Hlavní obsah

Slovenští vědci vyvinuli vlastní testy na koronavirus, 100 tisíc jich dají zdarma státu

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Slovenští vědci z několika firem a státních institucí společně vyvinuli vlastní testy k odhalení nového typu koronaviru Sars-CoV-2. Vědci v úterý oznámili, že v rámci boje proti nákaze věnují Slovenské republice 100 tisíc těchto testů.

Foto: Audrey McAvoy, ČTK/AP

Zkoumání vzorků kvůli nákaze koronavirem (ilustrační foto)

Článek

Vývoj a výrobu testů financuje softwarová firma Eset, nabízet je bude také do zahraničí. „Testy budou podle postupů Světové zdravotnické organizace,“ řekl v úterý na mimořádné tiskové konferenci člen stálého krizového štábu Robert Mistrík, známý také jako jeden z kandidátů v prezidentské volbě.

Čína prodala Italům zpět jejich humanitární pomoc, píše týdeník

Koronavirus

Jde o takzvané PCR testy, které zjišťují ribonukleovou kyselinu (RNA) koronaviru a Slovensko je dosud dováželo.

Slovenské testy momentálně procházejí ověřováním a následně by měly získat mezinárodní certifikaci. „Certifikace by se měla uskutečnit do tří týdnů,“ dodal Mistrík.

Testování v Česku: Sady kupujeme v zahraničí, čeští výrobci se ale také hlásí

Koronavirus

Premiér Igor Matovič zdůraznil, že slovenské testy budou výrazně levnější než zahraniční. „Půjde o zlomkové náklady,“ řekl předseda vlády.

Slovensko postupně zvyšuje počet testů a Matovičova vláda plánuje zvýšit počet testovaných osob až na 3000 denně. V pondělí země potvrdila dalších 47 případů nákazy, celkem je tak na Slovensku 581 potvrzených případů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám