Zlatá éra seznamovacích aplikací a sex chatů. Jak vypadá randění, když nemůžeme ven?

9. duben 2020

Glasgowský Banksy Rebel Bear před pár dny opentlil centrum skotské metropole graffiti líbajících se milenců s rouškami staženými na krk. Umělec nabádá, abychom se nenechali pandemií úplně paralyzovat. Globální krizi nereprezentují jen statistiky snižování ekonomického růstu nebo demografická křivka, její dopad pociťujeme každý den na našich osobních životech. Jak se vypořádáváme se samotou a nedostatkem sociálního kontaktu během pandemie koronaviru?

„Já jsem se rozešla čtyři dny před vyhlášením karantény, takže ty věci, které lidé dělají po rozchodu, jako chodit na párty nebo se seznamovat, dělat nešly,“ vypráví třiadvacetiletá Viktorie. Citově vypjatý moment rozchodu přetnul zákaz vycházení, a tak si nainstalovala Tinder a začala si vyplňovat prázdný prostor po ukončeném vztahu prohlížením kluků.

S jedním z nich se i přes karanténu schází. „Když se mi někdo líbí a znám ho, tak jsem teď taková víc přímá. Není to ‚ahoj, pošlu ti písničku‘, ale ‚ahoj, můžeme jít k tobě?‘“ popisuje Viktorie, jak se jí po rozchodu proměnil přístup k seznamování na Tinderu.

online - dívka - žena s počítačem

Většina velkých hráčů na trhu se seznamovacími aplikacemi hlásí za březen rapidní nárůst aktivity. Tinder nebo Grinder uvolnily své prémiové verze aplikace, aby nechaly uživatele nahlédnout i na území, která by pro ně jinak byla uzamčena.

Například šestadvacetiletý Juraj rád jezdí za účelem seznamování se do Itálie. Vzhledem k tomu, že se do své oblíbené destinace patrně nějakou dobu nepodívá, navazuje alespoň vzdálený kontakt třeba s uživateli z Říma. „Hodně kluků explicitně píše, že zůstávají doma. Tím dávají najevo, že osobní schůzka nepřipadá v úvahu, a o to víc to nahrává sex chatu,“ popisuje Juraj, jak se proměnilo chování na seznamovacích aplikacích. V osobních profilech se teď běžně dočtete, že je někdo COVID-negative, a roušky jsou hlavním tématem profilových obrázků na všech sociálních sítích. Stejně tak se ustálila pick-up line: „Jak jde karanténa?“

Podle mluvčího Tinderu se profily s osobními informacemi mění a vyjadřují postoje k probíhající pandemii. Jednotlivé aplikace také nechávají uživatelům zobrazit informace pro snížení rizika nákazy a samozřejmě doporučení odložit osobní schůzku a zůstat doma.

„Chápu, že spousta lidí za času karantény využívá aplikace na randění. Pokud to zůstane u sexuálního uspokojování, je to z mého pohledu v pořádku. Problém může nastat, když se začneme zamilovávat do nějaké naší představy,“ varuje před rozvíjením citové angažovanosti v časech krize párový terapeut Honza Vojtko.

Čtěte také

Seznamovací aplikace s příkazem izolace zaznamenaly nárůst chatování a prodloužení videohovorů, ale pokud to jde, měli bychom umět vydržet na konec zákazu vycházení a s dotyčnou osobou se následně sejít fyzicky. Podle vývojářů aplikací se nejspíš během pandemie vytvořil nový status quo pro seznamování. Lidé spolu „chodí“ na online rande v pohodlí svých domovů přes videostream.

Přestože se z online seznamovacích aplikací stal jakýsi nový standard a začíná být mnohem běžnější sejít se fyzicky až po seznámení přes aplikaci než někoho oslovit v tramvaji nebo se poznat přes kamaráda, v současnosti zažívají seznamky zlatou éru. Lidé podle serveru The Conversation tráví hodně času doma a krátí si ho swipováním částečně z nudy, částečně proto, že se cítí být v složité situaci osamělí, ale také tím, že se nescházejí, snižují riziko nákazy.

Jak mladí lidé řeší své potřeby blízkého kontaktu během omezení pohybu? Co radí párový terapeut ohledně známostí navázaných v online prostředí během krize? Poslechněte si celou reportáž.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.