Vývoj podnikání ve třetím týdnu koranovirové karantény stagnoval: Někteří podnikatelé rozjeli provoz při první možné příležitosti, další vyčkávají

  • Ve třetím týdnu po zavedení karantény počet aktivních podniků téměř nerostl – data ukazují, že nejaktivnější podnikatelé znovu rozjeli provoz už před začátkem dubna, další vyčkávají, až bude pro restart podnikání vhodnější čas
  • Výrazněji než počet aktivních podniků se zvýšila aktivita jejich zákazníků – rostly počty transakcí, což se podepsalo i na jejich průměrné hodnotě na kasu, která byla ve třetím týdnu dokonce o 9 % vyšší než průměr před zavedením opatření
  • Jako reakce na pozastavení EET vládou výrazněji klesl podíl fiskalizovaných plateb, a to o 5 procentních bodů
  • Češi se v karanténě věnují pěstování květin a péči o domácí mazlíčky – detailnějších oborů zaznamenaly nárůst transakcí Podpůrné činnosti pro zemědělství a posklizňové činnosti (+62 %) a Maloobchod s květinami, rostlinami, osivy, hnojivy, zvířaty pro zájmový chov a krmivy pro ně (+70 %)

Společnost O2 eKasa zpracovala analýzu dat z třetího týdne po zavedení opatření souvisejících s koronavirem (28. 3. – 3. 4. 2020). Data byla získána porovnáním s údaji z posledních dvou týdnů před vyhlášením karantény. Analýza se týká podnikatelů, kteří používají řešení O2 eKasa.

Z dat ze třetího týdne od zavedení karantény vyplývá, že všechna tři hlavní sledovaná odvětví (Velkoobchod a maloobchod, opravy a údržba motorových vozidel; Ubytování, stravování a pohostinství; Zpracovatelský průmysl) nezaznamenala ve třetím týdnu téměř žádný nárůst. Většina podnikatelů, kteří mohli a chtěli prodávat, pravděpodobně otevřela své obchody již druhý týden po zavedení vládních opatření a další vyčkávají na to, jak se situace bude vyvíjet.

“Výrazněji než počet otevřených podniků rostly počty transakcí, což se podepsalo i na jejich průměrné hodnotě na kasu, která byla ve třetím týdnu dokonce o 9 % vyšší než průměr před zavedením opatření. To naznačuje přetrvávající vyšší ochotu lidí nakupovat. Stále rostl také podíl bezhotovostních plateb (kartou, mobilním telefonem, hodinkami) na všech transakcích, a to o 8 % oproti druhému týdnu,” uvádí Milan Hába, manažer projektu O2 eKasa a dodává: “Ve třetím týdnu výrazněji klesl podíl fiskalizovaných plateb, a to o 5 procentních bodů, což je reakce na pozastavení EET vládou.”

Z hlavních tří odvětví nejvýrazněji rostl Zpracovatelský průmysl, a to hlavně v počtu transakcí. Odvětví nejvíce táhly obory Výroba pekařských a cukrářských výrobků, kromě trvanlivých a Výroba pekařských, cukrářských a jiných moučných výrobků. Mírně (-9 %) se snížily transakce v oboru Destilace, rektifikace a míchání lihovin a v oboru Výroba oděvů (-11 %). O 30 % se propadl Maloobchod s textilem, což může být způsobeno nasycením trhu v průběhu druhého týdne, kdy probíhal masivní nákup materiálu na výrobu roušek.

“Z detailnějších oborů dále zaznamenaly nárůst transakcí Podpůrné činnosti pro zemědělství a posklizňové činnosti (+62 %) a Maloobchod s květinami, rostlinami, osivy, hnojivy, zvířaty pro zájmový chov a krmivy pro ně (+70 %), což může znamenat, že si Češi jako jeden z možných úniků před stresem způsobeným současnou situací vybrali zahradničení,” doplňuje Milan Hába.

Změna oproti průměru dvou týdnům před karanténou

Interpretace:Počet aktivních podniků klesl první týden o 78 % oproti průměru před karanténou. Při porovnání čísel ze druhého týdne s týdenním průměrem před karanténou klesl počet podnikatelů s transakcemi o 67 %. Při porovnání čísel ze třetího týdne s týdenním průměrem před karanténou klesl počet podnikatelů s transakcemi o 66 %.

Celková čísla 14. – 20. 3. 21. – 27. 3. 28. 3. – 3. 4.
Počet aktivních podniků -78 % -67 % -66 %
Počet transakcí (počet vystavených účtenek přes eKasu) -94 % -68 % -66 %
Vývoj podílu plateb přes platební terminál 21 % 25 % 35 %
Počet aktivních podniků 14. – 20. 3. 21. – 27. 3. 28. 3. – 3. 4.
Velkoobchod a maloobchod; opravy a údržba motorových vozidel -72 % -54 % -53 %
Ubytování, stravování a pohostinství -84 % -82 % – 82 %
Zpracovatelský průmysl -73 % -51 % – 49 %
Počet transakcí 14. – 20. 3. 21. – 27. 3. 28. 3. – 3. 4.
Velkoobchod a maloobchod; opravy a údržba motorových vozidel -91 % -56 % -52 %
Ubytování, stravování a pohostinství -96 % -86 % -86 %
Zpracovatelský průmysl -92 % -55 % -50 %

.

.