Hlavní obsah

NHL zasáhla tragédie. Útočník Cave prohrál boj o život

Aktualizováno

Pětadvacetiletý hokejista Edmontonu Colby Cave, kterého začátkem týdne postihlo krvácení do mozku, dnes zemřel. Cave bojoval o život od úterý. S náhlým krvácením do mozku musel na operaci, kde mu chirurgové odstranili cystu, která mu tlačila na mozek. Po náročném zákroku ho lékaři uvedli do umělého spánku. Z něj se už neprobral.

Foto: Sport.cz

Kanadský útočník Colby Cave v sobotu ráno podlehl následkům krvácení do mozku.

Článek

Nejhorší možná zpráva zasáhla celou NHL.

„S nejhlubším zármutkem oznamujeme, že Colby zemřel brzy ráno. Naše rodina je v šoku, ale víme, že byl Colby svou rodinou milovaný, stejně tak i svými přáteli a hokejovou komunitou. Děkujeme všem, že se za nás v této těžké době modlí," napsala rodina v dojemném prohlášení pro veřejnost.

Před přerušením sezony odehrál Cave v NHL za Edmonton 11 zápasů, na farmě v AHL nastoupil ke 44 utkáním v dresu Bakersfieldu. Celkem má v NHL v barvách Bostonu, který ho v roce 2015 angažoval jako nedraftovaného hráče, a Edmontonu na kontě 67 zápasů. Do statistik si zapsal devět bodů za čtyři góly a pět asistencí.

Většinu kariéry strávil na farmě v AHL, kde mimo jiné dělal asistenta kapitána v Providence. Jako spoluhráče ho dobře poznali například Daniel Vladař, Jakub Zbořil, David Krejčí nebo David Pastrňák, který mu nahrál na první gól v NHL.

"Odpočívej v pokoji. Je to srdcervoucí zpráva. Měl jsem štěstí, že jsem byl tvůj kamarád a spoluhráč. Měls vždycky dobrou náladu a úsměv. Nezapomenu na tebe," napsal bostonský kanonýr Pastrňák na twitteru.

Do nemocnice za ním nemohli

Cave byl kvůli bolestem hlavy v pondělí přijat do nemocnice v Barrie, odkud ho den nato převezli na kliniku do Toronta, kde se ihned podrobil operaci. Při ní mu lékaři odstranili koloidní cystu, která tlačila na mozek.

Kvůli pandemii koronaviru nemohli Caveovi blízcí hokejistu v nemocnici po operaci navštěvovat. Ani jeho manželka Emily. "Mé srdce je na milion kousků, když se mnou nemůže být můj nejlepší přítel. Potřebujeme zázrak," napsala ve středu na sociální síti.

"Byl to báječný hokejista s velkou budoucností, ale ještě lepší člověk," napsal na sociální síti legendární Wayne Gretzky, někdejší hvězda Edmontonu.

„Mladý kluk s ohromnou vášní. A s odhodláním a úctou k hokeji. Kromě toho to byl ryzí a zdvořilý člověk, plný života..." vzpomíná Patrice Bergeron, hvězda Bostonu.

„Vždycky jsi byl pozitivně naladěný a svým úsměvem jsi dokázal rozesmát kabinu. Čas s tebou jsem si užíval. Odpočívej v pokoji," napsal útočník Austin Czarnik.

Reklama

Související témata: