Hlavní obsah

Otevřít nejdřív kadeřnictví? Nebo hobbymarket? Vláda nemá analýzy, co může udělat

Foto: Petr Hloušek / Právo / Profimedia, Profimedia.cz

Nechceme vzbuzovat falešné naděje, řekl v úterý Babiš. Už dříve ale řekl, že má analýzu, jak znovuotevřít obchody a restaurace.

Reklama

Premiér Babiš tvrdí, že existují plány, jak se postupně rozmrazí život v Česku. Ale nechce je zveřejnit.

Článek

Když se novináři ptali Andreje Babiše (ANO) koncem března, které obchody nebo služby by bylo možné otevřít jako první, až začne epidemie opadávat, premiér prohlásil: Třeba kadeřnictví a kosmetiky, protože ženy to chtějí.

Od té doby už předseda vlády stačil mluvit o otevření papírnictví nebo obuvi – kvůli dětem, které „samozřejmě rostou“.

Nakonec vláda v pondělí povolila provoz hobbymarketů, výkupen železa a papíru a kompostáren.

Ačkoli premiér Babiš několikrát v minulých dnech zopakoval, že jeho kabinet má analýzy a plány, jak tvrdá opatření pro potlačení koronaviru postupně uvolňovat, vše nasvědčuje tomu, že žádné ve skutečnosti neexistují.

„Mám tu analýzu, jak začneme s otevíráním obchodů, samozřejmě při zachování určitých pravidel,“ prohlásil Babiš například minulý pátek v rozhovoru pro deník Blesk.

Od pondělí se však Seznam Zprávy snažily všechny podobné analýzy a další materiály z Úřadu vlády získat, ale marně. Vládní mluvčí je ani po urgencích neposkytli a nepotvrdili ani to, zda je vůbec má vláda k dispozici.

Chtějí informace - a nedostávají je

S plány, jak alespoň přibližně postupovat při „rozmrazování“ Česka, se podle informací Seznam Zpráv dosud nesetkali ani lidé z byznysu nebo ze zdravotnictví, kteří mají obvykle k některým strategickým zprávám z vlády přístup.

Přitom jde o důležité informace ze dvou důvodů. Za prvé pro obyvatele, kteří nevědí, jak dlouho budou ještě trvat opatření, když smí jen omezeně vycházet z domu, mají doma děti a nemohou si nakoupit, nač byli zvyklí.

A pak samozřejmě pro obchodníky nebo firmy, jimž utíkají obrovské peníze.

„Třeba firmy přece musí aspoň tušit, jestli teď hned propustit 30 lidí, nebo je ještě držet, protože se už brzy opatření uvolní,“ vysvětluje Martin Jiránek (Piráti), místopředseda hospodářského výboru. Podle Jiránka ale ani poslanci nevědí, jaké má vláda záměry.

„Přesně tyhle informace od začátku chce znát, ale dodnes jsme je nedostali. Takže jsme to museli sepsat sami,“ potvrzuje i Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Společně s Hospodářskou komorou o víkendu zveřejnil vlastní návrh, jak by mělo otvírání obchodů a restaurací postupně vypadat: například na nákupy mohl jít jen jeden z členů rodiny, zaměstnanci by byli sledovaní na příznaky nemoci a platilo by se hlavně kartami.

Rozhodování podle Facebooku

Premiér Babiš v úterý znovu zopakoval, že plány na oživení obchodů a restuarací vláda má. Ale že je z taktických důvodů nebude zveřejňovat.

„Samozřejmě my bychom vám rádi dali přesné opatření, ale my nechceme tady vzbuzovat nějaké falešné naděje a neustále vysvětlovat, proč některé kroky v čase měníme a proč jsme neudělali přesně to, co jsme měli v plánu. My samozřejmě ty plány máme, jsou nějaké strategie, ale během epidemie a uvolňování plošných opatření musíme postupovat rozvážně a s rozmyslem a velmi pružně reagovat na aktuální vývoj, abychom neztratili kontrolu,“ řekl Babiš, když obhajoval prodloužení nouzového stavu.

Místopředseda hospodářského výboru Jiránek z Pirátů ale Babišovi nevěří, poslední týdny podle něj ukázaly, že vláda žádný – alespoň hrubý plán – nemá. A že se Babiš rozhoduje podle toho, co mu jeho poradci řeknou, že právě lidé kritizují na sociálních sítích.

„Přitom je to tak jednoduché, stačí říct: Když bude počet nakažených takový a takový, uděláme tohle a tohle. Všichni by přeci pochopili, když se situace zhorší a plány by se změnily. Ale takhle to fakt vypadá, že se premiér rozhoduje podle toho, na co si lidé stěžují na Facebooku,“ myslí si Jiránek.

Babiš: Máme principy a pravidla

Andrej Babiš skutečně od začátku koronavirové krize svá vyjádření měnil z týdne na týden.

„Ženy ocení, pokud si budou moci zajít na kosmetiku nebo ke kadeřnici. Ale muselo by to fungovat jako třeba u zubaře, v místnosti by byla jen kadeřnice a zákaznice, přičemž zaměstnankyně by musela být samozřejmě negativně testována na koronavir,“ uvedl Babiš koncem března v Lidových novinách.

„Samozřejmě máme principy a pravidla pro otevření továren, škol…“ doplnil Babiš minulý pátek v Blesku – to bylo v době, kdy předseda vlády často naznačoval, že k nějakému zlomu by mohlo dojít po Velikonocích.

A další příklad, jak každý člen vlády říká něco jiného: Babiš v pátek dal rodičům naději, že by se v budoucnu mohly otevřít školy a školky – ale jen pod podmínkou, že děti budou dodržovat metrové rozestupy. Což si nikdo v praxi neuměl představit.

Hned o víkendu ministr školství Robert Plaga (ANO) ostatně reagoval, že takhle to určitě nebude. Pokud se žáci vrátí, tak podle ministra nejdřív koncem května. A to ještě za předpokladu, že školy budou mít dost dezinfekce a budou schopny měřit dětem teplotu.

A premiérovy výroky o zmírnění opatření musel o víkendu mírnit i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Upozornil, že Česko ještě zdaleka nemá vyhráno, přestože čísla o nakažených a mrtvých jsou příznivější než jinde v Evropě.

Reklama

Doporučované