebujete v nočních hodinách přemítat o svých bolestech na duši. A jakými vizuály podpoří The Weeknd album naživo, můžete zjistit sami 1. listopadu, kdy zpěvák vůbec poprvé vystoupí v Praze.

ALBUM: AFTER HOURS

Interpret: The Weeknd
Datum vydání: 20. března 2020
Produkce: DaHeala, Illangelo, Kevin Parker, Max Martin, Metro Boomin, Notinbed, OPN, Oscar Holter, Prince85, Ricky Reed, The Weeknd
Skladby: Alone Again / Too Late / Hardest to Love / Scared to Live / Snowchild / Escape From LA / Heartless / Faith / Blinding Lights / In Your Eyes / Save Your Tears / Repeat After Me (Interlude) / After Hours / Until I Bleed Out
Cena: cca 300 korun
WWW: www.theweeknd.com

PŘEHLED RECENZE
Originalita
8
Zvuk
9
Atmosféra
9
recenze-the-weeknd-after-hoursNa pozadí nešťastného osobního života nahrál The Weeknd velice ucelené album, a to jak zvukově, tak z hlediska textů. Temná noční atmosféra s hutnými beaty a mrazivou elektronikou je místy protkána prvky evokujícími pop osmdesátých let, které zbytek desky skvěle doplňují. Skrze After Hours The Weeknd znovu ukazuje, že patří mezi nejschopnější a nejzajímavější interprety, kteří jsou v současnosti na výsluní.