Vitra představuje novou kolekci doplňků pro jaro a léto 2020

17. Únor 2020 | Redakce LUXUS.cz | čtenost po 30 dnech je 16893

Švýcarská značka Vitra představila nejnovější produkty pro sezónu jaro/léto 2020, které obohatí stálou kolekci doplňků zaměřenou na drobné domácí předměty a textilie. Kolekce čítá produkty dle návrhu ikonických designérů jako Alexander Girard, George Nelson a Charles a Ray Eamesovi, ale i tvorbu současných autorů. Pro celou kolekci jsou charakteristické autenticita, hravost a radost ze života. Pro sezonu jaro/léto 2020 značka představuje korkové doplňky Jaspera Morrisona, mramorovou sošku ptáčka bratří Bouroulleců, hrnky Alexandra Girarda a limitovanou edici doplňků Sea Things s motivy navrženými Ray Eamesovou.

Letní kolekce 2020 evokuje radost ze svěžího mořského vánku za jasného slunečného dne a její jednotlivé doplňky zdobí motiv navržený Ray Eamesovou.

Sea Things (Mořské věci)

V motivu z roku 1945 Ray Eamesová oživila podmořský svět obydlený chaluhami, hvězdicemi, medúzami, korýši a dalšími tvory. Její návrh lze opakovat horizontálně i vertikálně či z něj použít jen část – v libovolné variaci bude evokovat ruch pod hladinou. Vitra tento motiv uvádí v úzké spolupráci s Eamesem Demetriosem, vnukem Charlese Eamese a ředitelem Eames Office. Vzor laděný v modrozelených odstínech se objeví na třech produktech – papírových ubrouscích, tácech a stolním běhounu.

 

Eames House Whale (Velryba z domu manželů Eamesových)

Charles a Ray Eamesovi se ve svém legendárním Eames House obklopili nejen vlastními návrhy, ale i rozsáhlou sbírkou lidového umění a řadou drobných předmětů, které nacházeli na cestách, v přírodě i v každodenním životě. Téměř vše, co shromáždili, souviselo s různými aspekty designu a formy. Ray Eamesová to kdysi popsala následovně: „Nikdy jsme si nic nepořizovali jako ryzí sběratelé. Každá věc nás jednoduše musela upoutat něčím, kvůli čemu nám stálo za to dívat se na ni každý den.“

K nejvýraznějším prvkům interiéru Eames House patřilo anonymní dílo severoamerického lidového umění – obrovská, přes dva metry dlouhá dřevěná velryba zdobená malbou. Manželé si ji doslova zamilovali: byla neoddělitelnou součástí jejich studia a často ji také používali jako rekvizitu při dokumentaci vlastních návrhů, například při pořizování prvních fotografií dodnes kultovního křesla Eames Lounge Chair. Vitra nyní nabízí reprodukci velryby, vytvořenou v menším měřítku z jasanového dřeva a zdobenou ruční malbou.

Cork Bowls (Korkové mísy), Jasper Morrison (2020)

Na dotek sametové korkové mísy Vitra nabízí ve dvou velikostech a lze je použít jako mělké mísy nebo tácy. Korek jako obnovitelný materiál Vitra zvolila v souladu se svou filozofií prosazující udržitelné životní prostředí. Mísy jsou z hrubozrnného recyklovaného korku a jejich nerovný a nehomogenní povrch plně přiznává přírodní vlastnosti tohoto materiálu. Díky nim je každá mísa jedinečná a jednotlivé modely se liší neopakovatelným, živým vzorem.

 

Cork Family (Korková řada) – aktualizovaná verze, Jasper Morrison (2004)

Konferenční stolky nebo stoličky řady Cork Family naplno využívají přírodních vlastností použitého materiálu: korek je relativně lehký, odolný a jeho hebký povrch je příjemný na dotek. Povrch jednotlivých objektů je neopracovaný, aby vynikl živý a strukturovaný vzhled tohoto obnovitelného přírodního zdroje.

Tři Morrisonovy objekty z roku 2004 (A, B a C) Vitra letos doplnila o dva nové modely (D a E), které se od původní série liší oblým vypouklým profilem.

 

L’Oiseau (Pták), Ronan a Erwan Bouroullec (2011)

Figurka ptáka oproštěného tvaru odkazuje na artefakty severského lidového umění a osvědčila se jako atraktivní doplněk moderních interiérů. Původně se vyráběla ze dřeva a keramiky a nyní je dostupná i v limitované edici 500 kusů z kararského mramoru. Díky těžkému žilkovanému kameni působí tento dekorativní objekt rafinovaným a svěžím dojmem.

Occasional Table LTR (Příruční stolek LTR), Charles & Ray Eamesovi (1950)

Různé verze multifunkčního stolku LTR navrhli manželé Charles a Ray Eamesovi v roce 1950 a používali je i ve vlastním domě. V jejich ikonickém Eames House je najdeme dodnes, ať už v roli dekorací nebo jako praktické odkládací či konferenční stolky umístěné vedle křesla či pohovky.

Spolu s původní verzí s deskou z laminované překližky Vitra stolky nyní nově nabízí i s deskou ze světlého mramoru, který objektu propůjčuje nádech elegance. Stejně jako u ostatních variací lze mramorovou desku kombinovat s chromovanou nebo černě pudrovanou kovovou základnou.

 

Coffee Mugs (Hrnky na kávu) – aktualizovaná verze, Alexander Girard

Interiérový designér Alexander Girard je autorem celé řady konceptů pro restaurace, v nichž nejenže řešil celkové barevné ladění a vybavení interiéru, ale věnoval se i těm nejmenším detailům, jako je design jídelních lístků, krabiček od zápalek, nádobí a dalších doplňků ke stolování. U motivů použitých na jeho hrncích na kávu čerpal inspiraci právě v tomto barvitém a rozmanitém gastronomickém prostředí. V aktualizované verzi jsou díky novému tvaru robustnější a ergonomičtější.

Galerie