Celosvětové srovnání stavebních nákladů: Praha na 67. místě ze sta

Celosvětové srovnání stavebních nákladů: Praha na 67. místě ze sta

11.4. - Arcadis, mezinárodní poradenská společnost zaměřená na stavebnictví, životní prostředí a udržitelný rozvoj, zveřejnila každoroční výsledky mezinárodního srovnání stavebních nákladů (International Construction Costs 2020). Arcadis ICC Index 2020 sleduje 100 měst světa, hodnotí jejich stavební náklady a tržní podmínky. Tentokrát se Praha celosvětově umístila na 67. místě ze 100 hodnocených světových měst. V rámci regionu CEE Praha je na druhém místě za Zahřebem a před Varšavou.

V rámci každoročního žebříčku mezinárodních stavebních nákladů ICC Index se západoevropská města dlouhodobě umísťují na předních místech. V ICC 2020 je jich v první desítce celkem šest. Jde o britská města Londýn a Edinburgh, švýcarská města Ženevu a Curych, dánskou Kodaň a irský Dublin. Nejnižší stavební náklady mají asijská města – v Indii, Číně, Malajsii a Thajsku, což se odráží v tamější stavební aktivitě.

V rámci měst sledovaných v regionu CEE se Praha umístila za Záhřebem. V těsném závěsu za ní se nachází polská města Varšava, Krakov a Poznaň a srbský Bělehrad, s odstupem pak Bukurešť a Sofie.

„Růst stavebních nákladů byl v posledních letech v České republice tažen zejména růstem mezd (který byl dokonce vyšší než na západě), omezenou kapacitou stavebních firem a krátkodobým nedostatkem určitých typů stavebních materiálů. V roce 2019 dosáhly ceny stavebních materiálů podle mého názoru maxima, na kterém se udrží – kvůli dlouhodobě nasmlouvaným kontraktům – i v letošním roce,“ uvedl Milan Vencl, Cost Consultant poradenské společnosti Arcadis.

spinner