Zbigniew Czendlik: Na dveřích mám napsáno NEFŇUKAT. Na mé faře je zakázáno stěžovat si a naříkat

10. duben 2020

Představa tradičního faráře bere v případě Zbigniewa Czendlika trochu za své. Směle se pohybuje mezi politiky, hvězdami šoubyznysu či na golfových hřištích. I jeho pohled na typická dogmata katolické církve patří k těm liberálnějším.

Římskokatolický kněz polské národnosti a děkan lanškrounský Zbigniew Jan Czendlik, řečený Zibi, přijal naše pozvání k rozhovoru v době velikonočních svátků a také v současném těžkém období pro celou naši společnost.

V dnešním hlasitém světě si dělám ticho sám v sobě. Řeknu vám, je to ale pěkná dřina

Zbigniew Czendlik

Zbigniew Jan Czendlik, řečený Zibi, římskokatolický kněz polské národnosti působící v České republice a děkan lanškrounský, přijal naše pozvání k rozhovoru. 

„Někdy říkáme nebo slyšíme, že bychom se měli umět vypnout. Náš svět je hlasitý, řekl bych, je tady zvukový smog, pořád něco slyšíme. Ale i kdybych byl na nějakém rockovém koncertě, tak ticho si v sobě mohu udělat i přesto, že je kolem mě spousta hluku. Myslím, že to dokážu. To ticho si dělám uvnitř, v sobě. Je to ale dřina, nalézt onen vnitřní klid, není to jednoduché.“

Zbigniew Czendlik o sobě říká, že není takový provokatér a někdy provokuje spíše nechtěně. Nejdůležitější je podle něho chovat se přirozeně, abychom si na nic nehráli.

Sám sebe považuje za infantilního optimistu

Přiznává, že má nejen příznivce, ale i dost odpůrců, a jeho povaha není pro všechny akceptovatelná. Kritičtí jsou vůči němu i kolegové v církvi, i když s otevřenou antipatií se prý nesetkává.

„Snažím se vždycky lidi pohladit po srdci. Řídím se takovým rčením, že lidé zapomenou, co jste jim řekli, zapomenou, co jste pro ně udělali, ale nikdy nezapomenou, jak se vedle vás cítili. Tak doufám, že i vy budete na náš rozhovor hezky vzpomínat,“ usmívá se Zbigniew Czendlik.

Celý rozhovor s římskokatolickým knězem Zbigniewem Czendlikem si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

Spustit audio

Související