Karlovarský hotel Imperial propustí koncem dubna značnou část svých zaměstnanců. „Třicet dní dopředu jsme tuto skutečnost nahlásili pracovnímu úřadu a jako seriózní firma samozřejmě vyplatíme propuštěným odstupné,“ uvedl generální ředitel hotelu Alexandr Rebjonok.

Přesný počet lidí, kteří krokem vedení Imperialu přijdou o práci, Rebjonok odmítl specifikovat. Popřel však informace Karlovarského deníku, podle nichž by toto rozhodnutí mělo postihnout přes 300 lidí.

Nezávisle na tom, o kolik zaměstnanců přesně půjde, lze situaci kolem Imperialu vnímat jako symbol pohromy českého lázeňství, již půjde jen velmi složitě odvrátit, pokud vůbec. Jestliže se Spa Hotel Imperial tyčí nad západočeským městem jako nějaký monumentální hrad, nyní stojí tento hrad v království, jež by mělo být potaženo černým suknem. 

Čtyřhvězdičkový Imperial je jednou z vlajkových lodí nejen karlovarského lázeňství. Otevřen byl v létě 1912 a jeho architektura spíše než konkrétnímu slohu slouží tomu, aby v návštěvníkovi vyvolala dojem impozantnosti. V roce 2003 podstoupil hotel rozsáhlou rekonstrukci a i díky ní je několikanásobným držitelem mezinárodní ceny World Travel Awards pro nejlepší lázeňský hotel v republice.

Teď je z ceněného hotelu opuštěné velkolepé sídlo ve městě bez hostů. Provoz je pochopitelně ukončen i v dalších karlovarských lázeňských ikonách – Grandhotelu Pupp či hotelu Carlsbad Plaza.

Lázeňství je odvětvím prakticky zcela závislým na hostech a stav v souvislosti s koronavirem je pro něj bez nadsázky katastrofou. Fatální ekonomické ztráty se každým dnem zvyšují, příjmy jsou nulové. 

Vydání Forbesu Outsider

Ke všemu se v dohledné době nerýsuje šance na zlepšení, na alespoň částečný návrat k normálu. Lázeňská zařízení přitom podle statistiky Svazu obchodu a cestovního ruchu zajišťují asi 13 procent všech externích noclehů v zemi. 

Svaz léčebných lázní dokonce před pár dny vydal prohlášení, že tuzemskému lázeňství hrozí zánik, a požádal o pomoc stát. Svaz mluvil ze své pozice hlavně o zdravotních pobytech, na jejichž úhradě se podílejí pojišťovny, ale stejně kritická je i situace v lázeňských domech pro movitější a z velké části zahraniční klientelu. To je i případ Imperialu.

Jeho generální ředitel Rebjonok se nechtěl k nynější pohromě vyjadřovat. „S předstihem jsem se pokoušel upozorňovat, co nastává za průšvih, a teď, když nastal, už se mi nechce nic komentovat. Nejsem naštvaný na stát, nejsem naštvaný na nikoho, ale na rovinu: neumím říct, kdy přijde řešení a jaké bude.“

Kromě Imperialu vede Rebjonok též karlovarský Spa Resort Sanssouci, který se údajně bude pokoušet udržet v omezeném provozu. „Imperial otevřeme, až to bude dávat ekonomický smysl, ovšem termín nemůže nikdo v tuto chvíli absolutně odhadnout,“ uzavřel generální ředitel.