Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Těhotenství a koronavirus. Ptali jsme se odborníků, jestli může nákaza uškodit plodu či zda se skutečně musí rodit s rouškou

Některé nastávající maminky se obávají případných komplikací kvůli nákaze koronavirem. Foto: Adobe Stock
Některé nastávající maminky se obávají případných komplikací kvůli nákaze koronavirem. Foto: Adobe Stock

Těhotné ženy se kvůli koronaviru obávají komplikací. Přestože epidemie trvá už téměř čtyři měsíce, není dosud známo, zda virus nemůže poškodit plod v časné fázi vývoje. Lékaři ale nastávající matky uklidňují, že ve světě má zatím Covid-19 u těhotných podobná rizika jako běžná chřipka. Ženy přesto řeší, zda není lepší plánované těhotenství odložit. Centra asistované reprodukce od poloviny března umělá oplodnění většinou neprovádějí, k běžnému provozu se chtějí vrátit po uvolnění restrikcí.

„Jsem v šestém týdnu těhotenství. Pracuji jako lékárnice, a tak jsem raději šla na neschopenku. Nechci být v první linii vystavena takovému riziku, když se ani neví, jaký dopad na plod má nákaza v prvním trimestru,“ popisuje v internetové poradně Porodnice.cz jedna z nastávajících maminek. S podobnou starostí se v diskusi svěřují i ostatní těhotné ženy, které ve zdravotnictví nepracují.

„Ano, těhotným ženám, které si přejí zůstat doma, neschopenku nyní raději vypisujeme. Mají na to nárok,“ odpovídá na dotaz Deníku N gynekoložka Olga Hlaváčková z Písku.

Lékaři jsou raději opatrní. „Sledujeme všechny informace ze zahraničí, čteme odborné články. Namístě je velká obezřetnost,“ dodává Hlaváčková.

Nebezpečí horečky v těhotenství

Lékaři upozorňují, že zvláště v prvních týdnech těhotenství jsou potenciálně nebezpečné

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější