Zahrajte si o příběh tenké hranice mezi lidstvím a barbarstvím

cekani-na-barbary-perex
Soudce věnoval desítky let péči o záležitosti malé osady a snažil se je řešit spravedlivě a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Když se však stal svědkem krutého jednání s válečnými zajatci, rozhodl se vzbouřit. Jak dopadne?

Z loajálního úředníka nepřítelem státu

Jaká je hranice mezi lidstvím a barbarstvím?

Desítky let byl soudce loajálním úředníkem impéria, staral se o záležitosti malé osady na hranicích a nevěnoval pozornost blížící se válce s barbary. Nicméně když do osady přijedou vyšetřovatelé, stane se svědkem krutého a nespravedlivého jednání s válečnými zajatci. Otřesen tímto zážitkem pocítí soucit s oběťmi a spáchá donkichotskou vzpouru, která z něj udělá nepřítele státu, stejného, jako jsou barbaři.

Coetzeeho oceněný román je znepokojivou alegorií války mezi utlačovatelem a utlačovaným. Soudce není jen obyčejný člověk žijící v krizi svědomí na obskurním místě v časech dávno zapomenutých. Reprezentuje všechny lidi žijící v neúnosné spoluvině na režimech, kterým jsou slušnost a spravedlnost cizí.

Na které straně stojí barbaři?

 

Čekání na barbary

Autor: John Maxwell Coetzee

Vydalo: nakladatelství Jota
Překlad: Alexandra Büchler
Počet stran: 232
Vazba: pevná
Vydáno: 3/2020
ISBN: 978-80-7565-636-0

Přečtěte si více o knize Čekání na barbary, kterou do soutěže věnovala společnost Knihcentrum. A nezapomeňte si také prohlédnout několik ukázkových stran: ukázka 1, ukázka 2 a ukázka 3.

logo-Knihcentrum

Knihcentrum.cz je internetové knihkupectví, které nabízí sci-fi, detektivky, thrillery, fantasy, učebnice, kuchařky, pohádky, průvodce, knihy pro děti a mládež a levné knihy.

 

Ukázka z knihy

Chlapcova tvář je napuchlá a pohmožděná, jedno oko má nateklé a zavřené. Dřepnu si před ním a poplácám ho po tváři. „Poslechni, chlapče,“ řeknu v hraničním nářečí, „chceme s tebou mluvit.“
Hoch neodpoví.
„To on jen tak předstírá,“ řekne strážný. „Však on rozumí.“
„Kdo ho tak ztloukl?“ ptám se.
„Já to nebyl,“ ohradí se strážný. „V tomhle stavu ho už přivedli.“
„Kdo tě ztloukl?“ ptám se chlapce.
Neposlouchá mě. Zírá mi kamsi za záda, ne na strážného, ale na plukovníka Jolla, který stojí vedle něj.
Obrátím se k Jollovi.
„Pravděpodobně nikdy předtím nic takového neviděl.“ Ukážu prstem. „Mám na mysli vaše brýle. Určitě si myslí, že jste slepý.“ Plukovník Joll mi však úsměv neoplatí. Zdá se, že před zajatci musí člověk zachovávat určitou formálnost. (str. 8)

 

O autorovi

John Maxwell Coetzee (* 1940 Kapské město, Jihoafrická republika ) je jihoafrický a australský autor, držitel Řádu Mapungubwe a Nobelovy ceny za literaturu (2003). Z jižní Afriky emigroval v roce 2002 do Austrálie. Je dvojnásobným držitelem Man Booker Prize – za romány Život a doba Michaela K. a Hanebnost. Coetzee vystudoval matematiku a angličtinu. Pracoval ve Velké Británii jako programátor, studia zakončil na texaské univerzitě disertací o díle Samuela Becketta. Ve svém tvorbě kritizuje krátkozrakou politiku apartheidu (rasová segregace) ve své zemi. Přiznává, že na jeho tvorbu ovlivnil existencialismus (Kafka, Beckett). Od roku 1984 do roku 2003 často vyučoval ve Spojených státech: na Newyorské státní univerzitě, Univerzitě Johna Hopkinse, Harvardově univerzitě, Stanfordské univerzitě a na Chicagské univerzitě, na šest let se také stal členem Výboru pro sociální záležitosti. Dnes působí jako překladatel nizozemské a afrikánské literatury. Australské občanství obdržel 6. března 2006.
(Zdroj informací: společnost Knihcentrum)

 

Vyhrajte knihu Čekání na barbary

Hlavní hrdina románu Johna Maxwella Coetzeeho byl vždy loajálním úředníkem impéria a věřil, že barbaři, se kterými jeho země vede válku, jsou skutečnými nepřáteli. Když se však jednoho dne stal svědkem krutého zacházení s válečnými zajatci, uvědomil si, že hranice mezi utlačovatelem a utlačovaným je povážlivě tenká a není jisté, na které straně kdo momentálně stojí. Rozhodl se proto vzbouřit, což z něj udělalo nepřítele státu. Jak jeho rebelie dopadne?

Ve spolupráci se společností Knihcentrum vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Čekání na barbary vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Čekání na barbary
probíhá od 12. do 18. dubna 2020.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 romány Čekání na barbary

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČekání na barbary

Coetzee, John Maxwell

Jota, 2020

Napsat komentář