Poprvé v životě jsem absolutně bez práce, přiznal Jan Čenský

Seriál   0:01
Jan Čenský (58) přiznal, že poprvé v životě zažívá období bez práce. Svou každodenní aktivitu si vynahrazuje sportem či domácími pracemi. Prozradil také, že k běhu, kterému se kdysi věnoval na vrcholové úrovni, by se už nevrátil.
Jan Čenský

Jan Čenský | foto: Monika Navrátilová

Jste známý svým workoholismem. Daří se vám teď v době karantény odpočívat, nebo je spíš vaším krédem refrén populární písničky Dělání, kterou jste spolu s Ivanou Andrlovou zpíval v pohádce Princové jsou na draka?
Myslím, že jsem naopak známý spíš svou leností. Pracovní úkoly si tedy dávám proto, abych tu lenost překonal. Ve zmíněné písničce pánů Svěráka a Uhlíře je ale obrovský kus pravdy. Jakákoli činnost dokáže chmury mysli vážně dokonale zahnat. U nás doma jsou všichni lehce v šoku, protože se oproti zvyklostem neustále dožaduji nějakého úkolu. Vypadá to tedy tak, že třikrát denně venčím psa, uhrabávám zahradu sem a tam a koš vynáším i v případě, že je na dně jen jeden papír.

Mimochodem, zmíněná pohádka letos slaví čtyřicáté narozeniny.
Přesně tak. Proto jsme taky spolu s Ivankou Andrlovou a moderátorem Alešem Cibulkou jezdili po celé republice se speciálním pořadem, který měl její výročí připomenout. Měli jsme velký úspěch. Bylo úplně vyprodáno s tím, že v publiku seděly už tři generace diváků, kteří tu pohádku znají. Věřím, že až se zase roztočí kola kultury, v zájezdech budeme pokračovat.

Uměl byste si představit dva roky prázdnin?
Vždycky jsem si myslel, že ano, ale po aktuálních zkušenostech, kdy jsem donucen nepracovat, si to upřímně představit nedovedu. Navíc bych musel mít hodně silného sponzora. 

Kdysi jste se věnoval běhu na vrcholové úrovni, obracíte v momentální situaci svou aktivitu ke sportu?
Běhával jsem spíš krátké a střední tratě, vytrvalostní běh bych asi už nezvládl. Miluji kolo, lyže, snowboard a surf. Některé z těchto sportovních náčiní je součástí mého každého volna.

Seriály pod lupou

Herci vzpomínají

Nemocnice na kraji města:
Ladislav Frej
Eliška Balzerová
Hana Maciuchová
Iva Janžurová

Sanitka:
Zlata Adamovská
Tomáš Juřička
Ivana Andrlová
Pavel Zedníček

Arabela:
Oldřich Vízner
Dagmar Patrasová
Ondřej Kepka

Byl jednou jeden dům:
Eva Hudečková
Václav Postránecký
Zdeněk Srstka

Chlapci a chlapi:
Ivan Vyskočil
Mário Kubec
Kamil Halbich

My všichni školou povinní:
Michaela Kuklová
Vlasta Žehrová
Gabriela Vránová

Ulice:
Martin Finger
Dana Syslová
Patricie Solaříková
Michaela Badinková

Pojišťovna štěstí:
Kateřina Brožová
Tereza Kostková
Yvetta Blanarovičová

Rapl:
Igor Orozovič
Lucie Žáčková
Dana Černá

Ordinace v růžové zahradě:
Martin Zounar
Sofie K. Filippi
Daniela Šinkorová

Cesty domů:
Jana Janěková starší
Radúz Mácha
Miluše Šplechtová

Krejzovi:
Martina Hudečková
Ernesto Čekan
Václav Rašilov

Letiště:
Bohumil Klepl
Anna Šišková
Jana Stryková

Přístav:
Petr Čtvrtníček

Zahradnictví:
Ondřej Sokol
Anna Fialová
Gabriela Míčová

Modrý kód:
Štěpán Benoni
Mahulena Bočanová
Sabina Laurinová
Ondřej Rychlý
Eva Janoušková

Specialisté:
Václav Šanda
Roman Štabrňák
Petra Nesvačilová
Jakub Štáfek

Slunečná:
Roman Tomeš
Filip Tomsa
Martina Preissová

Slovácko sa nesúdí:
Vlasta Peterková
Jana Švandová

Herectví jste ostatně údajně začal studovat hlavně proto, abyste měl čas na sport.
K herectví jsem tíhl už dávno před tím, než mě k němu životní okolnosti nasměrovaly natrvalo. Spíš to do sebe tak příjemně zapadlo, ještě v prváku na konzervatoři jsem závodně běhal za starší dorost.

Vaší profesorkou na konzervatoři byla Jaroslava Adamová. Zasáhl vás někdy její pověstný letící popelník?
Popelník házela spíš po holkách. (smích) Pro nás kluky měla profesorka Adamová slabost. Za vše hovoří historka, jak při jedněch přijímačkách jen tak seděla v koutku a pokuřovala si svou nezbytnou cigaretu, když najednou vstoupil Vojta Dyk. Paní Adamová v ten moment cigaretu típla a prohlásila: „Tak tenhle je jasnej!” 

Mě se jednou ptala, jak to mám s tím běháním a já jí řekl, že dobře, že jsem druhý v republice. A na to jsem dostal odpověď: „Když nejsi první, tak se na to vy…“ A já se závoděním po čase opravdu skončil. Měli jsme spolu krásný vztah nejen jako profesor a jeho žák, ale i jako budoucí kolegové. Paní profesorka navíc nikdy nepředehrávala, vždy nechala vše na nás, což bylo skvělé. Měli jsme pak pocit, že to, co ukážeme, je opravdu naše.

Mezi vaše spolužáky patřili například Lukáš Vaculík nebo Ondřej Vetchý. Existuje nějaká historka, na kterou můžete dodnes společně vzpomínat?
Kluci byli velcí sportovci, dělali džudo, já se jim se svým běháním vůbec nemohl rovnat. Za školu jsme moc nechodili, i když jednu záškoláckou historku mám. Čekali jsme s Lukášem na hodinu herectví a čas jsme si krátili projížděním na lodičce po Vltavě. U mlýnského kola na Čertovce jsme se ale, ani nevím proč, najednou převrátili. Lukáš utopil aktovku s učebnicemi a navíc jsme na hodinu herectví dorazili páchnoucí a mokří jako vodníci.

Po studiích jste procestoval díky angažmá v Černém divadle Jiřího Srnce celý svět. Kde jste ještě nebyl a chtěl byste být?
Na cestování s černým divadlem jsem navázal cestováním s Amforou, díky ní se mi splnil sen vidět Austrálii a Nový Zéland. Stále mi ale ještě chybí Kanada, speciálně Vancouver, a to pro jeho unikátní polohu. Díky ní můžete třeba ráno surfovat na moři a odpoledne lyžovat na horách, které ho obklopují z druhé strany. Toto už jsem jednou zažil se synem na ledovci, kdy jsme ráno lyžovali na sněhu a odpoledne za člunem na vodní hladině nedalekého jezera. Bylo to fantastické.

Podařilo se vám už zrealizovat vaší vysněnou pouť do Santiaga de Compostela?
Stále ne, ale včera jsem o tom zrovna přemýšlel! Svatojakubská trasa totiž vede i z Čech, takže kdybych teď vyrazil, v září jsem v Santiagu. (smích) Nevím ale, jak by to bylo na hranicích, jestli bych se přes ně teď vůbec dostal. Tato pouť je spíš o hlavě než o kondici. Stačí se rozhodnout a vyrazit. Trošku mě ale teď odradila knížka jednoho francouzského doktora, který na půl roku zavřel ordinaci a vyrazil. Svou pouť popisuje velmi barvitě i se všemi jejími strastmi, ono to chvílemi totiž i dost bolí. No uvidím, ještě na to rozhodnutí asi potřebuji čas.

Díky roli v seriálu Ordinace v růžové zahradě se vám podařilo nahlédnout pod pokličku lékařského řemesla. Je pravda, že jste si oblíbil operace, zejména šití?
Šití na našem seriálovém sále praktikujeme s vepřovými orgány a kůží, i když ta je na sešívání hodně tvrdá. Některé operační přístroje máme navíc dokonale funkční a úkony děláme opravdu, ne jen jako. A to mě právě ohromě baví.

Co vám momentálně chybí víc, bílý plášť, nebo divadelní prkna?
Okolnosti okolo karantény nám dokonce přerušily zkoušení nové hry. S Agenturou Harlekýn připravujeme představení s názvem Na poslední chvíli. Na premiéru si budeme tedy ještě muset počkat. Chybí mi ale samozřejmě jak můj bílý plášť, tak divadelní prkna. Poprvé v životě zažívám situaci, kdy jsem absolutně bez práce. Odjakživa jsem byl zvyklý na společnost diváků a musím přiznat, že mi moc schází.

Kromě herectví se věnujete rétorice, ke které vás prý kdysi přivedl kamarád Alexander Hemala. Jak pilujete svou slovní zásobu? Hodně čtete?
Jsem dost upovídaný, takže já moc nepracuji, vše lidově řečeno spíš „okecám”. Četba je pro tuto profesi samozřejmě dobrá věc, speciálně pokud si čtete nahlas, což občas praktikuji i já. Teď zrovna ležím v pamětech pana režiséra Weinlicha, se kterým jsem dříve hodně spolupracoval, a pak také v nejnovější knize od Paola Coelha Vyzvědačka. A uspávám se Vinnetouem.

Jan Čenský

Existuje pro vás nějaký rétorický oříšek?
V souvislosti s mou rolí v seriálu Ordinace v růžové zahradě mě napadá slovo resuscitace a pak duodenopankreatektomie podle Longmira. Když mám tyto výrazy ve scénáři, vždycky se orosím.

Rétorika je součástí kultivovaného vystupování, jakéhosi smyslu pro harmonii. Co vás v tomto směru dokáže spolehlivě vyvést z míry?
Když vysoce postavení činitelé, a to nejen v politice, neumí mluvit. Na toto jsme byli zvyklí už v dobách komunismu, a opravdu to někdy hodně tahá za uši.

Kdybyste mohl změnit běh věcí, čím byste začal?
Začal bych tím, že bych se do toho moc nevměšoval. Příroda má běh věcí nastavený geniálně, haprovat vše právě začne vždy ve chvíli, když se do toho začne montovat člověk.

18. dubna 2019

Autor:
  • Nejčtenější

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

10. dubna 2024  13:45

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k...

Když se prohlížíme s manželem nazí, jsem smutná, říká herečka Želenská

9. dubna 2024  13:05

Olgu Želenskou (63) znají čeští diváci především z dabingu nebo z jejího zájezdového divadla Háta....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Bianca Censori opět pobuřuje, ukázala prsa i klín v průsvitných šatech

9. dubna 2024  9:40

Bianca Censori (29) se nahoty nebojí. Manželka rapera Kanyeho Westa (46) odhalila bujné poprsí i...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

10. dubna 2024  9:04

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

15. dubna 2024  8:20

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní...

Vztahová krize je občas zdravá. My je míváme každý týden, říká Emma Smetana

16. dubna 2024

Emma Smetana (36) promluvila v rozhovoru pro iDNES.cz o vztahu s dlouholetým partnerem Jordanem...

Přestal být tak důležitý. Princi Harrymu odmítl státní ochranku další soud

15. dubna 2024  21:40

Britská justice zamítla odvolání prince Harryho, který se domáhal přidělení státní ochranky při...

Když jsem vyrůstala, měli jsme doma zakázaný cukr, prozradila Parkerová

15. dubna 2024  16:46

Herečka Sarah Jessica Parkerová (59) prozradila, že když vyrůstala, měli doma zakázaný cukr. Proto...

Dnešní doba? Klid před bouří a obavy, ale také naděje, říká Pavla Gajdošíková

15. dubna 2024

Premium O práci mluví se zápalem, o svých blízkých s láskou. Herečka Pavla Gajdošíková působí přátelsky a...

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...