Katarína Gillerová – Dubnové slunce

Mám doma hromadu knížek k přečtení, ale většina je na vážné téma. Když mi v pátek přišla novinka románového typu, sedla jsem ihned k ní a přečetla za dva dny jako malinu. Chtěla jsem nějakou pohádku s dobrým koncem, což tato kniha úplně není – je hodně ze života, ale četla se velmi dobře a já jsem si u ní hezky odpočinula.

Příběh vypráví dvaatřicetiletá Ela, která pracuje jako recepční v hotelu. Bydlí s přítelem, který má dvě dopívající děti z předešlého manželství. Po pětiletém vztahu, kdy se Ela opravdu snaží a je moc hodná, cítí, že ji děti nepříjmuly do rodiny a partner to zlehčuje. Ela je před vážným rozhodnutím. Zároveň s Elou sledujeme život její nejlepší kamarádky Dity, která žije sama. Kamarádí spolu od dětství, tak Ela ví, jak to měla Dita těžké, když se musela starat o šest mladších sourozencí a rodina se potýkala s finančními problémy. Okrajově poznáváme také kamarádku Patricii, která je sice o deset let starší, ale prožila s holkami mnoho společných událostí.

V knize se Ela vrací i do minolusti, kdy vzpomíná na seznámení s Ditou i Patricií a co vše je mezitím během těch let spojilo. Bavila mě současnost i minulost. Jen mi trochu vadilo, že kapitoly s minulostí nebyly odděleny něčím. Já jsem v nové kapitole nevěděla o čem Ela mluví, až se trochu více rozpovídala a já pochopila z událostí, zdali vzpomíná nebo je v současnosti. Až na tohle malé mínus byl příběh pestrý, zajimavý a takový ze života.

Ela mi byla velmi sympatická se svou milou a hodnou povahou, i když vyrůstala jako jedináček. Velmi Ditě pomáhala a byla ji velkou oporou. Je to o kamarádství, o rodičovství a také o lásce, která je zde vylíčena prostě hezky. Kniha se odehrává v Bratislavě, tak to bylo pro mě také zajimavé.

Pro chvíle oddychu určitě doporučuji.

 

Hodnocení: 80%

 

Více infa: https://www.albatrosmedia.cz/tituly/55142640/dubnove-slunce/

 

Foto: Nakladatelství Motto