Obětí drsné šikany se stal žák teprve čtvrté třídy Základní školy v Nové Vsi u Chotěboře na Havlíčkobrodsku. Dva o rok starší spolužáci ho na půdě školy opakovaně fyzicky i slovně napadali. Často do něj strkali, shazovali na zem, mlátili ho pěstí do břicha i jiných částí těla. Součástí násilí bylo i ponižování.

Intenzita násilí se ze strany starších spolužáků stupňovala až ve výhrůžky zapálením provázenými škrtáním zapalovače u hlavy a šermováním nožem u krku bezmocného chlapce. Vše dokonce vyústilo v jeho pořezání na pravé ruce.

Na útěku. Žhář Pavel Pardus uniká spravedlnosti už tři roky. V Pacově na objednávku zapálil továrnu.
Žhář z Pacova je na útěku tři roky. Práce pro lovce lebek?

Případ, který prověřovala i policie se sice odehrál ve školním roce 2009/2010, ale pro všechny aktéry je dodnes velmi živý. Poškozený chlapec totiž zažaloval jak své tyrany, tak i základní školu. Po všech chce skoro dvoumilionové odškodné. Kauzou se zabývají soudy v Havlíčkově Brodě a Hradci Králové. Policie nakonec případ odložila, protože se týkal nezletilých dětí.

„Šlo o velmi závažný případ šikany, který na poškozeném zanechal velké trauma. Bezprostředně po násilnostech měl problémy začlenit se do kolektivu a soustředit se na učení. Psychické problémy měl i v budoucnu,“ uvedl pro Deník Vysočina právní zástupce chlapce Viktor Pak.

Mlčelo se

O případu se dosud veřejně nemluvilo. Vyjadřovat se k němu nechce po letech ani vedení školy. „Soudní spor není ukončen, jednání je odročeno,“ konstatovala ředitelka školy Ilona Marková s tím, že se má redakce obrátit na právního zástupce školy. Už ale neuvedla jméno právníka, ani kontakt na něj.

„Žalobce se po žalovaných domáhá náhrady škody na zdraví a za ztížení společenského uplatnění v celkové výši 1,8 milionu korun,“ informoval mluvčí Krajského soudu v Hradci Králové Jan Kulhánek.

Žaloba byla podána v září 2013. Kauzu řeší Okresní soud v Havlíčkově Brodě. Ten na základě znaleckých posudků lékařů nedávno rozhodl, že škola i zažalovaní spolužáci mají poškozenému chlapci zaplatit dohromady přes 430 tisíc korun. Proti tomu si ale obě strany sporu podaly odvolání. Rozhodnutí je nyní v kompetenci krajského soudu. Vzhledem k nouzovému stavu, ale zatím není jasné, kdy soud rozhodne.

„Celý případ se protahuje především kvůli znaleckým posudkům či neúčasti předvolaných svědků k jednání,“ podotkl Pak. Podle něj se škola k celé záležitosti na začátku stavěla spíše odmítavě a snažila se šikanu bagatelizovat. Právník školy navrhoval zamítnutí žaloby.

Ilustrační foto.
Z auta zaparkovaného v Havlíčkově Brodě zmizely peníze i trubky

Za poslední tři roky řešili inspektoři České školní inspekce na Vysočině téměř sto stížností. Počet stížností podle nich v kraji stále stoupá.

„Stížnosti nejčastěji směřovaly na nesprávný postup školy při řešení údajné šikany. Z dvanácti případů Česká školní inspekce desetkrát našla na straně školy pochybení,“ konstatoval náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

Další problém je podle něj nedostatečná informovanost rodičů o řešení nevhodného chování a o přijatých opatřeních, přestože na to mají ze zákona právo. „Všechny stížnosti odhalily v tomto směru systémová pochybení,“ podotkl Andrys.

Miloš Doležal u svého hotelu Racek.
Zaměstnance nepropustím, půjdu do mínusu, říká hoteliér z Litoměřicka

Policii za poslední tři roky inspektoři museli kontaktovat pouze jednou. Šlo o dlouhodobě neřešené vztahy mezi žáky prvního stupně ZŠ na Žďársku. Jednu z dívek od první třídy napadali žáci samostatně i ve skupinách o přestávkách a během vzdělávání ve školní družině.

„Škola po stížnosti rodičů nepostupovala správně. Omezila se pouze na rozhovor vychovatelky s dívkami, které vedly šikanu. Poté ředitel školy rozhodl, že se nic ve škole neděje a žádná šikana neprobíhá,“ dodal Andrys.