Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

ROMEA TV

Petr Torák: Situace ve Velké Británii se zhoršuje, desítky Romů se vrací do Čech

07. dubna 2020
Čtení na 1 minutu

“Vážně jsem s rodinou zvažoval alespoň na nějaký čas návrat do Čech, a to kvůli obavě z nákazy a nedostatečným opatřením Velké Británie. Protože ale nemáme vlastní byt v Čechách, kde bychom mohli být, nevíme, zda už nejsme nosiči nákazy a navíc bychom museli být u rodičů, zůstaneme raději v Anglii,“ říká v dnešním rozhovoru pro ROMEA TV Petr Torák, držitel Řádu britského impéria, ředitel organizace KOMPAS a bývalý policista.

„Teď je zásadní osvěta a práce, kterou v naší organizaci děláme. Desítky Romů ale Velkou Británii opouští,“ dodává Torák a v rozhovoru popisuje současnou situaci Anglie v boji s koronavirem, která se neustále zhoršuje.

“Jedni z mála, kdo tu v Peterborough nosí roušky, jsou čeští a slovenští Romové. Žije tu přes šest tisíc Romů, desítky z nich už se vrátily do Čech i na Slovensko a další je budou následovat, protože se tu situace zhoršuje,” vysvětluje v rozhovoru Torák. Jeho organizace se teď snaží Romy připravit na to, že je bude v domovských zemích čekat karanténa, protože řada z nich nemá představu o tom, co všechno to obnáší.

“Romové, kteří odsud odjíždějí, jsou lidé, kteří tady mají vybudované zázemí, pracují a jejich děti studují. Nejedná se o žádné pobírače dávek, na těch se tady dlouhodobě vyžít nedá,” přibližuje v rozhovoru Petr Torák

 Celý rozhovor můžete vidět na ROMEA TV dnes 7. dubna ve 21:00 hodin.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon