JAK TO DĚLAJÍ JINDE: Lipenské obce dezinfikují kvůli koronaviru veřejná prostranství a...

JAK TO DĚLAJÍ JINDE: Lipenské obce dezinfikují kvůli koronaviru veřejná prostranství a také obchody

 

Dezinfekce veřejných prostor – obchodů, pošt či obecních úřadů. Dále laviček, obecního mobiliáře, které slouží místním i turistům, ale třeba i nadstandardní dezinfekce kanalizace. I takhle to nyní vypadá v oblíbené turistické destinaci, kterou je Lipensko. K tomu jsou připravené historické kvízy a speciální telefonní linka pro opuštěné či smutné seniory. Samozřejmostí je dobrovolnická činnost – rozvoz obědů, roušek, rukavic a dezinfekce. Podle lipenských starostů se jedná o samozřejmý, krok vstřícný nejen k místním, ale i k turistům.

„Koronavirus změnil jinak turistickou oblast Lipenska na jednu velkou rodinu, která pomáhá potřebným. Nejdůležitější roli hrají místní obce a jejich starostové, výrazně pomáhají dobrovolníci a dobrovolní hasiči. Nikdo nevíme jaká letošní letní sezóna bude, kolik omezení náš čeká. Ale musíme to zvládnout. A region dělá pro své obyvatele maximum, což jistě ocení i turisté,” uvádí Jiří Mánek, předseda Turistického spolku Lipenska, který se stará o rozvoj turistického ruchu na území od Stožce po Rožmberk.

Obce a města na Lipensku přistupují k současné koronokrizi velice zodpovědně. Některé v době karanténních opatření pravidelně ošetřují a dezinfikují veřejně dostupné prostory, kde se shromažďuje více lidí. Za pomoci specializovaných firem, ale i dobrovolníků či dobrovolných hasičů.

Například ve Frymburku dostali dobrovolní hasiči od obce ochranné overaly a dezinfekčními prostředky ošetřují prostory ve zdejších obchodech, na poště, na obecním úřadě, v bytových domech, ale i městský mobiliář jako jsou například lavičky nebo okolí odpadkových košů. „Za hrdiny v první linii považuji prodavačky. Jedná se o jedno z nejdůležitějších povolání. Bez nich bychom se ani nenajedli, přitom do obchodu chodí úplně každý a prodavačkám hrozí nákaza permanentně. Jsou pro mě hrdinky a to nejen ty ve Frymburku,“ říká starosta Frymburka Oto Řezáč.

„Nejenom pro Frymburáky je jasné, že je tu virově bezpečno, ale je to i vzkaz pro hosty, kteří k nám, jak věřím, již brzy zamíří na dovolenou. Frymburk je čisté a hygienicky udržované lázeňské městečko,“ dodává.

„S napětím sledujeme každé vyjádření krizového štábu, abychom si udělali obrázek o tom, kdy a do jaké míry se naše oblast uvolní také pro turisty. Je to pro Lipensko klíčové. V naší příhraniční oblasti zanikl papírenský průmysl, zaniklo sklářství, dramaticky se změnilo zemědělství, téměř zmizel dřevozpracující průmysl. Za posledních 15 let odešla z Lipenska celá třetina obyvatel kvůli zániku pracovních míst. Cestovní ruch je to poslední co zde lidem zbylo a proto si našich hostů vážíme. Uvědomují si to všichni a proto je cesta dezinfekcí a péče o naše obyvatele tou nejlepší vizitkou. A až se uvolní karanténa i pozvánkou do míst, kde koronavirus nevyhrává. Díky patří všem obcím, jejich starostům a všem dobrovolníkům, kteří se semkli, aby regionu pomohli,“ uvádí Mánek.

V Rožmberku nad Vltavou zaměstnanci specializované firmy v ochranných oblecích kromě obecního úřadu a dalších veřejných prostor dezinfikovali i městskou kanalizaci. Také pro své seniory vypracovali kvíz o historii města, který dříve narozeným krátí dlouhou chvíli. „Hned od samého počátku jsme uvolnili obecní prostředky a seniorům jsme rozdávali sladkosti a křížovky, do dalšího balíčku jsme přidávali roušku. Důchodcům distribuujeme mléčné výrobky, pro ně je důležitý vápník, ale i vitamíny. Dětem pak třeba šijeme hezké roušky s dětskými motivy,“ sdělila Lenka Schwarzová, starostka Rožmberka nad Vltavou.

V řadě lipenských obcí pro své občany vytvořili vlastní manuál, kde jsou informace o tom jak se chovat, kam se obrátit v případě nákazy. „S postupem co a jak dělat, jsme seznámili všechny naše občany. Do obálky jsme dali dvě roušky a rukavice, které jsme poslali všem našim občanům starším 65 let,“ připomněl starosta obce Přední Výtoň Jan Bittner.

„Seniorům jsme také rozvezli roušky, rukavice a dezinfekci v půllitrových lahvičkách,“ doplnil starosta Martin Madej z Hořic na Šumavě s tím, že dezinfekci mimo jiné nakoupili od místní, přitom specializované firmy z Horní Plané.

Rozvážka léků a obědů je samozřejmostí i v Horní Plané, kde do místní terénní, pečovatelské služby museli s nástupem koronakrize přijmout jednoho pracovníka navíc. Zajímavostí je také zřízení telefonní linky, kam mohou volat lidé, kteří se v tomto čase cítí opuštění. „Městská rada se usnesla, že po dobu koronakrize se v městských prostorách nebude platit nájem. Kdo nezaplatí z důvodu nezaviněného výpadku příjmu, nebude sankcionován. Jedná se asi o deset provozů, jako třeba holičství,“ uvedl starosta Jiří Hůlka. Do Černé v Pošumaví zase přivezli roušky lidé z Karlínského hudebního divadla.

Péče o naše lidi je samozřejmostí, trošku máme potíže s neukázněnými turisty, kteří sem přijíždějí na víkendy a chodí bez roušek ve skupinkách. Snažíme se je informovat plakáty, domlouváme jim. Pomáhá nám i policie, která k nám vyjíždí na kontroly,” uzavřel starosta Nové Pece Martin Hrbek a starostka ze Stožce Helga Finíková

 

Text a foto: Pavel PECHOUŠEK, Turistický spolek Lipenska

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře