Klavírní virtuos Ivo Kahánek přispěje sérií koncertů kolegům na volné noze i na ochranné masky pro zdravotníky

Po úspěšném online koncertu ve prospěch Organizace Život 90 přišel Ivo Kahánek s nápadem na volný cyklus charitativních koncertů klasické hudby s názvem Umělci pomáhají. První tři díly cyklu se odehrají záhy – 7. dubna se představí sólově, dále s ním 8. dubna vystoupí Jan Fišer a 9.4. Pavel Haas Quartet, vždy v 17 hodin. Cyklus se bude vysílat v rámci projektu #kulturažije, online platformou bude internetová televize Mall.tv a Facebook časopisu Reflex. Spolupořadatelem je také Česká filharmonie, která laskavě poskytla koncertní sál – Sukovu síň Rudolfina. Všichni zúčastnění vystupují samozřejmě bez honoráře a stoprocent výtěžku jde na určené dobročinné účely.

„Občas slýchám, že umělci v těchto dnech jen natahují ruku,“ říká přední český klavírista. „I my ale pomáháme a kromě jiného tím, co umíme nejlépe: tedy hudbou. Určitě je důležité nenechat ruce v klíně a zamyslet se, komu bychom mohli prospět. Zároveň si uvědomuji, že se mnozí z hudebníků na volné noze ocitli ve svízelné situaci, a proto výtěžek z prvního koncertu věnuji právě jim.“

  1. 4. – První koncert celé série provede Ivo Kahánek sám a představí divákům Příběh klavíru – netradičně koncipované vyprávění o zajímavostech i záludnostech tohoto hudebního nástroje prokládané ukázkami – uslyšíme například skladby Bedřicha Smetany, Leoše Janáčka, Fryderyka Chopina. Výtěžek bude věnován iniciativě hornisty Radka Baboráka Muzikanti na volné noze.

Link sbírky na donio.cz: https://www.donio.cz/Muzikanti?fbclid=IwAR34wIHRUliUuJmCWdyY0Apu-EGXPSAh9NliYqFkPmUfo6VczH7TqWn3a-E

8.4. – Ivo Kahánek oslovil houslistu Jana Fišera, který je také koncertním mistrem PKF-Prague Philharmonia a členem Dvořákova tria, a vytvořili pro tento podvečer Korona duo, které bude hrát skladby Antonína Dvořáka a Ludwiga van Beethovena. Výtěžek půjde na ochranu lékařů v první linii, na pořízení ochranných masek pro lékaře s komponenty ze šnorchlů.

Link sbírky na donio.cz: https://www.donio.cz/CovMask

  1. 4. – bude dalším svátkem komorní hudby: Ivo Kahánek vystoupí s cenami ověnčeným uskupením Pavel Haas Quartet. S dostatečným odstupem od sebe a v rouškách zahrají Klavírní kvintet A dur a budou se snažit získat prostředky ve prospěch Nadace Život umělce, která je vynaloží na umělce, kteří se kvůli současné situace ocitli ze dne na den v tíživé sociální situaci.

 

Ivo Kahánek sám bývá pro svůj citlivý, elegantní a zpěvný projev dokonce často označován za českého Chopina a mnohými také za nejlepšího českého klavíristu současnosti. Je absolutním vítězem soutěže Pražského jara 2004, za sebou má mnoho úspěšných vystoupení: s BBC Symphony Orchestra na BBC Proms, v londýnské Wigmore Hall s Pavel Haas Quartet nebo s Berlínskou filharmonií pod vedením Sira Simona Rattla.  V září 2015 byl hlavním protagonistou a kurátorem komorní řady festivalu Dvořákova Praha. V roce 2019 absolvoval mj. koncertní cesty do Německa, Portugalska, Mexika, Švýcarska, Polska a dalších zemí. V České republice vystupuje pravidelně např. na mezinárodních festivalech Pražské jaro, Smetanova Litomyšl, Dvořákova Praha a dalších. V roce 2019 se představil v několika koncertech České filharmonie pod vedením nového šéfdirigenta Semjona Byčkova.

Vánoční číslo BBC Music Magazine 2019, nejprodávanějšího světového časopisu se zaměřením na klasickou hudbu, již ocenilo nahrávku klavírních koncertů Antonína Dvořáka a Bohuslava Martinů v interpretaci Ivo Kahánka a Bamberských symfoniků s jejich šéfdirigentem Jakubem Hrůšou hodnocením Nahrávka měsíce (Recording of the Month). Nyní toto album usiluje v nejužší nominaci o prestižní výroční cenu BBC Music Magazine v kategorii Concerto jako nejlepší nahrávka roku v celosvětovém měřítku.

 

Foto: Jakub Koutný