Letní hudební festivaly čekají na rozhodnutí epidemiologů

Praha 8. dubna (ČTK) – Léto by nemuselo být úplně bez festivalů populární hudby. Klíčové budou závěry krizového štábu a jeho týmu epidemiologů při zpracovávání plánů uvolňování opatření proti šíření koronaviru včetně omezení shromažďování, které se bezprostředně dotýká festivalů. Jasněji by v této záležitosti mohlo být koncem příštího týdne. ČTK o tom po dnešním on-line jednání s ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) informoval Marek Vohralík, výkonný ředitel asociace Festas, která sdružuje tři desítky významných festivalů.

„Stěžejní pro nás bude informace, kterou bychom od pana ministra měli dostat v příštím týdnu a která se bude týkat epidemiologického plánu. Ministr Zaorálek také slíbil, že se budou snažit dívat do delšího horizontu, protože současná opatření hledí zpravidla na současnou situaci do konce dubna,“ řekl Vohralík.

„Zároveň začneme za asociaci připravovat různé varianty ztrátovosti festivalů, které mohou nastat – varianta se zavřenými hranicemi, s omezenou návštěvností a podobně, aby s nimi mohlo ministerstvo kultury pracovat při jednání s ministerstvem financí,“ dodal.

Zaorálek tento týden v rozhovoru na Frekvenci 1 upozornil, že epidemiologové jsou vyhýbaví v otázce, co bude za dva až tři měsíce. „Hlavním problémem je nejistota kolem křivky vývoje pandemie, těžko si dovedu představit pořádání mezinárodních festivalů. Hlavní zájem je zachránit životy a zdraví lidí, kulturní život bude až na konci toho procesu,“ uvedl.

Přestože je současná situace kvůli pandemii složitá, některé festivaly stále pokračují v přípravách. Výkonný ředitel Festas věří, že se podaří vysvětlit vládě, jaký ekonomický a kulturní přínos znamenají. „Festivaly mají z hlediska ekonomiky silný multiplikační efekt. Nejde jen o to, zda se uskuteční či neuskuteční, ale jeho pořadatelé platí honoráře českým umělcům, kteří nyní nemohou vystupovat, platí tuzemským firmám nemalé náklady na produkci a přispívají k cestovnímu ruchu v regionech,“ sdělil Vohralík.

Celkový obrat festivalů sdružených v asociaci Festas je okolo 900 milionů korun a dotace od státních subjektů v rozpočtu dělají přibližně dva miliony korun. Ztráty v případě zásadního omezení festivalové sezony Festas odhaduje na 250 milionů korun.

Pro festivaly je posledním termínem ke konečnému rozhodnutí o možnosti jejich konání začátek května. „Když se festival neuskuteční, je to zásadní věc, protože jsme závislí na těch třech nebo čtyřech dnech v roce. Ztrátu obvykle můžeme dohnat až příští rok, ale ty finanční dopady budou tak velké, že to bude velmi problematické. Letní hudební festivaly ve své dosavadní historii státu více přinášely, než si braly. Pokud se letos masově neuskuteční, budou potřebovat od státu pomoc,“ dodal Vohralík.

jir jw