Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Český úspěch. Obraz Patrika Hábla vydražen v Sotheby’s za téměř sedm tisíc liber

Kultura

  17:33
LONDÝN - Nádech, výdech. Když Patrik Hábl maluje své abstraktní horské krajiny, musí při tom správně dýchat, aby se barva na plátně vrstvila v pravidelných meditativních rytmech, podobně jako vznikaly dávné čínské kaligrafie. Stejnou techniku zvolil před šesti lety i pro obraz Modrá krajina, který se dnes vydražil v britské Sotheby's za 6 875 liber (přibližně 211 600 korun). Jde tak o Háblův aukční rekord.

Patrik Hábl - Blue Landscape. foto: SOTHEBYS

Dražba probíhala online, ke konečné částce vedlo 18 příhozů, ale kupec ani prodejce nejsou známí. Pro českého umělce je to přesto vzácnost, protože Čechy Sotheby’s prodává málokdy. Plátno dal do aukce podle neoficiálních informací jeden významný sběratel, dražba začínala 31. března a odhadní cena byla stanovena na 2 000 až 3 000 liber (přibližně 63 až 94 000 korun).

Malíř Patrik Hábl.
Patrik Hábl - Blue Landscape.

Obrazy co mizí a zase se objevují

Pro čtyřiačtyřicetiletého Hábla, který vyučuje na pražské UMPRUM, to není první zkušenost se Sotheby’s. Před rokem se tu úspěšně vydražil za úplně stejnou sumu jeho diptych Černá kompozice I a II, což předčilo skoro dvakrát odhadní cenu. “Aukční síně se vždycky na začátku snaží díla podhodnotit, aby nalákaly kupce a vyvolaly v nich dražební boj,” vysvětluje Hábl. Sotheby’s si pečlivě vybírá pouze umělce a díla ve kterých vidí potenciál růstu. “Obrovským trhákem je například Banksy,” líčí Hábl. Jakmile se obraz jednou někde prodá, ztrácí umělec nad ním kontrolu a další jeho osud již nemůže ovlivnit. Samotní umělci se pak o dražbě často ani nedozvědí, nemají z nich ani žádná procenta.

I tak se Hábl snaží vyhýbat překupníkům a své obrazy prodávat jen ověřeným sběratelům. Přesto mu pak díla zmizí z očí, jako třeba zmiňovaná Modrá krajina, obraz velikosti 135 x 100 centimetrů, který namaloval krátce po své cestě po Číně a Pekingu. “Tento obraz má zajímavou historii, objevil se na několika zahraničních výstavách a poté se prodal,” vysvětluje malíř s tím, že jako autor nemá šanci svá díla trasovat. Od svého zahraničního galeristy se dozvěděl, že obraz koupil sběratel, který pravděpodobně dílo do aukce nabídl.

Hábl vedle Richtera a Haringa

Pro Hábla je aktuální dražba dvakrát důležitá – jednak se jeho jméno objevilo v Sotheby’s a za druhé byl zařazen do sekce Contemporary Art, což se údajně ještě žádnému žijícímu českému umělci nepodařilo. Sotheby’s už dříve sice dražilo díla Davida Černého a Krištofa Kintery v aukci Contemporary East (Umění východní Evropy), ale ani jedno nenašlo své kupce.

Hábl se zároveň díky aktuální dražbě objevil po boku umělců jako je Gerhard Richter, Keith Haring, Dana Schutz nebo Eberhard Havekost, jehož výstava Logik byla před třemi lety k vidění v Galerii Rudolfinum. Všichni jsou zařazeni ve stejné sekci jako on. Po tomto aukčním úspěchu chce Sotheby’s Hábla opět zařadit do své nejbližší letní dražby Contemporary Art.

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...