TZ: KarARTena: 19 umělců v čase Korony

KarARTena / Kurátoři: Blanka Čermáková, Michal Cimala, Jan Kaláb, Jakub Nepraš / Trafo Gallery / Praha / 15. 4. 2020 - ?

První karanténní výstava v historii Trafo Gallery přináší reflexi současné situace ve snaze přinést pozitivní rozptýlení, společné povznesení a snahu nezůstat paralyzovaný nečinností. Online streamovaná vernisáž se uskuteční 14. dubna přesně v 19.00 na FB profilu Trafo Gallery. Těšíme se na vás zatím aspoň online! Čeká vás virtuální prohlídka výstavou a videopozdravy jednotlivých umělců, kteří vás přivedou na jiné myšlenky.

Vystavují Michal Cimala, Jan Gemrot, Jakub Janovský, Josefína Jonášová, Alžběta Josefy, Jan Kaláb, Martin Krajc, Jakub Nepraš, Matěj Olmer, Pasta Oner, Jakub Roztocil, Magdalena Roztočilová, Martin Salajka, Lu JinDrak Skřivánková, Ira Svobodova, Michal Škapa, Karel Štědrý, Zdeněk Trs, Jan Vytiska

Momentální časoprostorové vzduchoprázdno připomínající apokalyptické filmy provokuje uměleckou fantazii a je jejich nekonečnou inspirací. Někteří z umělců ve svém díle rozpad společnosti a útěk před civilizací dávno předvídali a o to víc z nich dnes mrazí. 19 umělců tak volně odkazuje na Covid-19.

Trafo Gallery si od začátku svého založení roku 2006 v prostorách bývalé vysočanské trafostanice zvykla na ledasco – krátkodobou smlouvu, nemožnost plánovaní, nesnadnost získávání prostředků na svůj program, nájezdy feťáků apod. DYI aktivity a společná výpomoc byly na denním pořádku. Příkladem za všechny byla výstava Věříme v krizi, která v roce 2009 odkazovala na prodloužení našeho nájemního stavu díky celospolečenské ekonomické situaci a která nám paradoxně dávala čas na místě na víc. Od září 2019 jsme výstavou Zmrtvýchvstání vlili novou krev do žil nám i prostorám Haly 14 v Pražské tržnici a nastartovali profesionální galerijní život, který současná situace všem umrtvila.

Náš dosavadní program nerušíme, snažíme se ho jen posouvat (a to i nasmlouvaným zahraničním umělcům) a naopak přicházíme s novými nápady, kterými chceme zajistit zdravý rozum nám i našim přátelům a fanouškům.