New York zažívá tragickou zkušenost z Itálie, ale v děsivém měřítku!

Článek od – Rukojmí.cz –

Situace s katastrofickým rozšířením koronaviru v New Yorku je nyní velmi podobná tomu, co se dělo v italské Lombardii, ale epidemie ve Spojených státech je ještě děsivější, píše L'Espresso.

Místní nemocnice nebyly na takový přítok pacientů zcela připraveny a zdravotnický personál musel místo ochranných prostředků používat pytle na odpadky. Současně, kvůli neschopnosti úřadů omezit pohyb občanů, počet infikovaných stále roste, uvádí článek.

Podle doktorky v newyorské nemocnici, která souhlasila s tím, že bude mluvit s italským dopisovatelem L'Espresso pod podmínkou anonymity, zahájí svoji směnu na jednotce intenzivní péče s nadějí, že počet pacientů, kteří denně umírají na koronavirus, přestane růst. Téměř každý den je však tato naděje marná. Nyní je situace téměř v každé nemocnici, včetně nedostatku lékařských masek a zařízení pro umělou plicní ventilaci, velmi podobná tomu, co Itálie zažívala poslední týdny – to vše se děje ve zvětšeném měřítku v gigantickém New Yorku, zdůrazňuje článek.
 
Podle doktorky, která žije v New Yorku dlouhou dobu, a během své práce již zažila spoustu věcí – ale teď, to co se děje, ještě neviděla. Pracovní plány se spěšně mění, všude, kde se snaží vytvořit co největší počet lůžek, aby si poradili s nadcházejícím vrcholem epidemie, to však stále nestačí, řekla. Zároveň vedení zdravotnických zařízení kategoricky zakazuje zaměstnancům mluvit s tiskem a diskutovat o kritické situaci ve zdravotnictví pod hrozbou propuštění, takže to musí udělat pouze anonymně, poukazuje článek.
 
Nemocnice, ve které lékařka pracuje, je považována za jednu z nejdůležitějších a nejprestižnějších v New Yorku, ale kvůli propuknutí koronaviru byla také zavalena vlnou pacientů. A zvládnout tuto vlnu je stále obtížnější, řekla v soukromém rozhovoru s reportéry: „V posledních týdnech jsme byli naštvaní, že jsme o tom věděli, ale nikdo z vedení nás neposlouchal. S mými kolegy jsme byli připraveni – ale je nás příliš málo ... myslím, že to bude mnohem horší než ve Wu–chanu a Bergamu.“
 
Podle předpovědí guvernéra New Yorku Andrewa Cuomo je vrchol epidemie očekáván od poloviny do konce dubna. Podle jeho výpočtů budou nemocnice muset přijmout nejméně 110 tisíc lidí, z nichž nejméně 30 tisíc v celém státě bude na jednotkách intenzivní péče, píše L'Espresso. „Když my, Italové, pozorujeme New York před zdmi přeplněných nemocnic, vznikne efekt deja vu – jen s to všechno se děje na pozadí mrakodrapů," konstatuje článek.

Stejně jako v Itálii, v New Yorku byly rozhodnutím guvernéra uzavřeny také bary a restaurace, stejně jako všechna muzea, divadla na Broadwayi, knihovny, školy a univerzity. Zdá se však, že obyvatelé města dosud zcela nechápali závažnost hrozící katastrofy, poznamenává autor: „Procházky na Manhattanu a setkání s lidmi, kteří si užívají krásné jarní dny v parku, jako by se nic nedělo – bez rukavic a masek. Někdo jde nakupovat, někdo jde do banky a přes hlasité výzvy úřadů se nedodržuje bezpečná vzdálenost dvou metrů. “
 
Ve městě bylo až neuvěřitelně obtížné provést koronavirový test. Ale po rozhodném zásahu guvernéra se situace zlepšila: každý den se tisíce lidí v New Yorku podrobují bezplatnému testu a po několika hodinách už můžete zjistit, kdo má pozitivní výsledek. Existují však velké pochybnosti o nákladech na léčbu v důsledku složitého systému pojištění, poukazuje článek: „Americký systém soukromého pojištění je opravdu komplikovaný: pacient samozřejmě dostává léčbu, ale často neví, zda jeho rozpočet pokrývá náklady veškeré získané léčby nebo jen její část. Proto se mnozí obávají, že po uzdravení najdou doma účty na tisíce dolarů.“

Jak již výše zmíněná lékařka řekla reportérům, nyní, v okamžiku největší potřeby, doslova všechno na jeho oddělení chybí. „Máme dva obrovské problémy. Zaprvé: zdravotníkům chybí dostatečná ochrana,“ vysvětluje a hovoří o smrti 48leté zdravotní sestry Kayus Kellyové v nemocnici, jejíž personál se musel chránit pomocí pytlů na odpadky. „Je podle vašeho názoru normální, že v nejmocnější zemi na světě, několik dní před vypuknutím pandemické krize, není dost vybavení pro sestry?" zeptala se doktorka.
 
Druhým vážným problémem je podle ní nedostatek specializovaného personálu: „Nemáme dostatek sester, které by mohly správně pracovat s mechanickými ventilačními zařízeními. A instituty, včetně federálních, o tom věděly: jednoduše jsme předstírali, že tomu tak není.“
 
Přičemž boj proti pandemii ve Spojených státech ve skutečnosti teprve začal, uvádí článek. Podle předpovědí nejuznávanějšího amerického imunologa Anthonyho Fauciho, který stojí v čele Národního ústavu pro alergické a infekční choroby, může počet obětí infekce koronaviru od nynějška do léta dosáhnout 200 tisíc. Prezident Trump odpověděl: „Pokud bude obětí méně než 100 tisíc, odvedli jsme dobrou práci,“ připomíná L'Espresso.

Jak vysvětlil italský genetik Antonio Giordano, který pracuje ve Philadelphii od roku 1992, je nyní velmi obtížné poskytnout přesnější předpověď kvůli nedostatku dostatečných údajů. Velký problém podle něj spočívá v tom, že současný „zákaz cestování“ nestačí k zastavení šíření viru. A praxe sociální distance, která by mohla pomoci, není ve Spojených státech v současné době řádně uplatňována: je to velká země, kde lidé ani v době krize nepřestávají přejíždět ze státu do státu a cestovat na značné vzdálenosti. „Šíří tak virus v různých zónách a s různou intenzitou," zdůraznil Giordano v rozhovoru s L'Espresso.
 
A důsledky toho jsou již zřejmé, uvádí článek. Virus se v Americe již rychle šíří, a Florida a Texas už nejsou výjimkou. V Illinois byla nejmladší oběť Covid–19 zaregistrována před pár týdny – dítě, kterému ještě nebylo ani rok. A hlavní město státu New Orleans, spolu s Detroitem a Chicagem, se stává novým epicentrem infekce, přičemž místní lékaři očekávají to nejhorší. „V současné době máme na jednotce intenzivní péče jen několik případů, ale napětí narostlo na extrémní úroveň: pokud by tato situace nastala v New Yorku, kde jsou umístěny ty nejlepší nemocnice, pak by všechno mohlo být mnohem horší," řekla v rozhovoru pro L'Espresso zdravotní sestra z Austinu.

Současně jsou problémy, kterým čelí personál nemocnice, stejné v Connecticutu v New Jersey, zdůrazňuje článek. „Nejsem na první linii, protože moje role nijak nesouvisí s krizí. Ale teď nedostávám masky, které obvykle používám pro operace: dávají všechno kolegům, kteří se podílejí na léčbě viru. Nasadil jsem si jednu masku číslo 95 na celý den,“ řekl chirurg známé nemocnice téměř na hranici s New Yorkem reportérům, který také požádal, aby nebyl jmenován.

„Mnoho mých kolegů a zdravotních sester v karanténním oddělení se musí vypořádat s touto nouzovou situací bez potřebné ochrany," vysvětlil. Z tohoto důvodu je podle něj zdravotnický personál virem snadno infikován, například i když je pacient připojen k ventilátoru. „Zažíváme kolaps," shrnul doktor v rozhovoru s L'Espresso.


Další sestra z Columbia University uvedla, že počet pacientů přijatých na přijímací oddělení v posledních dnech výrazně vzrostl, ale často musí pracovat bez ochranných masek a rukavic, které jsou také všude nedostatkové. Podle ní je nyní přichází stále více lidí bez domova s horečkou a kašlem. Dvě hlavní ubytovny se nacházejí v Brooklynu a Bronxu a rostoucí počet případů nemoci pro ně již představuje obtížnou výzvu, protože jejich kapacita je omezená. Častou už místa nejsou, takže se mnoho lidí bez domova musí vrátit tam, odkud přišli a dále šíří virus.
 
Přestože úřady v New Yorku hovoří o tom, že „mají plán“ jak bojovat s epidemií, počet úmrtí stále roste a hluk sirén sanitek v ulicích je slyšet stále častěji, uvádí reportér. Minulou neděli byli všichni šokováni fotografií pořízenou zdravotní sestrou v newyorské nemocnici, která ukazuje nákladní vůz stojící před nemocnicí s těly lidí, kteří v předchozích hodinách zemřeli na koronavirus. „Ve městě, které bylo kvůli mnoha turistům nazýváno Velké jablko, bude v příštích týdnech stále více takových nákladních vozidel," uzavírá L'Espresso.

zdroj: prvnizpravy.cz