Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Olomoucká divadla živoří online, některá už tuto sezonu vzdávají

  8:07
Uzavřené olomoucké divadelní scény zamířily na internet, pomáhají si také sbírkami. I tak ovšem některým reálně hrozí konec.

Budova Moravského divadla Olomouc. | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Místo divadelních prken září olomoučtí herci online. Přes internetové televize či kanály na sociálních sítích čtou dětem pohádky na dobrou noc, ale také koncertují, vzdělávají mládež v hudební nebo literární nauce, točí seriály.

Je to trend i z nouze ctnost. Od chvíle, kdy kvůli nouzovému stavu byla divadla nucena zavřít scény, bojují o přežití nejen alternativní a nezávislé soubory, ale i ty, které se dosud mohly spolehnout na podporu města. Některým hrozí zkáza.

S velkými problémy se potýká Divadlo Tramtarie. Dříve nezávislý soubor na plný úvazek zaměstnává dvacet lidí – kromě osmi herců i techniky, kulisáky nebo produkční. Po uzavření přišel ze dne na den o 70 procent příjmů ze vstupného a zájezdů. Aby mělo na březnové výplaty, muselo vyhlásit veřejnou sbírku.

„Podpora v první vlně byla obrovská, podařilo se vybrat 142 tisíc korun. Pomůže nám to zaplatit část honorářů. Výplaty budou ale o zhruba třicet procent nižší,“ popsala ředitelka Petra Němečková.

Soubor nemůže počítat ani s dosavadní podporou města a kraje. Minimálně ta městská bude poloviční. Nejen Tramtarii, ale i dalším kulturním organizacím totiž radní navrhli kvůli krizi snížit dotace o 50 procent, některé zatím nedostanou nic.

V případě neúspěchu může Tramtarie skončit

Materiál, který tento týden schválilo zastupitelstvo, počítá s tím, že Tramtarie tak místo loňských 1,6 milionu dostane 800 tisíc korun.

Aby divadlo přežilo, přišlo s placeným online vysíláním záznamů nejoblíbenějších představení a spouští internetovou televizi Tramta TV, pro kterou bude vyrábět seriály. Diváci je mohou zhlédnout zdarma nebo přispět dobrovolnou částkou.

Až praxe podle Němečkové ukáže, jak dlouho bude divadlo schopné takto přežívat. Nevyloučila, že v případě neúspěchu Tramtarie skončí.

Na hraně existence je i kabaretní scéna Nabalkoně. Přitom zažívala své nejlepší období. „Byli jsme parádně našlápnutí, měli jsme pocit, že teď je naše chvíle, březen až květen měly být silné měsíce,“ ohlíží se principálka Markéta Zborníková.

„Sezonu už trochu vzdáváme“

Scéna, na které působí hlavně studenti a čerství absolventi, je teď bez herců, i oni se ale snaží dávat o sobě vědět na internetu. Kabaret také jedná s internetovou televizí o možnosti vysílat záznamy inscenací.

Že by se ještě do prázdnin vrátil původní provoz, Zborníková už moc neplánuje.

„Počítáme s tím, že do konce sezony si už nezahrajeme ani neotevřeme, to už asi trochu vzdáváme. Zkusíme vydržet do podzimu a znovu se nastartovat. Pokud bude z čeho, provozní náklady nám totiž běží pořád dál.“

Další ze známých olomouckých scén – Divadlo na cucky – je v trochu lepší pozici. Neživí ho jen představení, ale i jiné akce.

„Máme dotace nejen z města a kraje, ale i ministerstva kultury, školství nebo z norských fondů. Letošek snad přežijeme, otázkou je, co bude v roce 2021, kdy se obávám, že dojde na velké škrty v grantových oblastech,“ míní ředitel Jan Žůrek.

Na cucky sice neživí herce, kteří jsou na volné noze, ale zaměstnává početný produkční tým. Ani herci, kteří se dostávají do existenčních problémů, ovšem nejsou divadlu lhostejní.

„Snažíme se, aby nějakou práci měli – proto jsme rozjeli online čtení pohádek, které běží každý večer na Facebooku. Hercům můžu částečně zaplatit z darů, co nám chodí,“ vysvětlil Žůrek, jenž věří hlavně v pomoc státu.

Přestože s dárcovskými výzvami má divadlo zkušenosti z dob, kdy vznikalo (fanoušci tehdy přispěli půl milionu), veřejnou sbírku zatím nezvažuje: „Pokud nám ministerstvo prostřednictvím záchranného balíku ztráty z 80 procent vykryje, nemám důvod nic rozjíždět.“

Co měsíc, to milionová ztráta

Největší scéna – Moravské divadlo Olomouc (MDO) – má oproti těm alternativním výhodu, že se může spolehnout na solidní finanční polštář.

I když přichází každý měsíc o zhruba 2,5 milionu z tržeb, nedostane se do existenčních problémů hned a může zatím hradit závazky.

„Otázkou je, jak dlouho budou opatření trvat. Čím budou delší, tím to bude pro MDO bolestivější a dopad může být z dlouhodobého hlediska fatální. Samostatnou kapitolou je, jak moc lidé budou či nebudou chodit po otevření divadel. Už provádíme úsporná opatření a upravujeme dramaturgický plán,“ řekl ředitel David Gerneš.

Jelikož nehraje, šetří divadlo část nákladů. Největší položku však představují platy, i proto vedení hledá s radnicí cestu, jak situaci ustát.

„Nyní mi ředitelé mají odevzdat materiál, který bude řešit dopady krizové situace i návrhy úspor. Rada je bude projednávat 27. dubna,“ uvedla náměstkyně primátora Markéta Záleská, která má na starosti kulturu.

V politických kuloárech už zazněla myšlenka na zrušení jednoho ze tří souborů MDO, konkrétně činohry. Jak Gerneš, tak Záleská ale odmítli, že by se tím byť jen teoreticky zabývali.

„Bavíme se o tom, jak budeme schopni šetřit, máme zatím tři různé scénáře. Ale nikdo oficiálně se mě neptal, co bych řekl na to, kdyby divadlo nemělo třeba balet. Naší prioritou by mělo být udržet v Olomouci třísouborové divadlo,“ sdělil Gerneš, pro něhož je rušení činohry nepředstavitelné.

„Neznám město, ve kterém by bylo zřizováno divadlo městem či krajem a mělo jen balet a operu a nemělo činohru,“ uvedl Gerneš.

Představit si to neumí ani Záleská: „Úsporná opatření neznamenají zrušení něčeho, co má tradici a co bude v dalších měsících potřeba pro oblažení ducha.“

  • Nejčtenější

Unikátní přírodní úkaz na Litovelsku: povodně protrhly meandr řeky Moravy

19. dubna 2024  13:10

Odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) a vědci z katedry geoinformatiky Univerzity...

Strážníky zaujala řidička s bizarní SPZ. „Doklady“ měla s nekonečnou platností

18. dubna 2024  12:56

Když koncem minulého týdne projížděli městem strážníci z Prostějova, jen těžko mohli věřit svým...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Policie dopadla cizince, který před Andrův stadion nastražil prasečí hlavy

13. dubna 2024  18:01,  aktualizováno  15.4 11:10

Vandala, který v sobotu 13. dubna ráno polepil Andrův stadion v Olomouci plakáty proti vedení a...

„Ten váš krokodýl je jako živý.“ Dundee se stal celebritou, krmí ho celá vesnice

15. dubna 2024  5:45

Nový seriál iDNES Můj mazel představuje netradiční chovatele a jejich miláčky v Olomouckém kraji....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Olomouci uvedli do funkce nového arcibiskupa. Obřadu přihlížely tisíce lidí

13. dubna 2024  10:11,  aktualizováno  10:54

V pořadí 15. arcibiskup olomoucký a metropolita moravský Jozef Nuzík se ujal úřadu. Na bohoslužbu v...

Ostrava napodruhé dobyla Opavu, Nymburk ovládl defenzivní partii

19. dubna 2024  20:39

Nymburští basketbalisté vyhráli ve čtvrtfinále ligového play off oba domácí zápasy a v sérii s...

Muž přinesl na policejní služebnu v Prostějově tašku plnou funkčních granátů

19. dubna 2024  15:30

Ráno policisty v prostějovské ulici Újezd pořádně vylekal senior, který na jejich služebnu přinesl...

Unikátní přírodní úkaz na Litovelsku: povodně protrhly meandr řeky Moravy

19. dubna 2024  13:10

Odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) a vědci z katedry geoinformatiky Univerzity...

Jaképak bentley, my máme novou cisternu! Hasiči ze Zábřehu videem baví internet

19. dubna 2024  10:33,  aktualizováno  11:03

Jen s jedním slovem si velitel dobrovolných hasičů a místostarosta města Zábřeh Josef Klimek...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...