České dráhy komplikovaly spor o informace v kauze Kleslová obstrukcemi, rozhodl Nejvyšší správní soud

Nejvyšší správní soud vytknul Českým drahám obstrukční praktiky při vyřizování žádosti o informace. Pražský zastupitel Adam Zábranský (Piráti) v roce 2015 požádal o smlouvy mezi drahami a někdejší političkou ANO Radmilou Kleslovou. Dráhy mu třikrát nevyhověly, pokaždé rozhodnutí zrušil předseda představenstva, avšak bez praktického výsledku, proto se Zábranský obrátil na Městský soud v Praze, který nařídil nové vyřízení žádosti.

Tento článek je více než rok starý.

Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlak Českých drah.

Vlak Českých drah. | Foto: Jiří Špaček | Zdroj: iROZHLAS.cz

Nejvyšší správní soud (NSS) po necelých dvou letech zamítl kasační stížnost Českých drah a rozhodnutí ve středu zveřejnil na úřední desce. Podstatou sporu se nejvyšší instance nezabývala, jen potvrdila správnost verdiktu Městského soudu v Praze.

Nezákonný ‚ping-pong‘. České dráhy v případě Radmily Kleslové vědomě obcházely zákon, vyplývá z rozsudku

Číst článek

Zároveň NSS konstatoval, že z postupu drah při vyřizování žádosti o informace „lze vyčíst snahu znemožnit poskytnutí požadované informace různými obstrukčními praktikami“.

„NSS proto vyslovuje politování nad tím, že je takto mařen smysl a účel zákona o svobodném přístupu k informacím,“ stojí v rozhodnutí. Zákon podle NSS skýtá řadu nástrojů, které institucím umožňují neposkytnout určitý druh informací, třeba kvůli obchodnímu tajemství nebo ochraně osobních údajů.

„Je však zapotřebí využívat těchto nástrojů v souladu s účelem zákona, kterým je mj. veřejná kontrola orgánů veřejné správy (v širším slova smyslu) a jejich nakládání s veřejnými prostředky. Pokud se s těmito nástroji nakládá v rozporu s tímto účelem, může se jednat o svévolný postup,“ zdůraznil NSS.

Advokátka Kleslová je někdejší místopředsedkyně hnutí ANO a bývalá starostka Prahy 10. Podle médií pro dráhy pracovala od roku 2011 do července 2015, za právní služby dostávala 40 000 korun měsíčně. Piráti poté žádali od dopravce smlouvu, kterou České dráhy s Kleslovou uzavřely, a také veškerou dokumentaci vzešlou z jejich spolupráce. Dopravce informace neposkytl.

Celý rozsudek si můžete přečíst zde:

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme