Album BTS přichází deset měsíců od vydání posledního mini-alba a překonalo jejich dosavadní rekordy. Map Of the Soul: 7 navazuje na předešlé album Map Of the Soul: Persona, které je i nyní zčásti obsaženo ve formě pěti písní. Tentokrát se nezaměřují na zobrazování jejich image, jako to bylo v Personě, ale na přijmutí bolesti a minulosti, které utváří současnost i budoucnost skupiny. S novým albem přišla i další dávka symbolismu, jež v jejich písních a videoklipech nesmí chybět.

Album přichází deset měsíců po předešlém a spojuje další segment Map of the Soul, který je založen na Jungově mapě duše, kterou napsal pro psychologii. Celá série tedy spojuje Personu, Shadow i Ego. Samotný název 7 leader RM vysvětlil tím, že číslo znamená nejen štěstí, ale zobrazuje sedm členů během sedmi let od oficiálního debutu skupiny. Členové RM, Jin, Suga, J-Hope, Jimin, V a Jungkook se obrací na společně prožitá léta a jejich zkušenosti, a to i v písních, z nichž je mnoho opakem těch z uplynulých let. 

Nicméně album je plné žánrů, které se BTS nebojí prozkoumat a pokouší se v nich nalézt. Po zveřejnění oficiálního tracklistu se fanoušci snažili vytipovat nejen žánr jednotlivých písní, ale i jejich poselství nebo kdo ze skupiny ji představí. Do určité míry se předpověď vyplnila, jelikož v tomto jsou BTS předvídatelní. I přesto má každá skladba vlastní poháněcí element. Některé písně vznikly ve spolupráci i s dalšími umělci jako Halsey, Troye Sivan nebo Sia.

Jelikož jde o spojení segmentů, album začíná písněmi z alba předchozího. Boy With Luv by se dala popsat jako funky píseň oslavující lásku a její sílu. Najdeme zde spolupráci s Edem Sheeranem, jehož typická stopa na nás dýchá v písni Make It Right. Od jejího vydání prošla další modifikací, kdy zpěvák Lauv nazpíval první sloku písně. Tento remix na albu bohužel chybí, což trochu zklamalo. Tou nejzajímavější písní z Persony je rozhodně Dionysus. Skladba je plná energie a ovlivnění tématem Dionýsa je rozhodně znát.

Samotné album 7 začíná Sugovým rapovým sólem Shadow, kde vyjadřuje své obavy a paranoiu umělce, kterému se splnil jeho sen. Suga dokazuje, že rapovat umí a ve skladbě použije čtyři různé styly rapu, které vyvolají pocit zvláštní úzkosti. Hned po této písni následuje Black Swan. Název napovídá, že se track bude něčím lišit. Skladba poukazuje na strach z hudby, protože jednou nebude přinášet radost. Hlasy zpěváků i rapperů se v písni v určitou chvíli spojí a posluchač neví, kdo je kdo. 

https://www.youtube.com/watch?v=wSNd02kVv8o

Sólovka Filter od Jimina je velmi hravá a připomíná latinsko-americkou hudbu. I když se My Time na první poslech tváří jako popová senzace, textově Jungkook naznačuje, že neměl normální dospívání kvůli kariéře, ale snaží se vše napravit. Louder Than Bombs vznikla ve spolupráci s Troyem Sivanem a aspiruje na nejlepší píseň alba. Skladba začíná nenápadně a získává na obrátkách. Rapové části jsou klidné, ale velmi efektivní a falsetta zpěváků dodávají značný ráz.

Titulní písní alba je skladba ON, která se dočkala dvou oficiálních videoklipů, z nichž druhý evokuje filmy jako Lví Král, Labyrint nebo seriál Hra o Trůny. Samotná píseň je velmi rytmická a energická a její ‚Hey Na Na Na‘ vám v hlavě bude znít ještě nějakou dobu po prvním poslechu. Dočkala se i svého remixu, kde se k BTS připojila zpěvačka Sia. Upřímně si myslím, že tento remix nedopadl zrovna dobře. UGH! je výsledkem rapperů. RM, Suga a J-Hope agresivně rapují o neustálé nenávisti, se kterou se jejich skupina potýká, hlavně od anonymů. Znovu se zde setkáváme s různými styly rapu, které spolu fungují jako celek a vytváří diss track. Na druhé straně máme 00:00 (Zero O’Clock) zbylých čtyř členů. Na rozdíl od zmiňované předchozí písně je pomalejší a duši spíše pohladí, než pobouří.

Zpěvák V promlouvá ke svému mladšímu já v písni Inner Child a nebojí se změn v životě. Píseň v průběhu příjemně graduje a připravuje posluchače na následující skladbu Friends. Ta vypráví o přátelství mezi Jiminem a V. Oba jejich rozdílné hlasy se doplňují a na konci se dočkáme i chorálu. Moon odrazuje vztah mezi Jinem a fanoušky BTS nazývající se ARMY. V písni jde slyšet příjemný kytarový podklad doplněný Jinovým procítěným tónem. RM a Suga mají rádi oldschoolový rap, který můžeme slyšet v písní Respect. 

Největším překvapením je rozhodně skladba We are Bulletproof: the Eternal. Jde o pokračování v sérii We Are Bulletproof Pt. 1 a We are Bulletproof Pt. 2. Podle těchto písní bylo zřejmé, že i the Eternal se ponese ve stejném duchu tvrdšího hip-hopu, ale výsledkem je emotivní skladba poukazující na splněný sen. Celé album uzavírá poslední sólo skladba, kterou má na svědomí rapper J-Hope. Outro: Ego je jeho ztělesněním, je pozitivní a donutí k tanci. Píseň je hravá tečka za horskou dráhou plnou žánrů a příběhů, které si BTS připravili i na celosvětové turné.

ALBUM: MAP OF THE SOUL: 7

Interpret: BTS
Produkce: Adora, Adora, Arcades, Bad Milk, Bram Inscore, EL CAPITXN, Fred Gibson, GHSTLOOP, Hiss Noise, ”hitman” Bang, j-hope, Jimin (BTS), Leland, Marcus McCoan, Mick Schultz, Pdogg, RM, Roman Campolo, Sleep Deez, Slow Rabbit, Suga (BTS), Supreme Boi & Tom Wiklund, Arcades, Bad Milk, Bram Inscore, EL CAPITXN, Fred Gibson, GHSTLOOP, Hiss Noise, ”hitman” Bang, j-hope, Jimin (BTS), Leland, Marcus McCoan, Mick Schultz, Pdogg, RM, Roman Campolo, Sleep Deez, Slow Rabbit, Suga (BTS), Supreme Boi & Tom Wiklund
Skladby: Intro: Persona / Boy With Luv (Feat. Halsey) / Make It Right / Jamais Vu / Dionysus / Interlude: Shadow / Black Swan / Filter / My Time / Louder than bombs / ON / UGH! / 00:00 (Zero O’Clock) / Inner Child / Friends / Moon / Respect / We are Bulletproof: the Eternal / Outro: Ego 
Cena: 300 Kč
www.ibghit.com

PŘEHLED RECENZE
Originalita
8
Zvuk
9
Atmosféra
10
recenze-bts-mapo-of-the-soul-7BTS znovu ukazují, že patří na světovou scénu a všechny dosavadní úspěchy si zaslouží. Také si mohou dovolit experimentovat s žánry. Nápad s přemítáním a obracením významů starých písní přidává na originalitě, stejně tak jako způsob vyprávění příběhů jednotlivých členů. Texty si umí pohrát s daným symbolismem a vyjadřují potřebné emoce k příjemnému zážitku. Album přineslo zajímavé písně, ze kterých musíme zmínit například Louder Than Bombs, ON nebo We are Bulletproof: the Eternal.