Doba přípravy: 30 minut + vaření přes noc

Množství: 5l hrnec

 

Odzkoušený recept na pomalu tažený hovězí vývar s domácími nudlemi. Výsledkem je krásně čistý a silný vývar.

 

Suroviny:

  • 1kg hovězích kostí
  • kořenová zelenina – cibule, mrkev, petržel, celer, stroužek česneku
  • koření – bobkový list, celé nové koření, celý pepř
  • sůl
  • úplně na konec petrželka nebo pažitka

 

Postup:

Pomalu tažený hovězí vývar zapínám večer, než jdeme spát.

Nejdříve omyjeme hovězí kosti pod tekoucí vodou, dáme do hrnce a zalijeme vodou. Zapneme na plotně na plno, přivedeme k varu a vaříme asi jen minutu. Poté vodu vylijeme a kosti znovu omyjeme a zalijeme čistou studenou vodou.

Teď už dáme na plotnu jen na střední stupeň, přidáme koření a osolíme. Ještě dávám 2 lžíce domácí mixované zeleniny v soli.

Hovězí vývar necháme pomalu prohřívat, mezitím si poklidíme a opravdu těsně před tím, než jdeme spát, ztlumíme kamna na minimum, vývar nemusí ani úplně vřít.

Takto necháme vývar pozvolna táhnout přes noc. Ráno přidáme očištěnou kořenovou zeleninu a můžeme na plotně o stupeň přidat.

Kolem 11 hodiny vývar scedíme a dochutíme pepřem a solí. Do polévky přidáme pokrájenou mrkev a petržel co se vařila ve vývaru a obereme část masa.

Nakonec dáme do polévky domácí nudle (recept níže), a hrst pokrájené petrželky nebo pažitky. Ještě jednou krátce provaříme a můžeme servírovat.

 

Domácí nudle

Doba přípravy: 45 minut

Množství: na větší hrnec polévky

Suroviny:

  • 1 menší vajíčko
  • 110g polohrubé mouky
  • špetka soli

 

Postup:

Smícháme vejce, mouku, sůl a vypracujeme hladké tuhé těsto. Těsto rozválíme na co nejtenčí placku (podsypáváme si lehce moukou).

Placku přeneseme na utěrku a necháme 15 minut oschnout.

Poté placku nakrájíme na tlustší pásky a meleme na mašince na nudle, případně krájíme tenké nudličky nožem.

Nudle vaříme v polévce asi 2 minuty.

Pokud by nám nějaké nudle zbyly, necháme je úplně uschnout a skladujeme zakryté v chladnu (v komoře).

RECEPTY PRO KAŽDÉHO