InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Kroužkování ptáků s přednáškou

    pátek 19.4 9:00 - Sýpka u rybníka Topič

  • Multinstrumentální koncert kapely Jablkoň

    pátek 19.4 19:30 - Hospoda U Datla, Blatná

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jdou na táborské radnici kamarádům na ruku? O pronájmu rozhodli ve střetu zájmů

Vpravo Café Jednota, vlevo galerie Za Vrátky, kam chce Lenka Greň se svými společníky také expandovat. , Autor: L. Kolářová

Vpravo Café Jednota, vlevo galerie Za Vrátky, kam chce Lenka Greň se svými společníky také expandovat.     Autor: L. Kolářová

TÁBOR – Rozruch způsobil výsledek výběrového řízení na pronájem nebytových prostor města v čp. 225 ve Střelnické ulici. Jde o obchod s výlohami a vchodem do frekventované Pražské ulice v centru Tábora, kde se nyní nachází prodejní galerie Za Vrátky. Až skončí v zemi krizový stav, zřejmě otevře už jen na pár týdnů. Galerii má v těchto prostorách už v září nahradit bezobalová prodejna potravin a drogerie. Bezobalové koloniály prodávají potraviny – například těstoviny nebo luštěniny, do vlastních přinesených nádob a stejně stáčejí například drogistické produkty.

 

Výběrové řízení na zmíněné prostory roztrpčilo řadu lidí a ti se chtějí obrátit s peticí na město, aby přehodnotilo výsledek soutěže o pronájem. Ten vzbuzuje značné pochybnosti o rovné soutěži a nestranném hodnocení. Výběrové řízení se zřetelným střetem zájmů vede k domněnkám, že lidé ve vedení města a jeho orgánech začali praktikovat přesně to, co hlasitě krizovali, dokud byli v radniční opozici. Přihrávat výhody svým přátelům a známým.

Kdysi UVA, nyní galerie

Hana Kálalová a Ilona Rechtigová společně založily galerii Za Vrátky před šestnácti lety. Od začátku bylo jejich cílem vytvořit prostor, kde budou moci nabízet svá díla čeští malíři, keramici, kováři, řezbáři, šperkaři nebo skláři, zejména ti z jihočeského regionu. „Napřed jsme působily v Truhlářské ulici v domě u Gražyny Kaletové, ale bylo jasné, že v boční uličce se galerie neuživí. Pošilhávaly jsme po nějakých prostorách, kde se pohybuje více lidí. Prostory v domě čp. 225 ve Střelnické ulici mají výlohy do Pražské a to je přesně to, co galerie potřebuje," říká Hana Kálalová. Prostor je pro tento sortiment jako stvořený, už před rokem 1989 tu lidé obdivovali lidová řemesla v někdejší prodejně UVA.

„Před deseti lety vrcholila hospodářská krize, město mělo ten obchod tři čtvrtě roku prázdný, protože nájem byl příliš vysoký. Když pak vyvolávací cenu nájmu snížilo, přihlásili se tři zájemci a my mezi nimi. Výběrové řízení jsme v roce 2010 vyhrály. Vzápětí se ukázalo, že prostory mají vlhký sklep, který nemůžeme používat, takže nám město nájem snížilo na 6200 korun měsíčně. Zhruba na 6000 korun měsíčně pak přijdou další provozní náklady jako je elektřina a ostatní," pokračuje galeristka.

„Letos nám desetiletý pronájem bude končit, proto jsme loni s kolegyní požádaly o prodloužení. Moje společnice se stará o účetnictví a práci potřebuje, protože má nemocnou holčičku. Máme i jednu zaměstnankyni, která je samoživitelka, i pro ni je výdělek důležitý, a pak ještě brigádnici. Pracujeme tu tedy celkem čtyři. Asi jsme se nechaly ukolébat tím, že deset let bez problémů fungujeme, nikdy jsme od města nežádaly žádné příspěvky a dotace a vždycky jsme se o sebe postaraly. Nabídly jsme tedy do letošního výběrového řízení zvýšení na 6500 korun měsíčně a myslely jsme si, že město při hodnocení ocení bezproblémového nájemce a naši dosavadní práci," zmiňuje Hana Kálalová.

Nápady pro město nebo pro sebe?

„Zájemci byli čtyři, vyhrála společnost s ručením omezeným Dobře v Táboře, která nabídla oproti nám skoro dvojnásobek, 12 000 korun měsíčně. My jsme skončily druhé," uvedla Hana Kálalová a pokračuje: „Když se výsledek zveřejnil, začali sem chodit lidé, někteří dokonce z radnice, a upozorňovali nás, že to celé bylo podivné a abychom se zajímaly, kdo byl ve výběrové komisi. Postupně jsme se dozvídaly okolnosti, které na celé výběrové řízení vrhají divné světlo. Chápu, že nemusíme skončit první, ale nejsem smířená s tím, jak to celé proběhlo," říká Hana Kálalová.

Nejvyšší nájemné skutečně rozhodující být nemusí. Město už vícekrát dalo přednost nižší nabídce. V případě prostor v čp. 225 se rozhodlo pro nájemné nejvyšší a za zajímavý označila rada města i záměr – bezobalový prodej potravin a osvětovou činnost na toto téma.

Bezobalový prodej je tématem místostarosty Václava Klecandy (Piráti) a komise Zdravého města, jejímiž členkami jsou jednatelky společnosti Dobře v Táboře Lenka Greň a Magdalena Simonová. Právě ony přišly s nápadem zařadit podporu vzniku bezobalového obchodu do městské strategie Zdravého města. Na webovou stránku Udržitelně pak umístil místostarosta Václav Klecanda loni 18. února materiál s názvem Zero Waste – nulový odpad. V závěru pochvaluje, že jeho autorkami jsou „především Lenka Greň, Magdalena Simonová a svým dílem přispěl i Jiří Lešek." V opatření se navrhuje: „Podnítit vznik bezobalového obchodu na hlavní třídě. Nabídnout nějaký městský prostor na hlavní třídě do výběrka s účelem zřízení bezobalového obchodu."

Hned 14. března si obě aktérky z komise Zdravého města u notáře založily společnost s ručením omezeným Dobře v Táboře, kde se s nimi dalšími jednateli stali Martina Simonová a Pavel Čulík. Do obchodního rejstříku pak byla společnost zapsána 30. května 2019 a pár týdnů nato už se hlásila do městského „výběrka" na prostory s projektem na bezobalový obchod. Tedy v duchu strategie, kterou členky komise Zdravého města samy navrhly.

Obchodní společnost, do jejíhož jmění všichni čtyři zakladatelé vložili po 25 korunách, tak vytvořily dvě členky komise životního prostředí a komise Zdravého města Lenka Greň a Magdaléna Simonová, dále manžel Simonové Pavel Čulík (bratr předsedy kulturní komise Jana Čulíka) a Martina Simonová. Do komisí byli nominováni politickými hnutími Tábor 2020 a Jinak!, které nyní spolu s ČSSD ve městě vládnou.

Výběrová komise ve střetu zájmů

Když se loni galeristky Hana Kálalová a Ilona Rechtigová obrátily na radnici se žádostí o prodloužení pronájmu, dostaly odpověď, že na prostory bude vypsáno výběrové řízení, do něhož se mohou přihlásit. Výběrové řízení pak 8. října 2019 proběhlo.

V komisi pro posuzování čtyř došlých nabídek zasedli:

- starosta Štěpán Pavlík, Tábor 2020, zodpovědný za rezort kultury a cestovního ruchu

- místostarostka Michaela Petrová, s níž jako číslo 3 kandidovala za Jinak! Lenka Greň

- Martin Kraus, nominovaný Táborem 2020 do komise regenerace města

- Květa Dvořáčková, z kandidátky Jinak!, nominovaná hnutím do komise pro cestovní ruch, kde zasedá s Lenkou Greň a současně ji uváděla jako svou spolupracovnici v podnikání

- místostarostka Olga Bastlová, ČSSD

- a dvě úřednice města - Michaela Zadražilová za odbor správy majetku a Jitka Bílá za památkovou péči odboru rozvoje.

Kolegové, obchodní partneři a kamarádi společníků z Dobře v Táboře tak předem měli v sedmičlenné komisi čtyřčlennou převahu. Ve výběrové komisi se neobjevil nikdo z opozičních stran. Není možné zjistit, kdo do výběrové komise nominoval Květu Dvořáčkovou. Dle webu města komise cestovního ruchu v té době nezasedala a neexistuje o nominaci žádný zápis. Předsedkyně komise pro cestovní ruch Irena Ravandi (ODS) na dotaz Táborska uvedla, že Květa Dvořáčková projevila o účast ve výběrovém řízení zájem. Květa Dvořáčková je přítelkyně bývalého starosty a současného radního Jiřího Fišera z Tábora 2020 a provozovatelka Stánku na náměstí, kde jako dramaturgyni kulturních pořadů uvádí právě Lenku Greň. Dvořáčková neodpověděla na dotaz Táborska ze 6. března – zda za těchto okolností neměla s účastí ve výběrové komisi morální problém.

Nabídky se do výběrového řízení sešly čtyři a zmíněná výběrová komise doporučila radě města ke schválení jako vítěze společnost Dobře v Táboře Lenky Greň, Magdalény Simonové (nyní provdané Čulík), Pavla Čulíka a Markéty Simonové s nabídkou nájemného 144 tisíc korun ročně a záměrem zřídit zde bezobalovou prodejnu s osvětovou činností. Galerie Za Vrátky, jejíž nabídka 78 tisíc korun byla nejnižší, skončila u komise druhá, dalšími zájemci byli Lenka Schořálková rovněž se záměrem galerie a společnost Domík Toys z Malšic, která zde chtěla vybudovat zrcadlové bludiště.

Na každého jiný metr

Na tiskové radě města při prezentaci výsledku soutěže zaznělo, že prioritou byla hlavně výše nájemného. Tak si ale město rozhodně nepočínalo, když v roce 2017 schvalovalo nového nájemce do obchodu v Kostnické ulici 158. Tedy tam, kde dnes Lenka Greň s partnery provozuje Café Jednota.

Tehdejší otevírání obálek proběhlo 27. června 2017. Nabídky byly podány tři – na provozování prodejny potravin s nabídkou nájemného 114 tisíc ročně, na bistro v industriálním stylu s nájemným 168 tisíc ročně a na podnikatelský záměr Táborská čítárna – knihkupectví s kavárnou s nájemným 72 tisíc ročně. Radní tehdy odmítli bistro a potraviny s tím, že už v ulici jsou, a spokojili se s méně než polovinou možného profitu z nájemného. Vybrali si Táborskou čítárnu a knihkupectví spolku Dílna Tábor, jehož následovníkem ke spolek Jednota Tábor s předsedkyní Lenkou Greň. Totéž nyní u galerie neučinili a narozdíl od výběrového řízení z roku 2017 ani nevadí, že již dvoje potraviny v Pražské ulici jsou.

Dům, který ohrožovala zima 2018

Lence Greň a jejímu manželovi Viktorovi město rovněž začátkem roku 2018 prodalo dům v Tismenickém údolí v Novákově ulici. I kolem toho proběhla pozoruhodná anabáze, aby tito zájemci mohli dům získat za nabídku nižší o 101 tisíc korun než podal konkureční zájemce.

S nejvyšší nabídkou se tehdy hlásila pražská společnost Sunospol, která zde chtěla vybudovat pod hradbami minipivovar. Hlásili se také Viktor Greň a jeho manželka Lenka, za svobodna Vocílková, činná v městských komisích a spolupracující s přítelkyní tehdy úřadujícího starosty Jiřího Fišera.

Dne 13. listopadu 2017 zastupitelstvo dostalo k rozhodování dvě varianty – v jedné se navrhovala jako vítěz společnost Sunospol s nejvyšší cenou a v druhé Greňovi s odůvodněním, že přicházejí s velmi zajímavou nabídkou na využití, zaměřenou na environmentální vzdělávání a ekologickou výchovu. Ke schválení bylo zapotřebí 14 hlasů. Pro minipivovar Sunospolu se zvedlo 11 rukou, pro Greňovy 13. Jeden hlas koalici chyběl, nebyl přítomen zastupitel František Korbel. Žádné usnesení nebylo přijato.

Hned na dalším zasedání v prosinci 2017 se tatáž věc objevila na programu zastupitelstva znovu. Starosta Jiří Fišer osobně plédoval za nabídku Greňových ve výši 662 tisíc. Starosta zdůraznil, že Greňovi dům chtějí využívat k bydlení, k domu se musí chodit přes sousední pozemek a s jeho majitelem jsou prý Greňovi v souznění, zatímco pro podnikatelské účely by to podle starosty asi drhlo. Starosta dále – jak je patrné ze zvukového záznamu - naléhá, že dům je ve špatném stavu, na krku další zima, a proto už je třeba rozhodnout. K Jiřímu Fišerovi se přidal i radní Petr Havránek a zdůrazňoval, že oprava objektu v žalostném stavu si vyžádá miliony. V prosinci 2017 tedy usnesení 16 hlasy prošlo a Greňovi v únoru 2018 podepsali na dům kupní smlouvu. V domě ale dodnes nebydlí.

Týdeník Táborsko Lence Greň zaslal v souvislosti s tehdejším zvýhodněním při koupi následující dotaz: Jaké ekologické aktivity probíhají v domě v Novákově ulici a jak byl dům zrekonstruován? Lenka Greň odpověděla: „Rekonstrukce domu je ve fázi projektové přípravy. Dům je ale oblast mého manžela, ať už jde o rekonstrukci či aktivity v něm."

Starostu uklidnil byznys plán

Jak v případě domu v Tismenickém údolí, tak u Café Jednota město na nejvyšší nabídce netrvalo, zatímco v případě Galerie Za Vrátky ji upřednostňuje. Starosta Tábora Štěpán Pavlík z Tábora 2020 to vysvětluje následovně: „Stěžejní pro rozhodování komise byla cena. V případě prostor v historickém centru není dle pravidel úplně rozhodující, ale tady byl ten rozdíl markantní. Vítězný uchazeč nabídl téměř dvojnásobný nájem než druhý v pořadí. Pak se zkoumala samozřejmě náplň činnosti. Shodli jsme se, že výtvarná expozice, může být atraktivní pro turisty, a bezobalový obchod může být atraktivní zase třeba pro místní. Diskutovali jsme dlouho, nesnadně se opouštěl ten dosavadní fungující provoz galerie, který byl bezproblémový a na úrovni. Avšak cenový rozdíl v obou nabídkách byl značný a vítězný návrh dobře zpracovaný, s náplní způsobu prodeje, který je šetrný k odpadům. Zajímal jsem se hlavě o reálnost dlouhodobého placení nabízeného nájmu, jestli to má žadatel dobře promyšlené, spočítané. Odpovědí bylo, že vše je připravováno a konzultováno s odborníky a výsledkem je odpovídající business plán."

Na otázku, jakou zárukou kvalitního byznys plánu je obchodní společnost se základním jměním 100 korun, odpověděla redakci jednatelka Martina Simonová. „Základní jmění společnosti není ukazatel ekonomického stavu společnosti. Existují úspěšné společnosti, které fungují se základním jměním třeba 1 Kč," napsala.

Pro pronájmy nebytových prostor na Starém městě přitom stále platí Rozhodnutí, kde se říká: „U pronájmu nebo výpůjčky nemovité věci na území Starého města ustanovená komise upřednostní účel pronájmu nebo výpůjčky, který povede k oživení Starého města, před finančním přínosem."

Radní se tedy rozhodli preferovat bezobalovou prodejnu potravin a drogerie před zavedenou galerií, jejíž výlohy s uměleckými díly v historickém domě podtrhují kolorit Starého města a interiér láká k návštěvě turisty i domácí. „Nejde jen o nás čtyři, které přijdeme o práci a zavedenou galerii, ale i o zhruba 120 výtvarníků a uměleckých řemeslníků, kterým bereme věci do komise a umožňujeme jim prodat svoji tvorbu. Ročně si u nás vydělají kolem milionu korun. To mají jezdit po trzích?," klade otázku Hana Kálalová. „Máme tu krásné věci, u turistů vedou hlavně díla s motivy Tábora, ale rádi sem chodí i Táboráci, důchodci nebo maminky s dětmi, protože je tu příjemné, kulturní prostředí. Mrzí mě, že nikdo z výběrové komise se sem ani nepřišel podívat," dodává galeristka.

Když Hana Kálalová s Ilonou Rechtigovou vyvěsily na dveře, že galerie letos skončí, strhl se opravdový poprask. V návštěvní knize se začaly objevovat zápisy jako třeba ten od Jiřího Douchy: „Co může být lepší než krásná, prosperující galerie, která prodává české umělce a kultivuje lidi." Naštvaní Táboráci pak kontaktovali i redakci Táborska.

Bezobalová prodejna už existuje

„Lidé nás pořád oslovují, ať se bráníme. Chtějí, aby se poukázalo na klientelistické vazby na radnici, chtějí založit petiční výbor a poslat na město petici. Nevím, jestli to má ještě šanci, protože smlouva s novými nájemci už je podepsaná, ti se sem chodí dívat a plánují úpravy a přestavby," říká Hana Kálalová.

K záměru úprav v památkově chráněném domě se vyjadřuje Martina Simonová: „V prostorách chystáme drobné úpravy ve smyslu protažení sítí (elektřina, voda, odpad), výmalby, doplnění osvětlení, zřízení lehké příčky v místě původní vybourané. O dalších menších úpravách jednáme, ale rozhodující samozřejmě budou stanoviska příslušných dotčených orgánů."

Další dotaz pro členky společnosti Dobře v Táboře zněl, zda považují bezobalové potraviny za naplnění záměru města, aby obchody v historickém centru byly jeho výkladní skříní. Martina Simonová k tomu napsala: „Ano, snahu o minimalizaci odpadů vytvořených člověkem a s tím související šetrnější využívaní přírodních zdrojů považujeme za dobrý způsob, jak Tábor prezentovat jako moderní a ekologicky smýšlející město. O otevření bezobalového obchodu jsme uvažovali dlouhodobě a vhodné prostory jsme hledali zhruba rok. Bohužel většina komerčních nabízených prostor vždy z nějakého důvodu nevyhovovala - umístěním, cenou, velikostí atp. Toto výběrové řízení nebylo první, do kterého jsme podávali nabídku."

Město tedy přijde o zavedenou galerii a získá bezobalovou prodejnu. Ta už přitom existuje na Křižíkově náměstí. Pod názvem Dagi ji zde provozuje Dagmar Chytilová od loňského srpna. V době říjnového výběrového řízení už tedy město bezobalovou prodejnu mělo. Jen se v ní neangažují členky městských komisí a jejich příbuzní.

Zpráva, že se v Táboře chystá otevření druhé bezobalové prodejny Dagmar Chytilovou nemile překvapila. „Tak to mě může položit," poznamenala s obavami podnikatelka, která svůj obchůdek rozvíjí, postupně přidala i prodej stáčených drogistických výrobků. Podle ní přijde pro zboží s vlastními nádobami denně tak od deseti do maximálně třiceti zákazníků. Rozjezd není snadný a zatím stále prodejnu dotuje ze svého. „Podle zkušeností z jiných měst vím, že to trvá rok i déle, než se bezobalový prodej rozjede," říká.

Tři bezobalové prodejny donedávna uváděla i Praha. Jedna z nich už zanikla. A byznys plán jedné ze zmíněných se navlas podobá táborskému záměru společnosti Dobře v Táboře. I pražský podnik se založil se stokorunovým základním jměním.

Co Táboráci nečekali

Je cílem členů komisí města a politické reprezentace místní podnikatele podporovat nebo likvidovat? „O zmíněné prodejně samozřejmě víme a nevnímáme ji jako konkurenci, ale jako další společnost, která se snaží jít stejným směrem a doufáme spíše v synergický efekt. Pevně doufáme, že v budoucnu se podobných prodejen v našem městě uživí ještě více," uvádí Martina Simonová.

„To mě může položit," obává se ale Dagmar Chytilová, která svůj obchůdek na Křižíkově náměstí rozvíjí, postupně přidala i prodej stáčených drogistických výrobků. Do bezobalové prodejny chodí denně tak od deseti do třiceti zákazníků. Zatím stále prodejnu dotuje ze svého. „Podle zkušeností z jiných měst vím, že to trvá rok i déle, než se bezobalový prodej rozjede," říká.

Martina Simonová z firmy Dobře v áboře ale ujišťuje: „Naším úmyslem nebylo, aby ženy z galerie ani nikdo jiný přišel o práci. Z vaší otázky vyplývá, že by se o prostor nemohl ve výběrovém řízení ucházet nikdo jiný než stávající nájemce. Náš obchod bude vydělávat z prodeje zboží jako jakýkoliv jiný obchod s potravinami."

Ve své nabídce do výběrového řízení obchodní společnost Dobře v Táboře avizovala vznik stejnojmenného spolku – tedy neziskové organizace, která se bude zaměřovat na osvětovou činnost. Skupina kolem Lenky Greň přitom vzdělávací akce pořádá i v Café Jednota naproti přes ulici. Otázkou do budoucna tak zůstává, zda nabídnuté vysoké nájemné nebude dotovat spolek, který bude čerpat městské dotace a granty. A o těch se rozhoduje v komisích a orgánech, kde působí jak nájemkyně samotné, tak jim blízcí lidé.

To ovšem Táboráci od změny, kterou sliboval na radnici Tábor 2020, pravděpodobně nečekali. A nejspíš i doufali, že ve světle dřívějších podivných radničních kauz to bude Jinak!

 

 

 

Diskuse k článku - 65 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2 3 4 5  | Starší příspěvky »
  • Tomáš 

    Reagovat

     

    Četl jsem vyjádření pana starosty Pavlíka k tomuto nactiutrhacskemu článku, možná by si jej mohli čtenáři přečíst a udelat si obrázek sami. Proč jej zde pani Kolarova nezveřejní? Boji se, že by se ukázalo, ze jeji vyroky nemaji nic společného se ctí a dobrou úrovní žurnalisty?

    Vloženo 16.4.2020 19:33:10

    • Jirka 

      Reagovat

       

      Milí pane Tomáši. Zřejmě nejste z Tábora, protože nevíte, že paní Kolářová, zveřejnila vyjádření pana starosty v novinách. Já se spíše bojím, že jste jeden z té mafiánské žumpy do které pan Pavlík spadl a nyní se chová jako potrefená husa. Kdyby chtěl pro město něco udělat, jak sliboval, tak tu smečku z radnice rozpustí a sám odstoupí. Bohužel je to jeho rybník a dál už to každý zná.

      Vloženo 17.4.2020 22:18:14

      • anonymní čtenář 

        Reagovat

         

        to jsem Jirko netušil , že praktiky mafiánské žumpy je kývnout na nejvyšší nabídku nájmu. Nemáte to v tý hlavince pomotaný?

        Vloženo 18.4.2020 19:36:28

        • Jirka 

          Reagovat

           

          Já jsem tušil, že nevíte co v té žumpě plave, ale je úžasné, jak Vy máte ve své hlavince ty h..na srovnaná.

          Vloženo 19.4.2020 02:13:25

          • anonymní čtenář 

            Reagovat

             

            Jirko, nedej se.

            Vloženo 19.4.2020 17:39:38

            • anonymní čtenář 

              Reagovat

               

              Jirka se určitě jako anonymni hrdinný internetový budižkničema nedá

              Vloženo 21.4.2020 12:30:17

  • Lenka z Tábora 

    Reagovat

     

    Jestli vy to nechápete, tak to je smutné. Lidé v mém okolí to pochopili velmi dobře, co se teď na radnici děje a je jim z toho na zvracení.

    Vloženo 16.4.2020 10:25:29

  • Jan Procházka 

    Reagovat

     

    Čili jestli tomu rozruchu úplně rozumím:

    Na prostor bylo vypsáno výběrové řízení a vyhráli Ti, kteří nabídli dvojnásobek nájemného oproti předchozím nájemníkům. A není to žádná prodejna s matrjoškama či podobnejma ocasovina

    No, tak to je fakt investigativní reportáž století.

    Vloženo 16.4.2020 09:38:32

    • Pepa 

      Reagovat

       

      Souhlasim, je to jen rádoby vyvolání rozruchu kvůli normální přirozené změně... z toho článku jen okatě čiši zloba a zášť autorky ... nechápu...

      Vloženo 16.4.2020 18:37:42

  • Vojta 

    Reagovat

     

    Nehorázné svinstvo. Fakta jsou jasná, nedají se okecat. Navíc tuhle sluníčkářskou bandu sponzorujeme všichni formou nepostradatelných neziskovek.

    Vloženo 9.4.2020 19:47:40

  • ??????? 

    Reagovat

     

    Hlavně je blbý, že už v tom je Štěpán Pavlíků. Myslím, že měl šanci být docela slušný starosta a jaksi kšeftaření potlačit. Vzhledem k jeho cca 100.000 platu a by to stálo za to. V opačném případě ať požádá sám o snížení minimálně o 60.000,- Kč.

    Vloženo 9.4.2020 19:09:31

« Novější příspěvky 1 2 3 4 5  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace