Výběr z médií: zakázané překračování hranic, problémy stavařů a Velikonoce během šíření koronaviru

I navzdory koronaviru a zavřeným hranicím někteří Češi cestují do Německa přes některé lesní cesty na Moravě. Za převoz zboží z ciziny si navíc čeští řidiči kamionů a dodávek nechávají platit, všímá si Mf Dnes. Opatření kvůli nákaze koronavirem poznamenala i stavební průmysl. Podle Hospodářských novin je velká část projektů ve skluzu. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní park Šumava

Na Šumavě se stále dají překročit hranice do Německa. (ilustrační foto) | Foto: Matěj Vodička | Zdroj: Český rozhlas

E15

Českým zbrojařům se zatím daří, ale lobbují za otevření hranic. To je shrnutí zprávy v deníku E15. Jejich průmysl totiž v drtivé většině stojí na exportu a rychle by mohl přijít o zakázky ze zahraničí. Loni podle odhadu svého sdružení zbrojaři vyvezli techniku za 17 a půl miliardy korun. Te je podle šéfa Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiřího Hynka 90 procent jejich produkce.

Deníku E15 řekl, že firmy z tohoto svazku teď ohrožuje, že se nemohou setkávat s obchodními partnery ze zahraničí a to, co produkují, jim názorně předvést. Elektronická jednání nedokážou osobní prezentaci nahradit třeba podle generálního ředitele Tatra Defence Vehicle Tomáše Mohapla. Naplno podle Hynka teď pracují firmy ze sekcí medicíny katastrof a ochrany proti chemickým a biologickým zbraním. Mimořádný zájem je o jejich ochranné obleky, masky, filtry a testery.

Pendleři chtějí zmírnit nařízení vlády o cestování za prací kvůli koronaviru. Založili si sdružení

Číst článek

Mf Dnes

Zavřené hranice? Kdeže. To je titulek v Mladé frontě Dnes. Následují příklady cest, kde se dají na Šumavě překročit hranice do Německa. Ty se podle místních nedají uzavřít dokonale. Díky uzavření hranic a uděleným výjimkám vznikl i nový byznys. Třeba i obvyklé nákupy z Německa nebo Rakouska převážejí do Čech řidiči kamionů či dodávek, kteří mají cestu, a přes hranice můžou.

Jeden z nich deníku řekl, že si za to říká o 200 korun. Co se týká zakázaného překračování hranic, starostové šumavských obcí mu prý chtějí zabránit i tím, že požádají o přehrazení možných cest.

Lidové noviny

Už téměř měsíc se žáci a studenti učí z domova. Nezvyklá situace je to jak pro ně, tak pro jejich rodiče. Tipy, jak s učením dětem pomoci, ale i třeba pohled na dětské duševní zdraví v době krizové situace přináší Lidové noviny v rozhovoru s dětskou a rodinnou psycholožkou Ilonou Špaňhelovou. Ta doporučuje hlavně dobře zorganizovat čas, který děti v karanténě učením tráví.

Podle ní je vhodné společně s nimi vytvořit nějaká denní pravidla – mít na učení své místo, dělat přestávky, nebo prokládat učení oddychovými aktivitami. Kromě školních povinností se pak dá čas doma využít i k tomu, aby si děti osvojili třeba pomáhání v kuchyni nebo v dílně. Psycholožka připomíná, že k efektivnímu učení můžou přispět i drobnosti, například převléct se každé ráno z pyžama nebo si učesat vlasy, jako by se opravdu šlo do školy. Děti taky můžou přejímat obavy svých rodičů, intenzivně dokážou vnímat i zpravodajství, upozorňuje Špaňhelová. Podle ní je vždy klíčová komunikace mezi rodiči a dětmi.

Zavřené školy a žádná výuka. Ústecká učitelka češtiny proto začala pro žáky natáčet výuková videa

Číst článek

HN

Stavařům chybí lidé i materiál a s projekty jsou ve skluzu, všímají si Hospodářské noviny. Více než dvě třetiny stavebních firem posunuly termín dokončení některých projektů a polovina dokonce pozastavila. Stejně jako v jiných oborech chybí i ve stavebnictví dělníci ze zahraničí.

Například společnost Strabag postrádá Slováky. Ti patřili podle mluvčí firmy Edity Novotné v partách dělníků k odborníkům a chybějí tím víc. Nedostatkem lidí ale trpí podle analýzy společnosti CEEC Research 86 procent stavebních firem. Ještě v únoru se přitom stavebnictví dařilo, podle statistik se zvýšila produkce o 5,3 procenta. To ale bylo ještě před omezeními proti šíření nového typu koronaviru. Teď se počítá s ročním poklesem zhruba o deset procent. Stavaři se nechystají propouštět, chtějí ale podporu od státu.

Právo

Opatření kvůli šíření koronaviru se dotknou i nadcházejících Velikonoc. Koledníci letos nevyrazí k sousedům s pomlázkou a netradiční budou Velikonoce i pro věřící, pro které se jedná o nejvýznamnější svátek v roce, píše deník Právo. Katolické i evangelické bohoslužby budou věřící moci sledovat v České televizi, jednotlivé farnosti pak na svých webech i sociálních sítích připravují online přenosy svých mší. Na facebooku i Youtube taky radí věřícím, jak se modlit a prožívat liturgii doma. Velikonoce jsou pro křesťany největším svátkem roku, připomínají si totiž zmrtvýchvstání Ježíše Krista.

Tomáš Kohout Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme