Pracovní místa, která za pár let už nejspíš nebudou existovat

Vývoj, evoluci a inovace člověk nezastaví. Stále se vyvíjejí nové technologické vymoženosti, které nám mnohé usnadňují. Přemýšleli jste někdy nad tím, co všechno už zcela nahradily stroje? Kam až sahá svět digitalizace? A co všechno může být nahrazeno? Pojďme se podívat na povolání, která pomalu, ale jistě zanikají.

Pokladní v maloobchodech

S přílivem samoobslužných pokladen a automatizovaných procesů během nákupu se typický maloobchodní pokladník zřejmě nakonec vytratí ze světa. Proč si to myslíme? Technologie umožňují stále více novinek a inovací v tom, jakým způsobem nakupujeme – a zákazníci jsou většinou nakloněni menší lidské interakci.

Telemarketer

V dnešní době lidé nepoužívají telefon k volání tak, jako dříve. Dnešní komunikaci ovládají e-maily a posílání textových zpráv. Staromódní telemarketing se pomalu stává minulostí. A není se čemu divit, příčinou je stále aktivní a narůstající e-mailový marketing.

Cestovní agent

S vzestupem internetu a možností rezervace výletů za velmi příznivé ceny pomocí různých aplikací, které vám srovnají ceny jednotlivých cestovních kanceláří a agentur, povolání jako cestovní agent pomalu mizí. Již dávno jsou pryč dny, kdy k cestování potřebujeme třetí osobu, abychom našli lepší nabídky. Internet nám tuto možnost velmi usnadňuje.

Vydavatelé a tiskárny

Není divu, že tištěná média se z průmyslu vytrácí. Stále více zákazníků se napojuje na digitální vlnu, pokud jde o zábavu a zprávy. Nakladatelské společnosti tak mají těžké časy a nestačí držet krok s dobou. Ač se to nezdá, tato průmyslová odvětví se pomalu stahují, aby vytvořila místo pro nové společnosti v oblasti digitálních médií. Otázkou je, zda je to dobře, či nikoliv. Přeci jen taková tištěná verze knihy má své kouzlo a místo v knihovně.

Poštovní pracovníci

Technologie a e-mailová komunikace neustále sílí, proto ubývá i práce mnohým poštovním pracovníkům, které nahrazují i pracovníci ze soukromých doručovacích společností. Je tedy zřejmé, že v nejbližších letech na poště kariéru neuděláte.

Napadá vás ještě nějaké povolání, které bude brzy nahrazeno nebo snad už nahrazeno je?

Autor: Karel Mareš
zavřít reklamu