Zavřená muzea se pomocí virtuálních prohlídek otvírají i na severu Čech

  7:08
Prohlédnout si výstavu, i když jsou momentálně kvůli pandemii koronaviru všechny kulturní instituce zavřené? Díky virtuálnímu světu to jde. Jako první v Ústeckém kraji tuto možnost využili v mosteckém muzeu. Zájemci si tak mohou virtuálně projít díla výtvarníka a experimentálního básníka Josefa Honyse.

Mostecké muzeum má v plánu naskenovat i stálou výstavu věnovanou Ulrice von Levetzow. | foto: Pavel Švácha, Muzeum Most

„O možnostech nabídnout veřejnosti nahlédnout do muzea i v této složité době jsme začali přemýšlet už od začátku vyhlášení omezení pohybu. Z konečného výsledku máme radost a už teď se chystáme alespoň na dálku zpřístupnit další naše výstavy,“ uvedl ředitel Oblastního muzea a galerie v Mostě Michal Soukup.

Vytvoření virtuální prohlídky, kterou naleznete na stránkách www.muzeummost.cz a již si můžete pustit v klidu svého domova na počítači, přitom trvalo jen několik hodin.

„Výstavu obrazů jsme měli naskenovanou během odpoledne a už teď máme dokončené skenování dalších dvou expozic,“ doplnil Míra Kuželka z mostecké společnosti Ponte Records, která za digitální verzí výstavy z nových galerijních prostor mosteckého muzea stojí.

Brzy tak k prohlídkám na dálku přibude i cestovatelská výstava Bílý kanibal a expozice nerostů s názvem Sádrovec. V plánu je i skenování stálé výstavy mosteckého muzea věnované Ulrice von Levetzow.

14. listopadu 2019

Mimo muzeum lze virtuálně zavítat i do prostor mosteckého Mezinárodního památníku obětem II. světové války či Funparku, které před časem společnost Ponte Records také převedla do digitální verze.

Virtuální kontakt se svými příznivci udržuje rovněž muzeum v Děčíně. To připravilo poznávací kvíz z historických fotografií děčínských ulic, budov a zákoutí.

Na webových stránkách muzea ve Varnsdorfu si lze zase prohlédnout výstavu o jarních rostlinách, které právě teď vykvétají. Do akce se mohou zapojit i děti, pro něž muzeum připravilo omalovánky, tajenku, luštění a pozvání k namalování kytičky a spoluvytvoření výstavy Louka plná kytiček.

Hádankový cyklus k výstavě nazvané Písky známé i neznámé aneb fascinující svět obyčejného písku připravilo online muzeum v Ústí nad Labem.

Teplické regionální muzeum zase představuje na svém Facebooku vznik trojrozměrné podoby tváře české královny Judity Durynské či příběh teplického morového sloupu.

Velké Březno zve na koncert pro prázdný zámek

Zcela netradiční připomenutí odloženého začátku návštěvnické sezony si připravil i zámek ve Velkém Březně nedaleko Ústí nad Labem.

Místo každoročního oblíbeného otevírání okenic a probouzení zámku ze zimního spánku nabízí na sociálních sítích ke zhlédnutí speciální klavírní Koncert pro prázdný zámek v podání klavíristy Michala Maška.

„Přemýšleli jsme, co můžeme v těchto dnech lidem nabídnout, a napadlo nás dát jim krásu, s níž jsou zámky tradičně spojené a která dokáže člověka povzbudit,“ popsal originální nápad kastelán zdejšího zámku Miloš Musil.