Malý pásovec se v liberecké zoo zabydlel u papoušků, pomáhá jim proti nudě

  10:56
Zdálky připomíná větší kriketový míček, při bližším ohledání ale spatříte čumák, nožičky a ocásek. Když se pak celé „opancéřované“ tělíčko rozvine, stojí před vámi mládě pásovce kulovitého, nového obyvatele liberecké zoo. Je to vůbec poprvé, co se tento živočišný druh ve stopatnáctileté historii zahrady objevil.

Sedmiměsíční samec pásovce dorazil do Liberce poslední březnový den z brněnské zoologické zahrady, kde přišel na svět v srpnu loňského roku. Nový domov našel v pavilonu tropů. Obývá stejnou expozici s párem papoušků arů hyacintových, se kterými sdílí stejnou oblast výskytu i ve volné přírodě. 

„Pásovci se pohybují výhradně po zemi, takže nehrozí, že by ary rušili při hnízdění. Inteligentním ptákům, jako jsou velcí papoušci, zase svědčí, když jsou chováni ve vhodně sestavených kombinovaných expozicích. Je to pro ně určitá forma sociálního obohacení, ‚spolubydlící‘ jim vlastně pomáhají bojovat s nudou,“ vysvětluje zooložka Dorota Gremlicová.

První setkání obou druhů proběhlo bez komplikací. Podle zooložky opeřenci reagovali přiměřeně, nepanikařili, ani nebyli agresivní. 

„Bezprostředně po vypuštění pásovce se chovali ostražitě, ale zároveň na něj byli strašně zvědaví. Na nižší větve si netroufali, ale sledovali každý jeho pohyb a pozorovali, jak všechno pečlivě obhlíží a přehrabuje. Později si našel koutek, kde se uložil ke spánku, a papoušci se v klidu nakrmili a odvážili se i na zem,“ dodává Gremlicová.

Zatím je pásovec ještě mladý, ale v budoucnu se liberecká zoo bude snažit získat vhodnou samičku a pokusí se i o odchov. 

„V trendu vhodně kombinovaných expozic chceme pokračovat i nadále. Pokud vše půjde podle plánu, doufáme, že ještě letos návštěvníkům představíme i další nové zajímavé druhy,“ doplňuje ředitel David Nejedlo.

Autor: