<

Jak Češi poprvé vyzvali hráče z NHL

Takhle se hráči Montréalu Victorias vyfotili po utkání v Davosu, bývalý hráč NHL Dave Campbell zcela vpravo v dresu s "V"

11. dubna 2020, 9:07

Tomáš Kučera

Nebudeme dnes psát o dobře známých případech, kdy Češi poprvé zazářili proti profesionálům z Kanady, ať už na Kanadském poháru 1976, nebo dokonce když triumfovali v Naganu v roce 1998. Pátrání po tom, kdy se Češi poprvé postavili někomu, kdo měl zkušenost z NHL, nás totiž zavedla až do 20. let minulého století! Byl to zdánlivě nenápadný zápas, o kterém v knihách najdete sotva pár řádek, přesto byl v tomto směru přelomový. Vraťme se tedy do roku 1920…

První borec z NHL v Evropě už v roce 1920

Letní olympijské hry 1920 se konaly v belgických Antverpách. A protože tam měli i ledový palác, konal se tam v rámci letních her i turnaj v zimním sportu – hokeji. Hrálo se v březnu a turnaj jasně ovládli Kanaďané, ke kterým všichni evropští účastnící vzhlíželi. Takové borce tu do té doby neviděli, přestože šlo o amatérské mužstvo Winnipeg Falcons, které zdaleka nedosahovalo úrovně některých už dávno profesionálních týmů z Kanady. V olympijském turnaji se pak objevil i tým USA a v něm byl i hráč, který tak ohromený z umění Kanaďanů určitě nebyl.

Jak se dočteme v knize „200 neznámých hokejových příběhů“ - americký útočník Gerry George Geran totiž už měl zkušenosti z NHL! Hned v prvním ročníku této soutěže v sezoně 1917-18 odehrál 4 zápasy za mužstvo Montréal Wanderers. Stal se prvním v USA narozeným hráčem, který v NHL nastoupil. Bohužel jeho tým po čtyřech duelech kvůli tomu, že mu shořela aréna, musel z NHL odstoupit. Tehdy jedenadvacetiletý Geran během této své kratičké anabáze nezaznamenal žádný bod.

O dva roky později odcestoval s reprezentací USA k prvnímu velkému světovému hokejovému turnaji na letní olympijské hry v Antverpách. Tam se USA utkalo i s Československem a zdrtilo ho výsledkem 16:0. Geran ale v tomto utkání nenastoupil, a tak si Češi na konfrontaci s někým, kdo měl zkušenost z nejslavnější soutěže světa, museli ještě počkat.

Kanaďané na tripu drtili Evropu

V roce 1927 se poprvé stalo, že do Evropy přijel kanadský tým, aniž by mířil na olympijské hry, jako výběry v letech 1920 a 1924, které s přehledem vyhrály zlaté medaile. Celou akci zorganizoval Thomas Cahill, sekretář americké fotbalové asociace, který měl výborné kontakty ve Švédsku. Místní týmy toužily pozvat Kanaďany, takže Cahill oprášil kontakty v Severní Americe a dojednal vše s týmem Montréal Victorias.

Amatérský tým Victorias měl bohatou historii, během níž se v 19. století radoval dokonce i z vítězství ve Stanley Cupu, ale to ještě v době, kdy o něj bojovali amatéři a NHL ještě neexistovala. V roce 1927 už ovšem NHL běžela na plné obrátky a Victorias hráli jen regionální kanadskou soutěž. Nápad odcestovat do Evropy a vydělat tam nějaké peníze byl ale zajímavý a nakonec až nečekaně úspěšný.

V Evropě Kanaďané sehráli celkem 14 duelů, ve Stockholmu, Södertälje, Berlíně, Vídni, Miláně, Davosu a Londýně. Všechny jasně vyhráli a celkové skóre se vyšplhalo až na poměr 155 gólů vstřelených ku 10 obdrženým! Průměr vstřelených branek byl tedy 11 na zápas a obdržených ani ne jedna! A jedním z vyzyvatelů kanadských borců se stali i Češi.

Borec z NHL poprvé proti Čechům

Je to vlastně i značně bizarní příběh. Zatímco se československý tým musel od roku 1926 obejít bez vynikajících hráčů Karla „Kádi“ Peška a Karla Koželuha, protože to byli profesionálové ve fotbale a v tenise, tudíž nesměli hrát na reprezentační úrovni ani hokej, přestože v něm byli čistí amatéři. Jiné výběry byly profesionálních hokejistů plné. Většinou se ale jejich hokejové angažmá v profi týmech maskovalo studiem či prací v některém ze spřátelených podniků a navenek se všichni tvářili jako amatéři. To hráči Victorias byli opravdu amatéři, ale úroveň hokeje za mořem byla úplně jinde. A navíc, i tito kanadští amatéři měli ve svém středu profesionála, ale přiznaného a bývalého, který se nechal zpětně reamaterizovat.

David Campbell se narodil 27. dubna 1896 v kanadském Brownsburgu v provincii Québec. Hrál ve vynikajících amatérských kanadských týmech a byl velmi úspěšný. Dokonce natolik, že s ním v roce 1921 podepsal smlouvu slavný profesionální tým NHL Montréal Canadiens! Už to samo o sobě byl obrovský úspěch, NHL tehdy hrály jen čtyři týmy a obvykle nastupovala jen jedna obranná dvojice a dva útoky, celkem tedy 8 hráčů v poli! V týmu Canadiens tehdy zářily obrovské hvězdy jako Cleghorne, Lalonde nebo Pitre, v brance se překonával Georges Vézina, po němž se dodnes jmenuje trofej pro nejlepšího gólmana NHL, a k nim se tehdy přidal i pětadvacetiletý Campbell.

Moc toho ale v NHL neodehrál, mezi hvězdami se těžko prosazoval. Debutoval 26. února 1921 v obraně proti Hamiltonu a mohl slavit výhru 13:6! A svůj druhý a zároveň poslední start v NHL si připsal o dva dny později, když Canadiens vyhráli s Torontem 4:0. Žádný bod ani trest si ve dvou zápasech nepřipsal. Po sezoně požádal Cambell o reamaterizaci a poté, co kvůli tomu nemohl rok hrát hokej, vrátil se do amatérského prostředí. V roce 1927 ho na poslední chvíli oslovili Victorias a on se s nimi nakonec vydal na evropské dobrodružství.

Sprška střel a čestná porážka

Střetnutí Victorias s československým reprezentačním týmem se odehrálo 18. února 1927 v Berlíně před návštěvou 8 000 diváků. Ve zdejším Eispalastu uspořádal místní celek Berliner SC miniturnaj tří celků a pozval si i Čechy. Ti zrovna neprožívali ideální období. Na nedávném mistrovství Evropy skončili až pátí, v celé zemi stále nebyl ani jeden stadion s umělou plochou, a tak nebylo pořádně kde trénovat. Navíc do Berlína nemohl kvůli pracovním povinnostem odjet ani první brankář Jan Peka. A co hůř, v Berlíně se udělalo špatně i největší hvězdě – třiadvacetiletému sparťanovi Josefu Malečkovi.

Kanaďany tak vyzvala věkově hodně zkušená sestava Jaroslav Pospíšil (34 let, Slavia) – Jaroslav Pušbauer (25 let, Sparta), Valentin Loos (31 let, Slavia) – Jaroslav Jirkovský (35 let, Slavia), Josef Šroubek (35 let, Slavia), Bohumil Steigenhöfer (21 let, Zbraslav), střídal Karel Hartmann (41 let, Sparta). Většina borců hrávala hokej už před první světovou válkou a to nejlepší měla dávno za sebou. Teď se měli stát kořistí Kanaďanů, kteří pár dnů předtím rozmetali přední švédský klub IF Göta 19:3!

Utkání začalo podle očekávání, Kanaďané zasypali Pospíšila sprškou ran, během první třetiny, která trvala tehdy ještě pouze 15 minut, bylo jejich střel 27! Neostýchali se prý pálit i z poloviny hřiště a puky uměli ďábelsky zvedat, což tehdy příliš hráčů v Evropě nezvládalo. Jenže statný gólman „Sůva“ Pospíšil se překonával a chytal zřejmě životní utkání. Až do 5. minuty držel čisté konto, pak se ale začaly branky sypat. Montrealští vedli po první třetině 5:0 a zdálo se, že bude jen hůř. Do druhé třetiny ale obětavě nastoupil i ne zcela zdravý Josef Maleček, Čechoslováci zvolili silně defenzivní taktiku a, světe div se, fungovalo to.

Kanaďané přidali ve druhé části jen jeden gól. Poslední část probíhala podobně, Victorias sice vytrvale útočili a Čechům puk moc nepůjčovali, ale trefili se už jen dvakrát a celkově tedy vyhráli „pouze“ 8:0. To byl pro české beránky přivezené na porážku opravdu velmi čestný výsledek. 5 gólů dal Earle Robinson, po jednom Teddy Bowles, Frank Carlin a také obránce, o kterém jsme už mnohé napsali – Dave Campbell, bývalý borec Canadiens.

Ostatně, po návratu do Kanady se NHL začala zajímat i o další úspěšné členy Victorias. Earle Robinson, který našim nastřílel 5 branek, podepsal záhy smlouvu v NHL s Montréal Maroons a postupně strávil v nejslavnější soutěži 11 ročníků, když si vyzkoušel i dresy Chicaga Black Hawks a Montréalu Canadiens. V roce 1935 vyhrál Stanley Cup a v letech 1937 a 1939 si zahrál i All Star Game.

V NHL se výrazně prosadil i další tehdejší hráč Victorias - Joe Lamb. Ten v dresech Maroons, Senators, Americans, Bruins, Canadiens, Eagles a Red Wings odehrál v nejslavnější soutěži světa také 11 ročníků. Byl to vyhlášený brousek a v sezoně 1929-30 byl nejtrestanějším borcem celé soutěže. A mimochodem, v dresu Canadiens byl i prvním hokejistou NHL, který nosil číslo 99.

Čechoslováci tehdy v roce 1927 zkrátka sehráli střetnutí s opravdu výjimečnými borci a obstáli se ctí.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz