QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Vrhli jste se během karantény na pečení? Víte, čím se řídit při výběru mouky?

08.04.2020 11:00

K nejčastěji používaným moukám patří pšeničná hladká, kterou lze použít prakticky na všechno. Nevhodná je snad jen pro přípravu knedlíků a těstovin. Laboratorní testy ukázaly, že dobrá mouka nemusí být drahá.

foto-qap-cz (28)

Spotřebitelská organizace dTest nechala otestovat 14 vzorků pšeniční hladké mouky koupených  supermarketech. Výsledek je překvapivý: dobrá mouka nemusí být drahá.

"Do testu jsme vyslali 14 hladkých mouk různých cenových hladin. Vedle nejlevnějších privátních značek jsem otestovali i dražší známá jména a podařilo se nám sehnat i jednu mouku v bio kvalitě. Za většinou vzorků stály české mlýny, ale vyzkoušeli jsme i slovenskou produkci,“ informuje Lucie Přinesdomová z dTestu.

"V první části testu jsme se zaměřili na bezpečnost mouk. Kontrolovali jsme, zda neobsahuje nežádoucí mikroorganismy, mykotoxiny a pesticidy. Dobrou zprávou je, že nás v žádném bezpečnostním kritériu mouky nezklamaly,“ dodává Lucie Přinesdomová.

Druhé část testu byla ryze praktická, zaměřila se na to, jak se s moukami pracuje. "Vypůjčili jsme si postupy, které používáme v testech kuchyňských robotů. Pomocí jednoho přístroje jsme ze všech mouk připravili těsto kynuté, třené a na palačinky. Těsta se zpracovala za stejných podmínek a pak se za definovaných podmínek z třeného těsta upekl koláč, z kynutého bochánek a z palačinkového palačinky. U hotových výrobků jsme nakonec vyhodnotili vzhled, barvu kůrky a konzistenci střídy. U palačinek nás zajímala jemnost a našlehanost těsta a barva opečených výtvorů,“ pokračuje Lucie Přinesdomová.

Se všemi testovanými moukami se vždy podařilo dojít k alespoň uspokojivému výsledku. Výrobky z jednotlivých mouk se podle dTestu od sebe lišily, nejzřetelnější rozdíly byly zaznamenány v objemu koláče či výšce vyklenutí bochánku, nicméně žádný nebyl vyloženě špatný.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24