Hlavní obsah

Doprava je v karanténě poloviční, o víkendu je téměř umrtvena

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na českých silnicích a ulicích je někdy tak rušno, že by se mohlo zdát, že většina lidí nebere karanténní opatření příliš vážně. Data společnosti O2 nicméně jasně ukazují, že provoz na dálnicích a v Praze skutečně utichl. Ve všední dny vyráží v současnosti na cesty jen polovina lidí, o víkend je to ještě méně.

Foto: Novinky

Provoz na dálnici D1

Článek

Pohyb lidí O2 analyzovalo podle mobilních čísel ve své síti, všechna data jsou ale anonymní. „V analýze jsme porovnávali dopravní situaci před zavedením opatření a po zahájení karantény na dálnicích D1 a D35. Data ukázala, že provoz na dálnicích klesl ve všední dny zhruba na polovinu. O víkendu byl pokles provozu ještě větší – na dálnicích klesl přibližně na čtvrtinu,“ uvedla pro Novinky.cz mluvčí O2 Lucie Jungmannová.

Foto: Novinky

Provoz na dálnici D35

Podle ní je patrný pokles dopravy také v pražských ulicích Legerova a 5. května, které běžně patří k těm nejrušnějším. Provoz je tu stejně jako na dálnicích proti době před karanténou ve všedních dnech zhruba poloviční, o víkendu pak přibližně třetinový.

Foto: Novinky

Provoz na silnicích v Praze

Lidé sedí doma. Polovina nejezdí vůbec do práce, ukazují data operátora

Koronavirus

Lidé nakupují v kamenných obchodech častěji

Operátor má k dispozici také data od podnikatelů, kteří používají řešení O2 eKasa. Ta ukazují, že se podnikatelé zorientovali v aktuálních nařízeních, a to některým z nich umožnilo vrátit se aspoň zčásti v minulých týdnech ke svému provozu.

„Data ukazují, že po prvním týdnu šoku se ekonomika pomalu začala rozjíždět, nicméně v porovnání s daty před zavedením karantény se jedná stále o obrovský propad. V prvním týdnu více než tři čtvrtiny (78 %) podnikatelů používajících řešení O2 eKasa přestaly prodávat své zboží a služby, v druhém týdnu to oproti první polovině března byl pokles o 67 %,“ prohlásil Milan Hába, manažer projektu eKasa.

Ten zároveň zdůraznil, že v prvním týdnu došlo k významnému poklesu transakcí, a to o 94 %. „V druhém týdnu byl pokles oproti době před karanténou o 68 %. Druhý týden potvrdil také rostoucí trend bezhotovostních plateb kartou, mobilem nebo hodinkami – vidíme nárůst podílu na všech transakcích oproti předchozímu týdnu o 3 %,“ uvedl Hába.

Celková čísla14. - 20. 3.21. - 27. 3.
Počet aktivních podniků-78 %-67 %
Počet transakcí (počet vystavených účtenek přes eKasu)-94 %-68 %
Vývoj podílu plateb přes platební terminál21 %25 %
Počet aktivních podniků14. - 20. 3.21. - 27. 3.
Velkoobchod a maloobchod; opravy a údržba motorových vozidel-72 %-54 %
Ubytování, stravování a pohostinství-84 %-82 %
Zpracovatelský průmysl-73 %-51 %
Počet transakcí14. - 20. 3.21. - 27. 3.
Velkoobchod a maloobchod; opravy a údržba motorových vozidel-91 %-56 %
Ubytování, stravování a pohostinství-96 %-86 %
Zpracovatelský průmysl-92 %-55 %
Zdroj: O2

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám