Operace vrtačkou a 9 dalších nejkurióznějších zranění fotbalové historie

Fotbal je kontaktní sport a neobejde se bez zranění. Patrně neexistuje hráč, který by nějakou dobu s větší či menší bolístkou nebyl mimo hru.

Nosítka na hřišti nebo fotbalista kulhající za postranní čáru, to není nic výjimečného. Občas se ale hráč do zdravotních problémů nedostane v přímé souvislosti se sportovním zápolením. Někdy se může zranit způsobem natolik kuriózním, až je to vlastně k smíchu. Desítku nejpodivnějších zranění ve fotbalových dějinách najdete v následujících kapitolách.

Pokračování 2 / 11

Darren Barnard

Bývalý hráč Chelsea a velšský reprezentant Darren Barnard si jednoho dne pořídil roztomilé štěňátko. Kdyby tušil, že si tím pořádně zkomplikuje fotbalovou kariéru, možná by si to rozmyslel.

Čtyřnohý mazlík uprostřed kuchyně nepozorovaně vytvořil loužičku, na níž Barnard uklouzl a poroučel se k zemi tak nešťastně, že si poškodil vazy v koleně. Následujících pět měsíců pak sledoval fotbal jen v televizi.

Pokračování 3 / 11

Martin Palermo

Není nic krásnějšího, než slavit vstřelený gól s fanoušky. Zvlášť, když branka padne v nastaveném čase a rozhodne o vítězství.

Bývalý argentinský fotbalista Martin Palermo to zažil během angažmá ve španělském Villarrealu v roce 2001. Oslava branky ale nedopadla dobře. Pod tlakem nadšených příznivců povolila bariéra, která dělila hlediště od hrací plochy a spadla na hráče. Palermo to odnesl zlomenu nohou a půl roku si mohl nechat o hraní jenom zdát.

Pokračování 4 / 11

Paolo Diogo

Někdejší švýcarský fotbalista Paolo Diogo už ví, že do zápasu by měl chodit bez prstenů. Hráče celku Servette Ženeva totiž tato ozdoba připravila o kus prsteníčku na levé ruce.

Stejně jako Palermo slavil Diogo vstřelenou branku s fanoušky. Vylezl na plot, který odděloval tribuny od hřiště, ale prsten se mu zasekl v oku pletiva. Když pak seskočil dolů, nechal kus prstu viset na plotě. Nejenže se amputovaná část prsteníčku nenašla, ale za přehnané oslavy góly ještě viděl žlutou kartu.

Pokračování 5 / 11

Rio Ferdinand

Ferdinand.jpg

Je dobře známou věcí, že když fotbalista není se svou manželkou či přítelkyní (nebo ji právě nepodvádí s jinou) a zrovna nemá trénink ani zápas, tak se prostě nudí. Velká část hráčů tráví volný čas u televize a paří fotbal na PlayStationu.

Hodně bizarní zranění si při této činnosti přivodil bývalý obránce Manchesteru United Rio Ferdinand. Po několikahodinovém smažení her, při kterém měl nohy vyložené na konferenčním stolku, si natáhl šlachy v koleně. Kvůli „zranění“ musel strávit jeden zápas v hledišti.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 6 / 11

Santiago Canizares

Santiago Canizares.jpg

Holení vousů může být nebezpečné. Člověk se řízne, ani neví jak. Příběh, kterak přijít v koupelně o účast na mistrovství světa, by mohl povídat někdejší brankář Santiago Canizares.

Během holení tváře udělala španělská reprezentační jednička špatný pohyb, po kterém se na podlahu poroučela láhev vody po holení značky Channel. Čert vem 80 eur, které stála. Horší bylo, že střep odletěl tak nešťastně, že přeřízl gólmanovi šlachu na palci. A bylo po šampionátu.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 7 / 11

Julien Escudé

Julien Escude.jpg

Občas se fotbalista zraní v nejnevhodnější chvíli. Třeba francouzský obránce Julian Escudé byl ještě v době, kdy hrál v Rennes, hlavním přestupovým cílem kouče Alexe Fergusona z Manchesteru United.

Když už to vypadalo s přestupem nadějně, mladý hráč se zranil při procházce se psem. Escudé zakopl o obrubník a pochroumal si vazy v levém koleně. Následoval měsíční klid od fotbalu a z přestupu na Old Trafford nebylo nic.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 8 / 11

David Villa

David Villa-zranění.jpg

V případě Davida Villy se opět potvrzuje, jak nebezpečné jsou oslavy vstřelených gólů. Na mistrovství Evropy v roce 2008 nasázel španělský útočník hattrick do sítě Ruska, ale při oslavě první branky si přivodil kuriózní zranění. Tehdejší hráč Valencie si vykloubil prst, když se objímal se spoluhráčem Fernandem Torresem. Zamotal se mu totiž do jeho dresu a pak vyvrátil.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 9 / 11

David Batty

David Batty.jpg

Bývalý hráč Leedsu či Newcastlu David Batty utrpěl zranění achilovky při „vážné“ dopravní nehodě. Bylo to v době, kdy se dával do kupy po problémech s touto částí těla a už už to vypadalo na návrat na trávníky.

Battyho však nesrazil autobus ani neměl nehodu ve vlastním voze. Havárie ho překvapila v jeho vlastním domě. Když mu jeho tříletá dcerka přejela nohu na tříkolce, něco v ní prasklo a s léčbou mohl začít znovu.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 10 / 11

Steve Marlet

Marlet.jpg

Steve Marlet, bývalý hráč Lyonu, Fulhamu či Marseille, asi nemá rád od roku 2004 větrné počasí. Během mistrovství Evropy totiž prudký poryv větru vymrštil jeho akreditační kartu, kterou měl pověšenou na krku, tak nešťastně, že ho tvrdě zasáhla do oka. Francouzský útočník utrpěl podráždění rohovky a musel vynechat nejbližší trénink.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 11 / 11

Darius Vassell

Darius Vassell.jpg

Bývalý anglický hráč Aston Villy Darius Vassell se v roce 2002 rozhodl, že se stane chirurgem. Vlastními silami prováděl zákrok na oteklém palci. Malou vrtačkou chtěl z otoku vypustit krev, jenže do rány se mu dostala ošklivá infekce a několik týdnů byl mimo hru.

Foto: Profimedia.cz

Doporučujeme

Články odjinud