Noclehárna ve Dvoře Králové hostí aktuálně nejstaršího klienta v historii, je mu pětaosmdesát let

11. duben 2020 09:49

Současné koronavirové pandemii se přizpůsobily třeba i noclehárny. Režim změnily tak, aby v nich klienti mohli zůstávat i před den. Platí to také ve Dvoře Králové nad Labem, tamní noclehárnu nechali pro potřebné nonstop otevřenou mezi prvními v republice.

„Je dobrý, že tady člověk může být. To je pozitivum."
Radek je klientem noclehárny ve Dvoře Králové nad Labem už sedmým rokem.

Čtěte také

Teď poprvé může zůstávat i přes den, trochu mu chybí obvyklá volnost.
„Na jednu stranu je to lepší, ale přináší to taky omezení, protože člověk tady tráví většinu času."

V budově ale nemusí být čtyřiadvacet hodin denně, má šanci si zajít na procházku nebo nakoupit.

To teoreticky platí i pro Bedřicha. Ten je v pětaosmdesáti letech historicky nejstarším klientem královédvorské noclehárny.

Noclehárna ve Dvoře Králové hostí aktuálně nejstaršího klienta v historii

Při naší návštěvě spokojeně posedává na lavičce před budovou, ovšem to, jak odpovídá na jednoduchou otázku, hodně vypovídá o jeho duševním stavu.
„Co jste měl k snídani?"
„Těstoviny s marmeládou a máslem. A druhé byly rybičky."

Do noclehárny se dostal v době, kdy teploty v noci klesaly pod nulu a strážníci městské policie ho večer našli na ulici. Klasický domov nemá, už řadu let přespává v jedné z nedalekých vesnic v autě.

Čtěte také

Do Dvora Králové nad Labem sice místně nepřísluší, podle vedoucího noclehárny a azylového domu Stanislava Lupače ale sám zůstat nemohl.
„Zjistili jsme, že stav toho člověka je takový, že by se venku nedokázal sám o sebe postarat."

Od té doby se mu sociální pracovnice královédvorské radnice snaží zajistit místo v nějakém ze zdravotnických nebo sociálních pobytových zařízení s odborným personálem.
„Všechno to bohužel souvisí s tímto nouzovým stavem. Kdy i sociální a zdravotnické služby jsou limitovány opatřením, které musí dodržovat v rámci boje proti šíření koronaviru. Jsou tam čtrnáctidenní karantény, testování a podobně. Takže tohle nám prostě trošku svazuje ruce. Ale musíme se o tohoto seniora postarat, protože nechceme, aby skončil na ulici."

Noclehárna ve Dvoře Králové hostí aktuálně nejstaršího klienta v historii

Ať už s Bedřichem nebo bez Bedřicha zůstane královédvorská noclehárna nonstop otevřená až do doby, než se situace v republice vrátí opět do normálu.

Spustit audio

Související