Policie navrhla obžalobu v kauze Viktoriagruppe a chybějící nafty

Vyšetřovatelé navrhli podat obžalobu na čtyři lidi a jednu firmu za podvod spáchaný v souvislosti s ochraňováním českých státních hmotných rezerv v Německu. V tiskové zprávě o tom dnes informoval mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. Z dřívějších informací vyplývá, že jde o kauzu společnosti Viktoriagruppe a jejích bývalých šéfů. Obvinění podle kriminalistů způsobili Česku škodu přesahující 108 milionů korun.

Případ zmizelé nafty je jednou z kapitol sporu o její české nouzové zásoby uložené v Německu. Stíhání čelí od března 2018 bývalý majitel Viktoriagruppe Petr Malý i jednatel české pobočky společnosti Lubomír Novotný.

NCOZ podala VSZ v Praze návrh na obžalobu 4 fyzických a 1 právnické osoby pro podvodné jednání, kterého se měly dopustit v souvislosti s ochraňováním státních hmotných rezerv (ČR) na území SRN. ČR měly způsobit škodu přesahující 108 mil. Kč. https://t.co/JyAAfsMAFO#policiepp

— Policie ČR (@PolicieCZ) April 8, 2020

O podání obžaloby rozhodne pražské vrchní státní zastupitelství. Policie mu trestní spis předala minulý týden. Za podvod se škodou velkého rozsahu hrozí pachatelům pět až 10 let vězení.

Společnost Viktoriagruppe, která zkrachovala v roce 2015, skladovala v Bavorsku pro český stát palivo za zhruba miliardu korun. Když skončila v insolvenci, začala o skladované zásoby právní bitva. Česku se nakonec po dohadech s konkurzním správcem postupně podařilo naftu přesunout z Kraillingu zpět. Poté, co z Německa dorazila poslední cisterna, však měření potvrdilo obavy, že část paliva chybí. Česká Správa státních hmotných rezerv (SSHR), která se o strategické zásoby stará, uvedla, že postrádá 6,3 milionu litrů pohonné hmoty.

Kauze se věnoval server iRozhlas.cz, který dříve napsal, že podle kriminalistů část paliva do bavorského skladu nikdy nedorazila. Malý, Novotný a další dva obvinění příjem hmot počátkem roku 2011 údajně vykázali pouze na papíře. SSHR prý předložili dvě fiktivní listiny, kterými záměrně nepravdivě deklarovali naskladnění nafty do skladu v Kraillingu. Viktoriagruppe se tak nezákonně obohatila o 44 milionů korun, tvrdí policie.

Na přelomu let 2012 a 2013 pak údajně Viktoriagruppe na pokyn Malého natřikrát ze skladu odvezla přes čtyři miliony litrů nafty, které posléze prodala. SSHR o tom prý ovšem obvinění neinformovali a za palivo nezaplatili 62 milionů korun.

Za skladování "zmizelé" nafty si pak Viktoriagruppe nechala od Česka dva a půl roku platit, čímž podle policie způsobila další škodu přesahující dva miliony korun.

Související

Soud, ilustrační fotografie.

Soud zrušil rozsudek v kauze Viktoriagruppe a chybějící české nafty

Rozsudek v kauze společnosti Viktoriagruppe a chybějící české nafty v bavorském skladu neplatí. Zrušil ho pražský vrchní soud, který věc vrátil k dalšímu projednání. Na dotaz ČTK to dnes odpověděl mluvčí Městského soudu v Praze Adam Wenig. Zrušený verdikt ukládal firmě i jejímu jednateli Petru Malému desetiletý zákaz ochraňování českých státních hmotných rezerv. Malého navíc posílal za podvod na sedm let do vězení a dal mu také desetimilionový peněžitý trest.
Ilustrační foto

V kauze chybějící české nafty v bavorském skladu padly tresty. Soud odsoudil manažery Viktoriagruppe

Soud uznal v kauze chybějící české nafty v bavorském skladu vinnou jak zkrachovalou německou firmu Viktoriagruppe, tak i dva její manažery Petra Malého a Lubomíra Novotného. Všem třem uložil desetiletý zákaz ochraňování českých státních hmotných rezerv. Malého poslal na sedm let do vězení a dal mu také desetimilionový peněžitý trest. Novotného potrestal tříletou podmínkou. Podle nepravomocného verdiktu připravili podvodem Správu státních hmotných rezerv (SSHR) nejméně o 108 milionů korun. Muži vinu odmítají.

Více souvisejících

Viktoriagruppe Správa státních hmotných rezerv (SSHR) pohonné hmoty Praha Národní centrála proti organizovanému zločinu

Aktuálně se děje

před 24 minutami

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

před 1 hodinou

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy