INZERCE

Armáda disponuje unikátním zdravotnickým zařízením. Jedná se o neprodyšně uzavřenou speciální nemocnici v Těchoníně na Orlickoústecku. Slouží k izolaci nakažených lidí. V areálu v Těchoníně je umístěn odbor biologické ochrany. Kromě lůžek pro nemocné a zařízení pro zdravotnickou činnost jsou v areálu také četné laboratoře a probíhají tam různé výzkumné a vědecké práce. Repro: army.cz

Vláda prodloužila nouzový stav kvůli koronaviru do 30. dubna

Kabinet Andreje Babiše (ANO) dnes prodloužil nouzový stav na území celé České republiky do čtvrtka 30. dubna. Informoval o tom sám premiér. Nouzový stav kvůli ohrožení zdraví obyvatel epidemií nového typu koronaviru platí v Česku od 12. března od 14:00 a měl vypršet v sobotu 11. dubna. Kabinet musel o možnost prodloužit nouzový stav požádat Sněmovnu, která s tím vyslovila souhlas v úterý. Posílí také počty vojáků, v akci“ jich bude o dva tisíce víc.

(Aktualizováno)

Sám kabinet může nouzový stav vyhlásit nejvýše na 30 dnů. Menšinová vláda ANO a ČSSD žádala dolní komoru o prodloužení o dalších 30 dnů, což jí doporučil Ústřední krizový štáb. Politické špičky se ale přiklonily ke kratší době. S návrhem 30. dubna přišel předseda KSČM Vojtěch Filip, jehož strana vládu ve Sněmovně toleruje.

Na základě nouzového stavu vláda zprvu vydávala opatření k omezení svobody pohybu nebo k uzavření velké části obchodů a zákazu nabízení služeb. Následně ale většinu přeměnila na rozhodnutí ministerstva zdravotnictví podle zákona o ochraně veřejného zdraví.

Nouzový stav je státní krizové opatření vyhlašované v případě závažných situací, které ve značném rozsahu ohrožují životy, zdraví či majetek anebo vnitřní pořádek a bezpečnost. Státu aktuálně umožňuje mimo jiné rychle nakupovat zdravotnické ochranné prostředky, protože se nemusí řídit zákonem o zadávání veřejných zakázek.

Senát asi opatření schválí, ale s výhradami

Senát podle předsedy Miloše Vystrčila (ODS) dnes zřejmě schválí tři vládou přijaté normy, která reagují na hospodářské dopady epidemie nového typu koronaviru. Jedná se o tři z novel zákonů, které v úterý projednala Sněmovna. Vystrčil uvedl, že senátoři neměli možnost se s návrhy, které mají pomoct lidem ohroženým neschopností splácet své závazky či přišli o zaměstnání, podrobně seznámit a mají k nim výhrady. V doprovodných usneseních proto horní komora vládu upozorní na chyby, aby na ně mohla reagovat.

„Kdo rychle dává, dvakrát dává,“ glosovala postoj Senátu místopředsedkyně klubu KDU-ČSL Šárka Jelínková na tiskové konferenci předcházející zahájení schůze. Části senátorů se například nelíbí úprava odkladu plateb nájmů, která podle nich může poškodit majitele domů. S normami, které má dnes Senát probrat, se dopoledne seznámili členové příslušných výborů.

Vystrčil odmítl, že by se měl Senát zabývat i dalšími zákony, které Sněmovna přijala v úterý a v noci na dnešek. Horní komora se sejde, aby je projednala až za týden. Podle předsedy Senátu jde o opatření, která nejsou natolik akutní, aby je bylo třeba potvrdit bezodkladně. Poznamenal, že Sněmovna v úterý přijala 18 norem a senátoři musí mít čas se s nimi seznámit. Je podle něj na autorech zákonů, v tomto případě tedy na vládě, aby byly připraveny včas.

Senát dnes projedná návrh na pomoc živnostníkům, jak ho předložila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), a dvě předlohy ministerstva práce a sociálních věcí. Novela zákona o dávkách státní sociální podpory a příspěvku na péči umožní, že lidé nebudou muset dokládat úřadům příjmy nebo vynaložené náklady za první letošní tři měsíce, bude se vycházet z předchozích. Úřadům práce by měla klesnou administrativa, když pro letošní druhé čtvrtletí nebudou muset plošně přehodnocovat výši příspěvků na bydlení, přídavků na dítě a zvýšení příspěvků na péči. Novela zákona o zaměstnanosti umožní, aby se nezaměstnaní mohli hlásit do evidence uchazečů o zaměstnání i na dálku.

Přibude nasazených vojáků

Vláda také dnes rozhodla o zvýšení počtu vojáků vyčleněných ve prospěch policie o 2000 na až 4096 osob. Pomáhat budou po dobu nouzového stavu, uvedl na twitteru ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). O navýšení počtu podle mluvčího ministerstva obrany Jana Pejška požádalo ministerstva vnitra, zvýšit tak chce kapacitu policie, řekl ČTK.
„Vláda dnes rozhodla o zvýšení počtu vojáků vyčleněných ve prospěch Policie ČR o 2000, tedy na 4096 osob. Toto nařízení je platné po dobu trvání nouzového stavu,“ uvedl Metnar. Dodal, že armáda pomáhá, kde je třeba, a bude v tom pokračovat.

Podle Pejška vláda rozhodla na žádost ministerstva vnitra o posílení policejních kapacit a o posílení pořádkových sil. Kde by měli být konkrétně vojáci nasazeni, zatím jasné není.
Vláda již v březnu rozhodla, že armáda na posílení policie vyčlení 2 096 vojáků. Pomáhají především při střežení uzavřených hranic. Další až tři stovky vojáků se zapojí do tzv. chytré karantény, v rámci které vytvoří odběrové týmy na testování lidí potenciálně nakažených koronavirem nebo budou zajišťovat dezinfekci určených prostor. Armáda se také zapojuje do rozvozu ochranných pomůcek, vojenští lékaři a zdravotníci pracují ve vojenských i civilních nemocnicích a vojenští policisté střežili obce na Olomoucku, které byly uzavřeny kvůli koronavirové epidemii. Náčelník generálního štábu Aleš Opata v dopise vojákům ve středu uvedl, že dosud bylo nasazeno 3 565 vojáků, a to příslušníků bojových útvarů, zdravotníků, lékařů, epidemiologů, sester, řidičů, plánovačů, chemiků, logistů nebo analytiků.

V armádě na začátku roku sloužilo přes 22 000 vojáků. Dalších několik tisíc profesionálních vojáků je zařazeno pod Vojenskou policií, Vojenské zpravodajství či Hradní stráž. Ministerstvo obrany tak k letošnímu 1. lednu mělo celkem 25 899 vojáků z povolání.

Přes 4 miliony litrů dezinfekce

České firmy podle dostupných informací kvůli pandemii koronaviru zatím rozdistribuovaly více než 4,2 milionu litrů dezinfekce s označením Anti-COVID. Oznámila to mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) Štěpánka Filipová. MPO v polovině března oznámilo, že kvůli pandemii koronaviru je na trhu nedostatek dezinfekčních prostředků. České společnosti následně začaly vyrábět dezinfekční prostředky na ruce podle receptury, kterou doporučila Světová zdravotnická organizace (WHO). Výrobu umožnila výjimka ministerstva zdravotnictví.

Dezinfekční roztok Anti-Covid. Reprp: ED

„Podle mých posledních informací může dezinfekci vyrábět celkem 33 subjektů. Jde o firmy, vysoké a střední školy. Vůči ministerstvu průmyslu a obchodu mají oznamovací povinnost a v týdenních intervalech musí do informačního systému zadávat údaje o výrobě a dodávkách zákazníkům,“ uvedl dnes ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Podle webu MPO vyrábí dezinfekci Anti-COVID například firmy Čepro, Zenit, Ing. Petr Švec – Penta, Pragochema, Enaspol, DF Partner, Farmak Moravia, Rina, Druchema, Ethanol Energy, Preol, Aveflor, Aroma nebo Proxim. Seznam ministerstvo průběžně aktualizuje. „Dezinfekce se postupně vyrábí a distribuuje, původní požadavky resortů na dezinfekci na ruce už byly uspokojeny, dezinfekci na plochy a nové požadavky resortů MPO průběžně řeší,“ řekla dnes Hvalíčkova mluvčí Filipová.

„Krátce po zveřejnění byly firmy zahlceny objednávkami. Seznam jsme na jejich přání doplnili o velikosti balení, která dodávají, a budeme jej postupně rozšiřovat, budou-li o to subjekty, které dostaly povolení od ministerstva zdravotnictví, mít zájem. Například školy vyrábějí dezinfekci jen pro své okolí v regionu,“ doplnil Havlíčkův náměstek pro průmysl a stavebnictví Eduard Muřický.

Lidové noviny tento týden uvedly, že výjimka ministerstva zdravotnictví, díky níž se masivní výroba dezinfekce uskutečňuje, platí jen do 11. dubna, jak byl původně vyhlášen stav nouze. MPO dnes uvedlo, že vzhledem k tomu, že poptávka je stále vysoká, o výjimku žádalo velké množství firem.

„I proto, že výroba dezinfekce Anti-COVID je omezena mimo jiné trváním nouzového stavu, umožnilo ministerstvo zdravotnictví od 24. března vyrábět dezinfekci na ruce podle receptury WHO všem subjektům, které podají do Registru chemických látek a prostředků oznámení obsahující základní informace o dodavateli a výrobci přípravku a výrobci účinné látky, složení přípravku dle specifikace Světové zdravotnické organizace, testy účinnosti zveřejněné na stránkách Státního zdravotního ústavu a návrh štítku přípravku a bezpečnostního listu,“ vysvětlila dnes Filipová.

Podle Muřického byli žadatelé o povolení o novém postupu informováni. „Očekáváme značný nárůst počtu výrobců dezinfekce na ruce, ale tentokrát pod různými obchodními názvy. Objemy výroby a dodávek těchto prostředků na rozdíl od dezinfekce Anti-COVID již výrobci MPO hlásit nemusí,“ dodal náměstek.

 

-čtk, ede, nik-