Rúhání: Pokud MMF neschválí pomoc Íránu, bude to diskriminace

Pokud Mezinárodní měnový fond (MMF) Íránu neposkytne na boj s koronavirem pět miliard dolarů (125 miliard Kč) z mimořádného fondu, jak Teherán žádal, bude to možné považovat za diskriminaci. Řekl to dnes íránský prezident Hasan Rúhání. Spojené státy mohou pomoc v MMF zablokovat.

"Vyzývám mezinárodní organizace k plnění povinností... Jsme členem MMF... a při udělování půjček by se nemělo diskriminovat," uvedl Rúhání na schůzi vlády.

O uvolnění peněz z mimořádného fondu požádal v březnu MMF šéf íránské centrální banky. Zástupce fondu podle agentury Reuters řekl, že MMF s Íránem o žádosti jedná.

Epidemie koronaviru přispívá k problémům íránské ekonomiky, na kterou i bez toho doléhají americké sankce. Washington je zavedl, když v roce 2018 odstoupil od mezinárodní dohody o íránském jaderném programu.

Rúhání dnes znovu zaútočil na USA výrokem, že "americké sankce jsou projevem hospodářského a zdravotního terorismu a porušením mezinárodních konvencí". Washington upozorňuje, že zdravotnictví se sankce netýkají, a nabídl Teheránu pomoc. Írán ale nabídku odmítl jako směšnou.

Podle informací listu The Wall Street Journal (WSJ) se Spojené státy coby největší podílník v MMF chystají žádost Teheránu ve fondu zablokovat. S odvoláním na člena americké administrativy list píše, že íránská vláda má stále k dispozici konta s miliardami dolarů, které může použít k financování radikálů na Blízkém východě místo k boji s koronavirem.

Íránci už "si v minulosti odkláněli peníze určené na humanitární potřeby do svých kapes a použili je pro své teroristické spojence", citoval WSJ svůj zdroj.

WSJ s odkazem na nejmenovaného íránského představitele také píše, že se Teherán bude snažit Washington přimět ustoupit od blokování půjčky v MMF pobídkami. Jako příklad uvedl veterána amerického námořnictva Michaela Whitea, jehož Írán propustil v březnu z věznice na švýcarské velvyslanectví. Musí ale podle podmínek kauce zůstat v Íránu. Teď bude chtít Teherán za ústupky zřejmě nikoli výměnu svých vězňů z USA, ale přístup k penězům MMF nebo ke svým zablokovaným fondům v USA.

Americké ministerstvo zahraničí je toho názoru, že v íránském rozvojovém fondu stejně jako ve fondech kontrolovaných duchovním vůdcem ajatolláhem Alím Chameneím jsou miliardy dolarů. Brian Hook, který v úřadu odpovídá za íránskou agendu, nedávno řekl, že by Írán měl převést peníze, jimiž financuje vojenské operace v Sýrii a v Iráku, na boj s domácí zdravotní krizí.

Vláda Spojených států je ze zákona povinna hlasovat proti udělení pomoci MMF zemím považovaným za sponzory terorismu, k nimž je Írán řazen. Z humanitárních důvodů se lze ale hlasování neúčastnit nebo i hlasovat pro přidělení pomoci.

Související

Hasan Rúhání, íránský prezident

Írán začne naplňovat jadernou dohodu po ukončení amerických sankcí

Írán začne znovu plnit závazky jaderné dohody z roku 2015, pokud Spojené státy zruší sankce proti jeho zemi. Řekl to prezident Hasan Rúhání, který se dnes setkal s irským ministrem zahraničí Simonem Coveneyem, uvedla agentura AP. Conveney působí jako zprostředkovatel pro jadernou dohodu. Sankce proti Íránu obnovila administrativa Donalda Trumpa, která se v roce 2018 z dohody stáhla.

Více souvisejících

Hasan Rúhání Mezinárodní měnový fond (MMF IMF) Írán USA (Spojené státy americké) Alí Chameneí (íránský ajatolláh)

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 53 minutami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy