Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Třináctiletá Charlotte zemřela na selhání plic: Epilepsii odmalička léčila marihuanou

Třináctiletá Charlotte zemřela na selhání plic: Epilepsii odmalička léčila marihuanou
Zdroj: archiv Paige Figi
+ Dalších 12 fotografií
tragédie
Ve 13 letech zemřela Charlotte Figi, holčička, kterou po světě proslavilo, že si od záchvatů způsobených takzvanou katastrofickou epilepsií ulevovala marihuanou. Smutnou zprávu na sociálních sítích v úterý oznámila její maminka Paige. Charlotte zemřela na selhání plic.

Malá Charlotte Figi odmalička trpěla syndromem Dravetové. To je těžká myoklonická epilepsie u kojenců, podmíněná mutací genu SCN1A, popisovaná mnohými autory jako katastrofická epilepsie, která má nepříznivý průběh se závažnou mentální retardací a psychickými změnami.

Dívenku proslavil doktor Sanjay Gupta, který v dokumentu Tráva popsal její příběh. Charlotte trpěla velmi ojedinělou formou epilepsie, na kterou běžné léky nezabíraly. Byla velmi hravým dítětem, kterému ale život komplikovaly ošklivé záchvaty. Od těch jí odmalička pomáhala marihuana.

Právě kvůli epilepsii a tomu, co jí od ní pomáhalo, se Charlotte stala symbolem boje za možnost léčby marihuanou se zvýšeným obsahem CBD a sníženým obsahem THC, tedy psychoaktivní součásti marihuany.

Léčení koronaviru

Charlotte Figi a celé její rodině nebylo v posledních týdnech dobře, všichni však nesplňovali podmínky pro testování na koronavirus, a tak nevěděli, zda jsou nakažení či ne. Dívence se ale přitížilo, musela pro ni přijet sanitka a ačkoliv testy ukázaly, že koronavirus nemá, byla léčena jako pacient s nemocí Covid-19

Lékaři v minulosti nepředpokládali, že se Charlotte vůbec dožije alespoň 8 let. Osudnou se dívence nakonec stala nemoc, v jejímž důsledku došlo k selhání plic. Paige Figi, její maminka, na sociální síť napsala, že holčička v nemocnici zemřela v náruči svých rodičů.

Co dělat při jaderné havárii: Základní rada zní schovej se a zůstaň v kontaktu, říká Dana Drábová

Související články

Další články

Nejnovější kauzy