Close search

Tragické dědictví Černobylu o sobě dává znovu vědět. Po lesním požáru rychle roste radiace

Pixabay.com Zdroj: Pixabay.com

Až šestnáctkrát nad obvyklé hodnoty stoupla radiace po požáru lesa, který vypukl nedaleko místa nejhorší jaderné havárie v historii lidstva. Následky tragédie v Černobylu, ke které došlo v noci na sobotu 26. dubna 1986, byly strašlivé.

Hasičům se podařilo uhasit menší ze dvou lesních požárů, které začaly o víkendu poté, kdy někdo zapálil travnatý porost. Nasazeno bylo více než sto hasičů s letadly a vrtulníky.

Oheň vyvolal obavy z radiace v Kyjevě, hlavním městě Ukrajiny, které se nachází asi 130 kilometrů jižně od uzavřené zóny Černobylu. Vládní odborníci sledující situaci na místě ale vyhlásili, že nedošlo ke zvýšení radiační úrovně přímo v městě nebo na jeho předměstí.

Boj s ohněm

Nemusíte se bát otevírání oken a větrání domu v průběhu karantény," napsal na Facebook Jegor Firsov, vedoucí ukrajinské Státní ekologické inspekční služby o výsledcích radiačních testů. Kyjev totiž v pondělí dostal varování o špatné kvalitě ovzduší, ale ta měla souviset s meteorologickými podmínkami, nikoli s ohněm.

V pondělí odpoledne Ministerstvo pro nouzové situace uvedlo, že oheň v uzavřené zóně Černobylu pokrýval asi dvacet hektarů a stále nebyl uhašen. Záběry z ministerstva ukazují, že hasiči bojují plameny a nad lesem stoupají mraky kouře.

Mrazivé dědictví

Policie zatkla podezřelého muže, který podle všeho způsobil požár. Údajně řekl policii, že na třech místech "pro zábavu" zapálil trávu a odpadky. Když se pak zvedl vítr a ohně rozdmychal, nedokázal je sám uhasit.

Jegor Firsov o víkendu varoval před zvýšenými úrovněmi radiace v místě požáru, který byl podle něj způsoben "barbarskou" praxí místních travních požárů. Ty se často objevují na jaře a na podzim. „Mám špatné zprávy - záření je v centru požáru nad normálem," napsal v neděli Firsov na sociální sítě. A připojil video s dozimetrem ukazujícím záření šestnáctkrát vyšší, než je běžná úroveň. Požár se celkově rozšířil asi na sto hektarů lesa.

A to všechno krátce před 26. dubnem, na který připadá čtyřiatřicáté výročí nechvalně známé exploze čtvrtého reaktoru Černobylu...

Na to, jak dnes vypadá uzavřená oblast Černobylu, se můžete podívat v GALERII:

Zdroj: theguardian.com

Nejčtenější články