Brýle jsou nyní bezpečnější než čočky

Žádné nemoci v historii sdělovacích prostředků nebyla věnována taková pozornost a prostor jako aktuální pandemii koronaviru. Každý z nás už si přečetl, či vyslechl mnohé o způsobu nákazy, o příznacích, i průběhu nemoci. Rady se většinou týkají zakrývání úst a nosu a mytí rukou, co ale naše oči? Nakazit se totiž můžete také dotekem, či promnutím očí, pokud jste se předtím dotkli kontaminovaného povrchu.

Používáte kontaktní čočky?

„Kontaktní přenos je v tomto období pandemie ten nejčastější. Sáhneme na infikovaný povrch – např. kliku dveří, zboží v obchodě... a něco nás zašimrá v oku, tak máme tendenci si do něj sáhnout,“ vysvětluje doc. MUDr. Zuzana Hlinomazová, Ph.D., z oční kliniky. Dotýkání se očí, stejně jako nosu či úst, je lepší si nyní odpustit. Pomoci v tom může používání rukavic. Co ale dělat v případě, že si do očí občas sahat potřebujeme – například při aplikaci kontaktních čoček? Zatím neexistují žádná data, která by prokazovala větší náchylnost k nákaze koronavirem u lidí, kteří nosí kontaktní čočky, přesto není od věci, dodržovat ve zvýšené míře tato hygienická pravidla:

  • Čočky si nasazujte jen tehdy, když se cítíte být zdraví, nemáte zánět spojivek či jiný oční diskomfort.
  • Nejprve otevřete pouzdro s kontaktními čočkami. Poté si pečlivě umyjte ruce mýdlem, případně i dezinfekcí, než se dotknete kontaktních čoček.
  • Obzvlášť pečlivě si omyjte ruce před tím, než si čočky z očí vyndáváte.

Brýle jako ochrana

Nosíte-li brýle, pak jste proti nákaze o trochu lépe „vybaveni“. Jakákoli bariéra, chránící naše oči před kontaminací virem, je dobrá. Dobře poslouží i brýle sluneční či čiré – nedioptrické. Proč tomu tak je, vysvětluje paní docentka Hlinomazová: „Víme, že virus ve vzduchu vydrží až 4 hodiny, na površích až 72 hodin. Proto, když projdeme infikovaným prostředím (jakým je např. metro, obchod se spoustou lidí apod.) bez ochrany očí, může se virus zachytit na oční spojivce a cestou přes oplachovací schopnost slzného filmu se přes slzné kanálky dostane do nosu, nosohltanu a následně až do plic. Brýle takovému přenosu zabrání. S brýlemi si zároveň daleko méně často saháme do očí.“

Také primářka ostravské oční kliniky, MUDr. Urania Tavandzi, doporučuje v této době raději nosit brýle: „Pokud nutně potřebujete nosit kontaktní čočky, je velmi důležitá pečlivá hygiena rukou. Po umytí rukou mýdlem si je ještě po otevření pouzdra s kontaktními čočkami vydesinfikujte a poté si čočky nasaďte. Podobné to je i se sundaváním – po velmi pečlivém umytí rukou mýdlem si čočky sundejte, jednodenní vyhoďte. Pokud používáte vícedenní, pečlivě dbejte na mechanickou očistu čoček opět čistými prsty. Umístěte je do roztoku, který je pro to určený a nemá prošlou exspiraci. Každý den nalijte do pouzdra nový roztok a nezapomínejte také na jeho očistu zvenku.“

Jak zabránit mlžení brýlí?

Většina teplého vzduchu pod ústenkou stoupá vzhůru. Brýle se pak zamlží kvůli vodní páře, která kondenzuje na chladnějším povrchu brýlí. Kapičky se přitom tvoří kvůli povrchovému napětí. Dle vědců je možné jim zabránit umytím brýlí mýdlovou vodou těsně před jejich nasazením. Mýdlová voda po osušení nechá na brýlích tenkou vrstvu snižující povrchové napětí. Díky němu se molekuly vody rovnoměrně rozptýlí do neviditelné vrstvy.  

Zánět spojivek jako příznak koronaviru

Velice častým onemocněním oka, který provází zčervenání, slzení, pocity řezání a pálení, je zánět spojivek. Pokud máte aktuálně tyto potíže, mějte se na pozoru. Zánět spojivek může být jedním z příznaků koronavirového onemocnění. Pokud se vás toto onemocnění aktuálně týká, kontaktujte oční ambulanci telefonicky a domluvte se s lékařem na dalším postupu. Myslete na to, že vaše slzy jsou velmi infekční.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat