Hlavní obsah

Deset let od tragédie ve Smolensku

– Varšava

Polsko si v pátek připomíná desáté výročí od leteckého neštěstí, při němž u Smolensku na západě Ruska zahynul tehdejší prezident Lech Kaczyński a dalších 95 lidí. Připomínka se odehrává v tichosti, kvůli opatřením nařízeným proti šíření koronaviru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Havárie Tu-154 u SmolenskaVideo: Reuters

 
Článek

„Deset let od smolenské katastrofy. Ten okamžik, kdy se zastavil čas. Ten křik mi stále zvoní v uších. Prožili jsme národní tragédii jako komunita. Dnes za jiných okolností také potřebujeme jednotu," uvedl Twitteru polský premiér Mateusz Morawiecki.

Událost si v centru Varšavy připomněl pouze Jaroslaw Kaczyński, bratr zesnulého prezidenta, Morawiecki a několik dalších politiků.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Vrak letadla po nehodě u Smolenska

Delegace letěla do ruské Katyně uctít památku 22 000 Poláků zastřelených v roce 1940 sovětskou tajnou policií NKVD.

Příčina tragédie ve Smolensku byla stanovena jako chyba posádky, která ignorovala pokyny dispečerů.

Piloti přistávali na místní letecké základně se strojem TU-154, i když bylo špatné počasí. Na místě tragédie byla hustá mlha. Objevují se názory, že byli do přistání nuceni cestujícími, tedy politickými a vojenskými špičkami.

Foto: John Gress, Reuters

Lech Kaczyński a jeho žena Maria na snímku z roku 2007.

U stroje nebyla prokázána technická závada. Šlo o modernizovaný stroj a posádka nebyla zvyklá tuto verzi ovládat. Navíc neměla výcvik pro řešení mimořádných situací. Přistávala na letišti, které není vybaveno pro přistání civilních spojů. Poláci údajně na přistání na tomto letišti trvali, ač se je Rusové snažili odklonit na jiné letiště. S tím ale prý nesouhlasil právě Lech Kaczyński. Delegace by pak musela absolvovat další cestu.

Na letišti bylo dovoleno přistávat při dohlednosti 1000 metrů, ten den ale byla dohlednost asi poloviční. Jiné letadlo, které mělo ve Smolensku přistát jen krátce před polským, bylo odkloněno do Moskvy. Posádka TU-154 byla několikrát varována. Rozhodla se přistát, ač od dispečera nebylo vydáno povolení k přistání.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Trosky letadla po nehodě u Smolenska

Poláci tyto závěry nepřijali. Jiné vysvětlení nehody ale nemají. Jejich vlastní vyšetřování vedlo v roce 2011 k víceméně stejným závěrům.

V roce 2016 bylo vyšetřování obnoveno, protože strana Právo a spravedlnost Jaroslawa Kaczyńského začala prosazovat verzi o výbuchu na palubě letadla. To se ale neprokázalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám