Michal Ivan: Muž z obálek vydává výběr z ilustrací

Ve fantastické literatuře působí lidé, které důvěrně znáte, a přesto o nich téměř nevíte. Michal Ivan může být jedním z nich. Tenhle talentovaný Slovák je dvorním ilustrátorem obálek knih Juraje Červenáka, ale jeho díla už dávno přesáhla hranice Slovenska! Výběr z ilustrací vydaný nakladatelstvím Artis Omnis pod názvem Beštie a bojovníci je skutečnou lahůdkou pro oko a zdrojem fascinace i inspirace.

Člověk by si řekl: jak chcete recenzovat výběr z ilustrací? Je to prostě kopa obrázků, možná tematicky seřazených – a šmytec. Jenže chyba lávky, i kniha ilustrací se dá vymazlit a lehce ozvláštnit. A jen pro úplnost: veškeré texty jsou ve slovenštině.

Úvodní slovo nenapsal nikdo menší než Juraj Červenák, korunovaný král slovanské fantasy. Vzpomíná, jak v porevoluční džungli fantastiky objevil mladého nadějného chlapíka a společně udělaly Červenákovy knihy s Ivanovými ilustracemi na obálkách první kroky do světa „velké“ fantastiky. A marná sláva: Červenák umí psát i předmluvy. Text je příjemně nostalgický a těžce faktografický.

Budete žasnout, kam to tenhle slovenský talent – řeč je o Michalu Ivanovi – dotáhl. Kromě knižních obálek pro české (Červenákovy knihy vycházely nejprve v češtině v nakladatelství Brokilon) i slovenské vydavatele můžete najít jeho ilustrace i ve známé hře na hrdiny Pathfinder společnosti Paizo, v legendární herní sérii World of Warcraft či Heroes of Might & Magic nebo na krabicích stolních her Star Wars: Imperial Assault nebo Marvel Champions. Koukáte, co?

Teď, když tušíte s jakým uměleckým kalibrem máte tu čest, k tomu hlavnímu. Beštie a bojovníci zaujmou na první pohled. Formát se blíží zhruba rozměrům A4 – na výšku kousek chybí, na šířku zase přebývá. Už nádherná sytě barevná obálka doslova praští do očí a okouzlí. Snad jediné, co se dá knize vytknout, jsou poměrně měkké desky, ale příčinou bude zřejmě fakt, že jim vydavatel potřeboval dát vnitřní klopy, což by s pevnými deskami šlo špatně.

Uvnitř knihy jsou ilustrace členěny na tematické bloky. Nejdete zde ilustrace k sériím Černokněžník, Bohatýr, Kapitán Báthory, ale i ke zmiňovanému Pathfinderu a výběr z další tvorby. Jednotlivé bloky jsou vždy uvedeny krátkým textem samotného ilustrátora. Pokud jste soutěživí, máte šanci si užít i vědomostního kvízu. Názvy děl jsou totiž uvedeny právě na zmiňovaných vnitřních klopách obálky včetně roku vydání, takže pokud máte po ruce nezávislého arbitra, můžete potrápit paměť.

Ilustrace samotné jsou povětšinou celostránkové a celobarevné. Můžete obdivovat Ivanovo umění v jeho plné šíři. Dokáže střídat styly, občas proloží výběr černobílým dílem nebo skicou a zaujme i volná, neknižní tvorba, která je vzhledově výrazně odlišná. A zatímco na knižní obálce vnímáte hezký obrázek, ve větším měřítku budete moci obdivovat i detaily a dokonalost provedení, které vám zřejmě unikly.

Michal Ivan zkrátka umí, a Beštie a bojovníci vás o tom přesvědčí. Dopřejte si pořádnou porci umění a nevšední zážitek, který výběr z ilustrací tohoto ilustrátora nabízí.

 

Pokud máte zájem si tímto dílem zalistovat, koukněte na následující VIDEO na Facebooku

 

Michal Ivan: Beštie a bojovníci (Výběr z ilustácií)

Vydal: Artis Omnis, 2020

Počet stran: 145

Cena: 29 EUR

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page