Zemědělský audit ke střetu zájmů se dostal do závěrečné fáze. Brusel pracuje na konečné zprávě

Zatímco první auditní šetření k možnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) se kvůli koronavirové krizi zdrží, to druhé – týkající se zemědělských dotací – se posouvá do závěrečné fáze. Státní zemědělský intervenční fond už odeslal připomínky k lednové schůzce s unijnímu kontrolory. Evropská komise má teď šest měsíců, aby řekla, zda český předseda vlády má, či nemá konflikt zájmů.

Tento článek je více než rok starý.

Původní zpráva Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš a Jan Hamáček

Andrej Babiš a Jan Hamáček | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Připomínky k zápisu z bilaterálního jednání byly 26. března předány na Stálé zastoupení České republiky při Evropské unii, které je obratem předalo k rukám Evropské komise,“ řekla pro iROZHLAS.cz Lenka Rezková, mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu, který u nás unijní podporu pro zemědělce rozděluje.

Evropská komise kvůli koronaviru prodloužila termín pro odpověď na audit ke střetu zájmů Andreje Babiše

Číst článek

Schůzka s bruselskými kontrolory k auditnímu šetření, které se za českou stranu účastnil šéf fondu Martin Šebestyán či náměstek ministra zemědělství Jiří Šír, proběhla koncem ledna. Jednalo se o standardní proceduru, setkání bylo v plánu už od loňského června. Do Česka posléze zkraje března, jak redakce upozornila, dorazil zápis z jednání.

Na tento dokument mohl zemědělský fond opět reagovat, na připomínky měl 15 dní. Šlo rovněž o nutný procesní krok, aby Brusel mohl zpracovat konečnou auditní zprávu, zda Babiš je, či není kvůli unijním dotacím pro holding Agrofert ve střetu zájmů. Na závěrečný verdikt má Evropská komise šest měsíců.

„Lhůta šesti měsíců pro vydání finální zprávy začala běžet, nicméně stále platí, že pokud Evropská komise v této lhůtě vznese požadavek na zaslání dodatečných informací, což je běžná praxe, vždy začne běžet nová lhůta opět v délce šesti měsíců, a to od doručení zaslaných dodatečných informací ze strany Česka,“ upřesnila Rezková.

Odblokované platby

Brusel zároveň podle mluvčí fondu uvolnil dosud zadržované platby pro holding Agrofert, který Babiš – aby vyhověl českému zákonu o střetu zájmů – vložil do svěřenského fondu. „Ze strany Evropské komise bylo aktuálně vydáno rozhodnutí, kterým došlo k odblokování dříve zmiňovaných plateb,“ pokračovala Rezková.

Prodloužení lhůty

Zatímco práce na takzvaném zemědělském auditu zatím běží podle plánu, v případě první kontrolní zprávy požádalo ministerstvo pro místní rozvoj v čele s Klárou Dostálovou (za ANO), které odpověď pro Brusel připravuje, o odklad. Žádost zdůvodnilo krizovou situací kolem koronaviru, Evropská komise resortu podle Dostálové vyhověla a termín prodloužila do 5. června, tedy o dva měsíce.

Jejich proplacení – vyjma jednoho – po schůzce se zástupci Evropské komise avizoval šéf zemědělského fondu Martin Šebestyán. „K proplacení tam máme dosud jediný projekt, který je v hodnotě 1,6 milionu korun. Na tomto projektu jsme se neshodli a tento projekt byl proplacen ještě před započetím auditu,“ prohlásil den po jednání v Bruselu.

Česká vláda kvůli pozastavení dotací pro holding Agrofert zkraje února Evropskou komisi zažalovala u Soudního dvora Evropské unie, a to přesto, že nakonec byly téměř všechny peníze vyplaceny. Jak tehdy upozornil Deník N, žaloba se týkala plateb z Programu rozvoje venkova za poslední čtvrtletí roku 2018 a první čtvrtletí 2019 ve výši 6,3 milionu korun.

Konečné výsledky prověrky zemědělských dotací by mohly být hotové nejdříve na podzim. Pokud si ale bruselští kontroloři vyžádají další podklady, lhůta začne běžet nanovo. Poté bude moci Česko ještě navíc požádat o smírčí řízení, případně se bránit u Evropského soudního dvora.

Auditní šetření Evropské komise proběhlo v Česku zkraje loňska. Zatímco u zemědělských dotací se na finální závěry stále čeká, první audit řešící kohezní fondy je už hotový. Do Česka dorazil loni v prosinci. Unijní kontroloři v ní došli k závěru, že premiér je ve střetu zájmů. Ten to však dlouhodobě odmítá a označuje ho za politickou záležitost.

Kristýna Guryčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme