Naše první dámy, 3. díl: Marta Gottwaldová

Naše první dámy, 3. díl: Marta Gottwaldová

Milovala luxus, kterým se obklopovala, pocházela ale z chudých poměrů. Někteří se jí smáli, jiní se jí báli. Řeč je o naší první dámě Martě Gottwaldové. Jak se stala první dámou? A u koho si nechala šít své luxusní róby? Dozvíte se v článku.

Náhodné setkání s budoucím prezidentem

První dáma se narodila v Kopřivnici v roce 1899 jako Marie Holubová. Než se stala první dámou, nebyl její život žádnou procházkou růžovým sadem. O jejím dětství moc nevíme, svého otce nikdy nepoznala. Snažila se z chudého domova dostat co nejrychleji, ale kvůli nízkému vzdělání a zručnosti se jí to nepovedlo. V roce 1919 potkává na kopřivnické tancovačce mladého vojáka Klementa Gottwalda. Ten se do Marie zamiloval a z jejich zdánlivě krátkého setkání vznikla dcera Marta, která se narodila v roce 1920.

Bouřlivé období

Klement Gottwald byl nucen Kopřivnici opustit, ale slíbil, že se pro svou rodinu vrátí. Chvíli pracoval jako dělník u Vyškova u Brna, u této práce ale dlouho nevydržel, když mu byla nabídnuta pozice redaktora komunistického deníku Pravda chudoby, přijal ji. Marie Holubová neměla pochopení pro jeho ideologické nadšení do politiky, a tak se s Gottwaldem rozešla. Její cit byl ale silnější, a tak se po častých návštěvách pár vrátil k sobě a započal společné bydlení. V roce 1925 byl Gottwald zvolen do čela komunistické strany a rodina se stěhovala do Prahy. Za 2 roky svůj vztah spojili i úředně v manželský svazek. Krátce poté mění Marie Gottwaldová i své křestní jméno, v Praze jí totiž už tehdy neřekl nikdo jinak než Marta.

Bez vlastního stylu 

Před válkou uprchla rodina do Ruska. Již zde si Marta Gottwaldová začala zvykat na svou důležitost, kterou získávala u společnosti díky svému manželovi. Každý si ji předcházel. Po návratu byl Gottwald zvolen prezidentem a Marta Gottwaldová se stala první dámou. Jejím velkým vzorem z hlediska módy a elegance byla rozhodně Hana Benešová. Díky tomu se stala častou zákaznicí v módním salónu návrhářky Hany Podolské, od které požadovala stejné modely jako měla její předchůdkyně. Kvůli Martě Gottwaldové si tedy návrhářka nechala vytvořit speciální figurínu podle jejích proporcí. Právě větší proporce a méně elegance způsobili to, že některé outfity vypadaly na Martě Gottwaldové trochu komicky. V dynamické době, kdy se k moci dostali komunisté se oděvní podnikatelé báli o své živobytí a přežili jen ti nejlepší, u kterých si nechala šít vyšší třída. Ačkoli se totiž společnost stávala "beztřídní", třídní rozdíly se daly přece jen najít, zvláště pak v módě. Vyšší třída se ale neprofilovala přímo majetkem, nýbrž spíše příslušností k vládní garnituře. Marta Gottwaldová v módě milovala také luxus, a tak i její šatník byl plný drahých kožešin, které nosila i v letních obdobích.

„Marta Gottwaldová se stále chtěla podobat své předchůdkyni Haně Benešové. Toužila se jí vyrovnat v eleganci i v oblibě. Musely se jí šít stejné modely, jenže znáte to, když dva nosí totéž, nemusí to být totéž,“ řekla v rozhovoru pro Blesk pro ženy Zdenka Bauerová, která v salónu Hany Podolské řadu let pracovala.

Smutný konec

Klement Gottwald byl ke své ženě velmi upnutý. Ona byla stabilním bodem rodiny, o který se mohl kdykoli opřít v bouřlivém moři tehdejší dynamické politiky. Nátlak sovětů byl velký. Tlak a sklony k alkoholismu se nakonec podepsal i na jeho zdraví. Zemřel pár dní po smrti sovětského vůdce Stalina v roce 1953, za šest měsíců jej následovala i jeho žena Marta Gottwaldová.

Móda za železnou oponou, Konstantina Hlaváčová, foto: Národní muzeu, Česká televize

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram