Ulov si svého člověka bez roušky, houfují se „bdělí občané“ na internetu. Je to nezákonné, upozorňuje soudce

Napsal/a Robert Malecký 10. dubna 2020
FacebookTwitterPocketE-mail

Stejně jako se množí telefonáty na policejní linky, kam bdělí občané nahlašují pohyb osob bez roušky, vznikají na sociálních sítích i podobné skupiny. Lidé tam zveřejňují fotografie těch, o nichž se domnívají, že mohou porušovat zákon. Pražský soudce Kamil Kydalka ovšem upozorňuje, že se sami členové těchto koronavirových domobran mohou dostat do konfliktu se zákonem.

Příkladem může být třeba veřejná facebooková skupina Idioti bez roušek – Hunters, založená před třemi týdny. Aktuálně má přes 3200 členů.

Skupina si přímo klade za cíl „chytat a veřejně dehonestovat idioty“, kteří roušky nenosí. V mnoha příspěvcích jsou pak takoví lidé zachyceni, aniž je jasný kontext – tedy například to, zda nejde o lidi, kteří jsou od povinnosti nosit roušku osvobozeni.

Jeden z příkladů ze skupiny Idioti bez roušky, anonymizováno redakcí.

Na praktiky členů skupiny upozornil soudce pražského Městského soudu Kamil Kydalka. Stal se členem skupiny a jejím členům napsal, že sami mohou porušovat zákon. S pochopením se ale příliš nesetkal.

Z reakcí na upozornění soudce Kydalky, že mohou členové skupiny porušovat zákon.

Pro HlídacíPes.org soudce vysvětlil, v čem může být konflikt s paragrafy.

„Rozhodně nejsou v pozici, kdy by mohli rozhodovat o tom, zda je někdo osvobozený od nošení roušek, či nikoliv. Je tam obecně problém jednak se zákonem na ochranu osobních údajů, jednak s občanským zákoníkem, podle kterého lze fotky a jiná zachycení podoby zveřejňovat jen se souhlasem dotčené osoby,“ uvedl Kydalka s tím, že takový souhlas pokoutní fotografové přirozeně nemají.

Soudce dodává, že o tom, zda již jde o zásah do soukromí, nebo ještě ne, rozhoduje soud, pokud by někdo takovou aktivitu zažaloval. „Jak by rozhodl Úřad na ochranu osobních údajů, si netroufám předpovědět,“ říká soudce s tím, že ho překvapilo, jak dostal na stránkách „vynadáno do bezvědomí“. „Jenže oni nepochopili, že jsem jim jen poslal příspěvek s upozorněním. Mě spíš překvapuje, kam až jsou někteří lidé schopni zajít,“ říká soudce Kydalka.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)